Η ενορχήστρωση από τον ιδρυτή της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φρίντ, μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία στην προσπάθειά του να κυριαρχήσει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αξίζει ποινή φυλάκισης από 40 έως 50 χρόνια, πρότειναν την Παρασκευή ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Η πρόταση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν πριν από τη συνεδρίαση της 28ης Μαρτίου, κατά την οποία η έδρα θα εξετάσει επίσης την πρόταση για ποινή φυλάκισης 100 ετών που επίσης έχει κατατεθεί ενώ θα εξεταστεί και αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης για επιείκεια και ποινή φυλάκισης που να μην υπερβαίνει το μονοψήφιο αριθμό ετών.

Bitcoin και κρυπτονομίσματα συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φρίντ, 32 ετών, καταδικάστηκε τον Νοέμβριο για απάτες και κατηγορίες συνωμοσίας μετά τη δραματική πτώση του ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο ίδιος και οι εταιρείες του φαινόταν να βρίσκονταν στην κορύφωση της επιτυχίας, με διαφήμιση στο αμερικανικό Super Bowl (σ.σ. έχει το μεγαλύτερο κόστος αγοράς διαφημιστικού χρόνου) και δημόσιες επιδοκιμασίες διασημοτήτων.

Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, ωστόσο, προέκυψαν από την κλοπή τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές και πελάτες μεταξύ των ετών 2017 και 2022 για να αγοράσει πολυτελή ακίνητα, να κάνει ριψοκίνδυνες επενδύσεις, να διανείμει μεγάλες φιλανθρωπικές δωρεές και πολιτικές συνεισφορές και να αγοράσει επαίνους από διασημότητες, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Κατηγορητήριο καταπέλτης

«Η ζωή του τα τελευταία χρόνια ήταν μια απαράμιλλη απληστία και ύβρις, της φιλοδοξίας και του εξορθολογισμού, και φλερτάροντας με τον κίνδυνο και τζογάροντας επανειλημμένα με χρήματα άλλων ανθρώπων. Και ακόμη και τώρα ο Μπάνκμαν-Φρίντ αρνείται να παραδεχτεί ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος», αναφέρουν οι εισαγγελείς στην πρότασή τους.

«Έχοντας θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει απύθμενο πλούτο και απεριόριστη δύναμη – σε σημείο που πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει Πρόεδρος και ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο – λίγα πράγματα δεν έκανε ο Μπάνκμαν-Φρίντ για να το πετύχει», σημειώνουν οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τους δημόσιους κατήγορους τα εγκλήματα που αντικατοπτρίζουν μια «θρασύδειλη ασέβεια προς το κράτος δικαίου» είχαν εξαντλήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις οικονομίες των ανθρώπων που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να χάσουν χρήματα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε χώρες που είχαν υποστεί πόλεμο ή οικονομικά ανασφαλείς, και είχαν βλάψει άλλους που προσπαθούσαν να «σπάσουν τη φτώχεια των γενεών».

«Ήξερε τι θεωρούσε η κοινωνία παράνομο και ανήθικο, αλλά αγνόησε αυτό που βασιζόταν σε μια ολέθρια μεγαλομανία που καθοδηγείται από τις αξίες του ίδιου του κατηγορουμένου και την αίσθηση ανωτερότητας», είπαν οι εισαγγελείς.

Από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία

Ο Μπάνκμαν-Φρίντ εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο του 2022 από τις Μπαχάμες, αφού οι εταιρείες του κατέρρευσαν έναν μήνα νωρίτερα. Αρχικά του επιτρεπόταν να παραμείνει στο σπίτι με τους γονείς του στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, φυλακίστηκε πέρυσι εβδομάδες πριν από τη δίκη του, αφού το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε προσπαθήσει να επηρεάσει τους μάρτυρες της δίκης.

Στην παρουσίασή τους, οι εισαγγελείς περιέγραψαν τα εγκλήματα του Μπάνκμαν-Φρίντ ως «μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία και πιθανώς τη μεγαλύτερη απάτη της τελευταίας δεκαετίας».

«Ο κατηγορούμενος μετέτρεψε σε θύματα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εταιρείες, σε διαφορετικές ηπείρους, σε μια περίοδο πολλών ετών. Έκλεψε χρήματα από πελάτες που του τα εμπιστεύτηκαν. είπε ψέματα στους επενδυτές. έστειλε κατασκευασμένα έγγραφα στους δανειστές. διοχέτευσε εκατομμύρια δολάρια σε παράνομες δωρεές στο πολιτικό μας σύστημα. και δωροδοκούσε ξένους αξιωματούχους. Κάθε ένα από αυτά τα εγκλήματα αξίζει μια μακρά ποινή», έγραψαν.

Σημειώνουν μάλιστα ότι «οι παράνομες πολιτικές δωρεές του σε περισσότερους από 300 πολιτικούς και ομάδες πολιτικής δράσης, που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια, πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο αδίκημα χρηματοδότησης της εκστρατείας».

Επιπλέον οι δωροδοκίες ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί από μεμονωμένο άτομο.

Απέφυγη την ανάληψη της ευθύνης

«Ακόμη και μετά την πτώχευση της FTX και τη σύλληψή του, ο Μπάνκμαν-Φρίντ απέφυγε την ανάληψη ευθύνης, έριξε την ευθύνη σε γεγονότα της αγοράς και άλλα άτομα, προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρες και είπε επανειλημμένα ψέματα ενόρκως», είπαν οι εισαγγελείς, επικαλούμενοι την κατάθεσή του στη δίκη.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο δικηγόρος του Μπάνκμαν-Φρίντ, Μαρκ Μακάσι, αντιτάχθηκε σε σύσταση του γραφείου επιτήρησης να εκτίσει 100 χρόνια φυλάκιση ο πελάτης του, λέγοντας ότι μια ποινή αυτού του μήκους θα ήταν «τερατώδης» και «βάρβαρη».

Προέτρεψε μάλιστα τον δικαστή να καταδικάσει τον Μπάνκμαν-Φρίντ σε λίγα μόλις χρόνια πίσω από τα κάγκελα, αφού υπολόγισε τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές για να συστήσει ποινή φυλάκισης από πέντε έως 6 1/2 χρόνια.

«Ο Σαμ δεν είναι η “σατανική ιδιοφυΐα” που απεικονίζεται στα μέσα ενημέρωσης ή ο άπληστος κακός που περιγράφεται στη δίκη», είπε ο Μακάσι, αποκαλώντας τον πελάτη του «για πρώτη φορά παραβάτη, μη βίαιο δράστη, ο οποίος συμμετείχε στην επίμαχη συμπεριφορά μαζί με τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα, σε ένα θέμα όπου τα θύματα είναι έτοιμα να ανακάμψουν – ήταν πάντα έτοιμοι να ανακάμψουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News