Για greenwashing κατηγορείται η KLM. Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε ότι η αεροπορική εταιρεία «ενήργησε παράνομα» όταν ισχυρίστηκε ότι οι πελάτες της μπορούσαν να «πετάξουν βιώσιμα». Πρόκειται για μία σημαντική νίκη ακτιβιστών για το κλίμα που βασίζονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των καταναλωτών για την καταπολέμηση του «greenwashing».

Greenwashing

Ο όρος greenwashing αναφέρεται στην τεχνική εξαπάτησης του καταναλωτή μέσω παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα μιας εταιρείας είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, υγιεινά ή βιώσιμα, έχοντας ως απώτερο στόχο τη θετική προβολή της εταιρείας, καταλήγοντας εννοείται στην αύξηση των πωλήσεών της. Ο όρος υιοθετήθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, όταν ένα ξενοδοχείο τοποθέτησε ανακοινώσεις στους χώρους του ζητώντας από τους πελάτες να χρησιμοποιούν τις πετσέτες τους για πάνω από μία μέρα, ώστε να σωθεί ο πλανήτης.

IESBA: Νέος κώδικας δεοντολογίας για το greenwashing

Μπαράζ αποφάσεων

Είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά αποφάσεων που καλύπτουν τα πάντα, από σουηδικό γάλα net zero (μηδενικές εκπομπές)  γερμανικό πετρέλαιο θέρμανσης «ουδέτερο για το κλίμα» και «ουδέτερες εκπομπές άνθρακα» σε πτήσεις της Austrian Airlines, οι οποίες έχουν καταπέσει σε όλους τους κανόνες δίκαιης διαφήμισης σε διάφορες δικαιοδοσίες στην Ευρώπη. Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies αγωνίζεται να υπερασπιστεί τον ισχυρισμό της ότι στοχεύει να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές έως το 2050.

«Ρόδινη εικόνα»

Η KLM είχε ζωγραφίσει μια «υπερβολικά ρόδινη εικόνα» των επιπτώσεων των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων ή έργων αναδάσωσης, τα οποία οι πελάτες είχαν την ευκαιρία να πληρώσουν παράλληλα με τις πτήσεις, δήλωσε το δικαστήριο του Άμστερνταμ την Τετάρτη.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η αεροπορική βιομηχανία , η οποία είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον 2% των παγκόσμιων εκπομπών CO₂ αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες προκλήσεις σχετικά με τον αντίκτυπό της στο κλίμα στην Ευρώπη.

Ο ισχυρισμός της KLM ότι δεσμεύεται στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015 ήταν μεταξύ των δηλώσεων που έκρινε το δικαστήριο ως «παραπλανητικές και ως εκ τούτου παράνομες».

«Αυτή η κρίση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κλήση αφύπνισης για τις εξαιρετικά ρυπογόνες βιομηχανίες και εταιρείες που προσπαθούν να πουλήσουν την εικόνα της δέσμευσης για τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού χωρίς να έχουν τα σχέδια να φτάσουν εκεί», δήλωσε ο Johnny White, δικηγόρος στο Client Earth, που υποστήριξε την αγωγή που άσκησαν οι εκστρατείες Fossielvrij και Reclame Fossielvrij κατά της KLM.

Συμμόρφωση

Η KLM, η οποία σταμάτησε να προβάλλει τις επίμαχες διαφημίσεις πριν από την απόφαση, πρέπει να πληρώσει τα έξοδα της Fossielvrij και να μεταφέρει τις προσπάθειές της να μειώσει τις εκπομπές «ειλικρινά και συγκεκριμένα» στο μέλλον, είπε το δικαστήριο.

«Θεωρούμε απαραίτητη την ευαισθητοποίηση και την επικοινωνία σχετικά με τους στόχους, τις δραστηριότητες και τα διλήμματα βιωσιμότητας», είπε η αεροπορική εταιρεία, προσθέτοντας ότι «μελετούσε» την απόφαση.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Μπεν Σμιθ, απέρριψε την πρόταση ότι η αεροπορική εταιρεία σκόπιμα παραπλανούσε σχετικά με τα πράσινα διαπιστευτήριά της. «Δεν κάνουμε greenwashing», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, καθώς κυκλοφόρησε η είδηση ​​της απόφασης κατά τη διάρκεια συνεδρίου της βιομηχανίας.

Τα αφεντικά των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών ισχυρίστηκαν ότι οι κλιματικοί κανόνες της περιοχής απειλούν να αποδυναμώσουν τον κλάδο και να δώσουν πλεονέκτημα στους παγκόσμιους ανταγωνιστές

«Διατρέχουμε τεράστιο κίνδυνο να μείνουμε πίσω στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, Carsten Spohr.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News