Σε παγκόσμιο «παίκτη» του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φαίνεται ότι αναδεικνύεται το fund KKR, αφού μετά τη συμφωνία που κυοφορείται με την γερμανική Encavis, σχεδιάζει να επενδύσει, μαζί με την EIG, τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε έναν κατασκευαστή ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Το KKR θα γίνει ο κύριος ιδιοκτήτης της εταιρείας ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης Avantus, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Μάλιστα, το KKR και ο υφιστάμενος επενδυτής της Avantus, η EIG, θα είναι οι μοναδικοί επενδυτές μετοχών και θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση έργων.

KKR: Νέο μέγα deal στις ΑΠΕ – Εξαγοράζει την Encavis έναντι τιμήματος 2,8 δισ. ευρώ

Αν και οι όροι της συμφωνίας και το μέγεθος του μεριδίου του KKR δεν έχουν αποκαλυφθεί, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια και χρέος, μεταξύ άλλων.

 Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις ηλιακής ενέργειας

Η συμφωνία σηματοδοτεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ηλιακή ενέργεια των ΗΠΑ στον απόηχο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου Joe Biden, ο οποίος περιλαμβάνει γενναιόδωρες εκπτώσεις φόρου.

Η Avantus με έδρα την Καλιφόρνια διαθέτει έναν αγωγό ανάπτυξης έργου 30 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας και 94 γιγαβατώρες αποθήκευσης, που μπορεί να παρέχει ενέργεια σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους, ανακοίνωσε το KKR. Η εταιρεία, η οποία ονομαζόταν 8minute Solar Energy μέχρι το 2022, έχει αναπτύξει και πουλήσει έργα ηλιακής ενέργειας 6,5 γιγαβάτ και αποθήκευσης 6,3 γιγαβατώρων.

Ενώ τα επιτόκια έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα τον κλάδο προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα έργα, η ερευνητική εταιρεία BloombergNEF αναμένει ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ θα αυξηθούν περισσότερο από 40% από 41 γιγαβάτ σε σχεδόν 60 γιγαβάτ μέχρι το 2030.

Δεν σταματά στις ΗΠΑ το KKR

Αυτές οι αναταράξεις όμως λόγω και των αυξημένων επιτοκίων αναφοράς, δεν εμπόδισαν το KKR να βάλει την προηγούμενη εβδομάδα στο τραπέζι μια προσφορά για την γερμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Encavis, που αλλάζει τα δεδομένα.

Η Elbe Bidco, ένα επενδυτικό όχημα που ανήκει στην KKR, θα προσφέρει 17,50 ευρώ ανά μετοχή στην Encavis, ένα τίμημα δηλαδή που ανεβάζει το σύνολο στα 2,8 δισ. ευρώ, ήτοι εκτιμώμενη αποτίμηση 15,8x EBITDA του 2024. Το premium, μάλιστα, ξεπερνά το 50% σε σχέση με την τιμή της μετοχής πριν τη γνωστοποίηση της προσφοράς, καθώς στη συνέχεια ο τίτλος της Encavis έκανε ένα ισχυρό ράλι ανόδου, άνω του 27%. Η Encavis είναι εισηγμένη στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MDAX.

Το διοικητικό και το εποπτικό συμβούλιο της Encavis είναι ήδη θετικά για την προσφορά, ενώ οι λεπτομέρειες του deal, που κυοφορείται τις τελευταίες εβδομάδες, αφορούν το νέο μετοχικό σχήμα που θα έχει ο όμιλος. Η γερμανική οικογενειακή επιχείρηση Viessmann θα επενδύσει ως μέτοχος στην κοινοπραξία υπό την ηγεσία της KKR, μετά την οποία θα κατέχει σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Encavis. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική δέσμευση της Viessmann από τότε που πούλησε τη βασική της δραστηριότητα συστημάτων θέρμανσης στην Carrier Global, μετά από μια συμφωνία ύψους 12 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το KKR, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει το 31% των μετοχών στον φορέα εκμετάλλευσης αιολικών και ηλιακών πάρκων του Αμβούργου από μια ομάδα βασικών μετόχων, θα προχωρήσει στη συνέχεια στην διαγραφή της μετοχής της Encavis από το χρηματιστήριο, με το υφιστάμενο διοικητικό σχήμα να αναμένεται να παραμείνει και υπό τη νέα ιδιοκτησία.

Η Encavis λειτουργεί 40 χερσαία αιολικά πάρκα και 190 ηλιακά πάρκα σε όλη την Ευρώπη. Η εταιρεία κατασκευάζει και συντηρεί επίσης αιολικά και ηλιακά πάρκα μέσω ιταλικής θυγατρικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green