Αφού οδήγησαν το rollercoaster του 2021 με τα meme stock, «κάηκαν» στη bear market του 2022 και πέρασαν την αστάθεια του 2023, οι μικροεπενδυτές είναι και πάλι στις επάλξεις. Αλλά τώρα είναι πιο απαιτητικοί, πιο επιλεκτικοί και πιο… έξυπνοι, λένε οι ειδικοί.

«Υπάρχει πλέον διαφορά στους μικροεπενδυτές. Θέλουν να συμμετάσχουν στην αγορά, αλλά δεν θα στοιχηματίσουν το σπίτι τους σε αυτό», σχολίασε ο Joe Mazzola, διευθυντής συναλλαγών και εκπαίδευσης στη Charles Schwab.

Wall Street: Βιομηχανία και πρώτες ύλες τραβούν το ενδιαφέρον των επενδυτών μετά τη φρενίτιδα της ΑΙ

Όπως αναφέρει το Business Insider, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Οκτώβριο, οι μικροεπενδυτές αγοράζουν σταθερά περισσότερες μετοχές. Οι ημερήσιες καθαρές αγορές έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις αρχές Φεβρουαρίου, στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και ο συνολικός όγκος συναλλαγών έχει τριπλασιαστεί από την προ-COVID εποχή.

Ωστόσο, παρόλο που ο S&P 500 σπάει νέα ρεκόρ, η ομάδα των μικροεπενδυτών είναι πιο μετρημένη στον ενθουσιασμό τους τελευταία. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών είναι χαμηλότερος από τις τάσεις των προηγούμενων ανοδικών ράλι της αγοράς τα τελευταία χρόνια.

«Είναι σαν να θέλουν να συμμετάσχουν — δεν θέλουν να χάσουν το ράλι — αλλά το κάνουν κυρίως από τα μεγαλύτερα ονόματα», δήλωσε ο Marco Lachini, ανώτερος αντιπρόεδρος της Vanda Research, που παρακολουθεί το λιανικό εμπόριο σε μετοχές και ETF.

«Αντίθετα, χρησιμοποιούν SPY ή QQQ αντί για το τριπλό QQQ ή πολλή μεγάλη χρήση μοχλευμένων ETF, καθώς το 2021 ουσιαστικά «κάηκαν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα δημοφιλή S&P 500 και Nasdaq 100 ETF.

Η τρέλα των memes stocks

Στην κορύφωση της εποχής των μετοχών των memes, οι μικροεπενδυτές κέρδιζαν από τα ETF με μόχλευση, τα οποία ενισχύουν τις αποδόσεις και τις απώλειες των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθούν. Αγαπούσαν τις μικρές εταιρείες που δεν χρειαζόταν να έχουν σταθερούς ισολογισμούς, όπως η GameStop και η AMC. Ήταν επίσης ισχυροί στη συμπίεση των μετοχών σε κάτι που φαινόταν σαν ένας αγώνας του Δαυίδ και του Γολιάθ εναντίον των short sellers στη Wall Street.

Στη συνέχεια, η αγορά κατέρρευσε το 2022. Πιστοί στο «μάντρα» ότι δεν πουλούσαν ποτέ «διαμάντια», οι επενδυτές λιανικής είδαν την αξία των χαρτοφυλακίων τους να συρρικνώνεται κατά περίπου 30% προς το τέλος του έτους.

Σήμερα, η αχαλίνωτη κερδοσκοπική φρενίτιδα έχει μειωθεί. Πρώτον, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου έχουν γίνει πιο έξυπνα στην πρόβλεψη των προσπαθειών συμπίεσης των μετοχών, αλλά οι μικροεπενδυτές έχουν επίσης ωριμάσει.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο η εμπορική δραστηριότητα δεν έχει αγγίξει τα επίπεδα του 2021 είναι επειδή η ανάμνηση της πτώσης του 2022 είναι πολύ φρέσκια, εξήγησε ο M.Lachini. Καθώς τα χαρτοφυλάκια λιανικών επενδυτών έφτασαν επιτέλους στα υψηλά όλων των εποχών, δεν έχουν μεγάλη διάθεση να κάνουν μεγάλα στοιχήματα YOLO (έτσι χαρακτηρίστηκαν οι τοποθετήσεις χωρίς θεμελιώδη, παρά μόνο από ένα στοίχημα μεταξύ μιας παρέας).

Και αφού μπήκαν στο τελευταίο ράλι της ανοδικής αγοράς, δεν υπάρχει νοοτροπία FOMO (φόβου) που να τροφοδοτεί τις επενδύσεις τους. Αντί να αγοράζουν επιθετικά στην πτώση, να καταβροχθίζουν τις συναλλαγές με memes και να συσσωρεύονται σε μεγάλο βαθμό σε μεμονωμένα ονόματα, οι επενδυτές σήμερα είναι πιο ισορροπημένοι μεταξύ μετοχών και ETF.

«Ψάχνουν για ανάπτυξη, αλλά αναζητούν ανάπτυξη σε λογική τιμή», είπε ο Mazzola από την Charles Schwab. “Ενώ το 2021, ήταν “Πού είναι η ευκαιρία; Πώς μπορώ να μπω και να βγω πριν τελειώσει αυτό το trade;”

AI πάνω από τις μετοχές memes

Ενώ ο περιστασιακός ενθουσιασμός με τις μετοχές memes εξακολουθεί να είναι παραβολική πότε – πότε, οι μικροεπενδυτές στρέφονται σε άλλα μέρη της αγοράς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

«Οι επενδυτές αγοράζουν πραγματικά την ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης και νομίζω ότι χρησιμοποιούν ευκαιρίες όταν υπάρχουν pullbacks», είπε ο J.Mazzola.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της VandaTrack, η Nvidia, η Advanced Micro Devices και η QQQ ήταν στις πέντε πρώτες μετοχές που σημείωσαν τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές τον περασμένο μήνα.

«Αυτό που βλέπω από μήνα σε μήνα είναι πως ό,τι πέφτει, οι πελάτες μας αγοράζουν λίγο περισσότερο και ό,τι ανεβαίνει πολύ, το περιορίζουν λίγο», είπε σε συνέντευξή του ο Steph Guild, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Robinhood.

Αυτά τα μοτίβα μιμούνται αυτό ενός «μακροπρόθεσμου επενδυτή» είπε – κάτι που δεν ήταν ακριβώς μέρος της νοοτροπίας τους πριν. Εξερευνούν επίσης διαφορετικά θέματα πέρα από το παροιμιώδες στοίχημα των Magnificent 7. Βλέπουν την υγειονομική περίθαλψη, την οικονομική τεχνολογία, ακόμη και τις γραμμές κρουαζιέρας.

«Βλέπουμε μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε ό,τι ανήκει στα χαρτοφυλάκια, σε γενικές γραμμές, από ό,τι ας πούμε πριν από δύο χρόνια ή πριν από τρία χρόνια», δήλωσε η Guild. “Και δεν φαίνεται να τροφοδοτείται τόσο κοινωνικά. Ενώ προφανώς υπάρχει διάλογος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γι’ αυτό, δεν είναι σαν να συσσωρεύονται απαραίτητα όλοι σε ένα ή δύο ονόματα.”

Και νιώθουν πολύ καλά με τις επιλογές τους. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Charles Schwab, η εμπιστοσύνη των εμπόρων στη λήψη αποφάσεων έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία των ερευνών στο 68%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street