Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει σταδιακά η επένδυση της Advent Technologies, σε συνεργασία με την γερμανική BASF, για την παραγωγή νέου τύπου κυψελών καυσίμου HT-PEM, που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια και πράσινο υδρογόνο, σε έκταση στην περιοχή της Κοζάνης.

Απολιγνιτοποίηση: Ξεκολλά το σχέδιο επενδύσεων σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Η BASF εδώ και 20 χρόνια κατέχει πρωταγωνιστική θέση στην τεχνολογία μεμβρανών και MEA για κυψέλες καυσίμου με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας (HT-PEM) ενώ η Advent είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συστημάτων κυψελών καυσίμου HT-PEM. Η σύμπραξή τους στοχεύει στην ανάπτυξη νέων καταλυτών και μεμβρανών καυσίμου.

Την περασμένη εβδομάδα το εγχείρημα φάνηκε να ξεκολλά και να μπαίνει στις ράγες καθώς εστάλη επίσημη πρόσκληση από το υπουργείο Οικονομικών στην εταιρεία για να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αφορούν το εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Κοζάνη. Την πρόσκληση έλαβε η Advanced Energy Technologies, 100% θυγατρική της Advent Technologies.

Μετά την υποβολή από την Advent των απαιτούμενων εγγράφων, το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να προχωρήσει στην εκταμίευση πακέτου κρατικών ενισχύσεων ύψους 24 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) της Ελλάδας για την υλοποίηση του έργου Green HiPo. Οι δαπάνες που σχετίζονται με το έργο είναι επιλέξιμες για επιστροφή αναδρομικά από τις 15 Ιουνίου 2022, ημερομηνία κοινοποίησης στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα IPCEI Hy2Tech. Η Advent θα επιδιώξει επίσης να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη συμπλήρωση του συνόλου των 60 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του έργου IPCEI.

Από τον λιγνίτη στο υδρογόνο

Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα καθοριστικά βήματα έχουν γίνει χωρίς βέβαια ακόμα να διαφαίνεται σαφές χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στην εκκίνηση και ολοκλήρωση της επένδυσης με την γραφειοκρατία αν και έχει περιοριστεί να μην επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις. Πάντως η εποχή του υδρογόνου πλησιάζει όλο και περισσότερο στην Δυτική Μακεδονία, μία περιοχή η οποία βίωσε στο πετσί της τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

Στόχος του Green HiPo, που είναι μέρος του Hy2Tech, είναι να «χτιστεί» το κατάλληλο οικοσύστημα στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου. Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να δημιουργήσει συμμαχίες με δημόσιους φορείς, ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Το έργο έχει στον πυρήνα του την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, όπως και πρώτη βιομηχανική ανάπτυξη, όχι σε μαζική παραγωγή αρχικά, καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη βιομηχανικών εγκαταστάσεων, έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα για τον σχεδιασμό και την δημουργία καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος 400 MW και αντίστοιχης θερμικής ισχύος, καθώς και μονάδες ηλεκτρόλυσης συνολικής ισχύος 4.65 GW, σε γραμμές παραγωγής της εταιρείας που θα ανεγερθούν στην Δυτική Μακεδονία.

Η Advent ήταν μία από τις οκτώ μόνο μικρές και μεσαίες εταιρείες που έλαβαν επικύρωση εντός της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος «IPCEI Hy2Tech». Οι άμεσοι συμμετέχοντες του έργου θα συνεργαστούν στενά μέσω πολυάριθμων προγραμματισμένων συνεργασιών με περισσότερους από 300 εξωτερικούς εταίρους, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς και ΜΜΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το στοίχημα και η ευρωπαϊκή διάσταση

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, η Δυτική Μακεδονία ετοιμάζεται να υποδεχτεί  μία επένδυση που αναμφίβολα απογειώνει τις προοπτικές της περιοχής σε μία περίοδο που η απανθρακοποίηση τίθεται όλο και πιο επιτακτικά στο τραπέζι. Αξίζει να σημειωθεί πως το πράσινο υδρογόνο χτυπά την πόρτα της περιοχής καθώς αναμένεται να τρέξουν και επενδύσεις για την παραγωγή του και από ΕΚΕΤΑ και ΔΕΗ.

H ομαλή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας από μια οικονομία με βάση τον άνθρακα σε ένα εναλλακτικό, πιο πράσινο οικονομικό μοντέλο με την περιοχή να συνεχίζει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Η επένδυση της Advent δύναται σε βάθος επταετίας να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας περί τις 650 άμεσες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες έμμεσες στην περιοχή ενώ η εμβέλεια του εγχειρήματος ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας καθώς η Ευρώπη στοχεύει στην παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το 2030, στόχο τον οποίο θα «υπηρετήσει» σε έναν βαθμό η επένδυση στην Κοζάνη.

Ποια είναι η Advent

Η Advent αναπτύσσει προηγμένες λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου για να επιτρέψει την ευρεία υιοθέτηση του υδρογόνου ως πηγή καθαρής ενέργειας. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση σε βιομηχανίες όπως οι μεταφορές, οι βιομηχανικές διαδικασίες και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία διατηρεί ήδη στρατηγικές συνεργασίες με κολοσσούς όπως η Airbus, η Hyundai Motor Company και η Siemens Energy. Η Advent έχει εξειδικευτεί στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου υψηλής απόδοσης. Οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούν υδρογόνο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καθαρών υγρών καυσίμων για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλαπλές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροναυπηγική και στην παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου. Το υδρογόνο είναι ένας ευέλικτος φορέας ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από διάφορες ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Aπό την Πάτρα… στον Nasdaq

Η Advent που «γεννήθηκε» στην Πάτρα με την μετοχή της πλέον να διαπραγματεύεται στον δείκτη Nasdaq είναι το δημιούργημα του δρ. Βασίλη Γρηγορίου, προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και διεθνώς καταξιωμένου επιστήμονα που στην 30ετή καριέρα του έχει διατελέσει σε πολλές ερευνητικές και διοικητικές θέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.

Το καύσιμο του μέλλοντος

Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να έχει ποικίλες χρήσεις σε βιομηχανίες όπως η χαλυβουργία, η παραγωγή σκυροδέματος και η παραγωγή χημικών ουσιών και λιπασμάτων. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ως καύσιμο για τις μεταφορές αλλά και για τη θέρμανση σπιτιών και γραφείων.

Σήμερα, το υδρογόνο χρησιμοποιείται κυρίως στη διύλιση βενζίνης και στην παραγωγή λιπασμάτων. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού από ηλεκτρικό ρεύμα προερχόμενο από ΑΠΕ.

Το πράσινο υδρογόνο έχει χαμηλούς έως μηδενικούς ρύπους CO₂. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για ηλεκτρικό ρεύμα μέσω κυψελίδων καυσίμου, είτε σε αέρια μορφή για χρήση του στις μεταφορές. Συγκριτικά με άλλες μορφές παραγωγής υδρογόνου, είναι πιο δαπανηρό, προς το παρόν, αλλά σίγουρα το πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια