Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων για την τιμωρία της BlackRock επειδή επέμεινε ότι η κλιματική αλλαγή ενέχει οικονομικό κίνδυνο, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν αποσύρει περίπου 13,3 δισ. δολάρια από τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, σύμφωνα με τους Financial Times.

BlackRock: Τέλος το ESG – Το νέο κριτήριο που όρισε ο CEO για επενδύσεις

Ο αριθμός αυτός είναι περίπου το ένα δέκατο του 1% των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της BlackRock σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και ορισμένα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθούν να έχουν πολύ βόρεια από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σταθμευμένα στον διαχειριστή χρημάτων. Συνολικά, η BlackRock ανακοίνωσε καθαρές εισροές ύψους 138 δισ. δολαρίων στην Αμερική πέρυσι.

Οι αναλήψεις ύψους 13,3 δισ. δολαρίων περιλαμβάνουν την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από το Ταμείο Μόνιμων Σχολείων του Τέξας ότι θα αποσύρει 8,5 δισ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, τη μεγαλύτερη απομάκρυνση μέχρι σήμερα από συνταξιοδοτικά ταμεία που διοικούνται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η BlackRock προσπαθεί να ανταποκριθεί στην εκστρατεία κατά των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση παραγόντων με διάφορους τρόπους. Στην Ουάσιγκτον πρόσθεσε έναν ανώτερο λομπίστα με δεσμούς με τους Ρεπουμπλικάνους. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία συνδιοργάνωσε μια σύνοδο κορυφής επενδύσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο στο Χιούστον με τον Dan Patrick, υποδιοικητή του Τέξας. Ο Patrick έχει εκφράσει στο παρελθόν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τη χρήση παραγόντων ESG από τον όμιλο στις επενδύσεις.

Οι συντηρητικές επιθέσεις για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής συνέπεσαν με τη νέα προειδοποίηση της BlackRock και άλλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων σχετικά με τη συμμετοχή σε βιομηχανικές συμμαχίες που επιδιώκουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η BlackRock έχει μειώσει τη δέσμευσή της για το Climate Action 100+, ενώ η State Street, η JPMorgan Asset Management, η Pimco και η Invesco έχουν αποσυρθεί εντελώς.

Η σκληρή αντίδραση

Αλλά η BlackRock αντέδρασε σκληρά μετά την ανακοίνωση του ταμείου του Τέξας.

«Ο τερματισμός μιας μακροχρόνιας, επιτυχημένης συνεργασίας που υπήρξε θετική δύναμη για χιλιάδες σχολεία και οικογένειες του Τέξας με τόσο απερίσκεπτο τρόπο είναι ανεύθυνος», έγραψε ο επικεφαλής πελάτης της BackRock, Mark McCombe, στον Aaron Kinsey, πρόεδρο του Συμβουλίου Εκπαίδευσης του Τέξας, σε επιστολή ζητώντας την επανεξέταση της απόφασης.

Η BlackRock αρνήθηκε να σχολιάσει το μέγεθος των εκποιήσεων που σχετίζονται με το ESG.

Οι εκροές ξεκίνησαν το 2022 αφού ο ταμίας της πολιτείας της Δυτικής Βιρτζίνια, Riley Moore, συμπεριέλαβε την BlackRock στην πρώτη λίστα χρηματοπιστωτικών εταιρειών του έθνους που θεωρείται ότι μποϊκοτάρουν τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Το Τέξας, η Φλόριντα, το Μιζούρι και άλλες πολιτείες υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ακολούθησαν το παράδειγμά τους με πρωτοβουλίες κατά του ESG και εκποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επενδυτές έχουν ρίξει περισσότερα από 355 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες καθαρές ροές στα προϊόντα της BlackRock.

Η εκστρατεία αποεπένδυσης ναυάγησε στο Κεντάκι, όπου αξιωματούχοι των συντάξεων δήλωσαν ότι η μετακίνηση δισεκατομμυρίων δολαρίων από την BlackRock και άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν παράγοντες ESG θα παραβίαζε το καθήκον τους να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις, σύμφωνα με τους FT.

Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Ρεπουμπλικανός ταμίας της πολιτείας Ντέιλ Φόλγουελ επέκρινε δημοσίως την BlackRock, αφήνοντας 18,4 δισ. δολάρια στον διαχειριστή χρημάτων. Ο Folwell δήλωσε ότι έχει διαπραγματευτεί για χαμηλότερα τέλη και τώρα ψηφίζει τις συμμετοχές του κράτους σε ψήφους πληρεξουσίου αντί να αφήσει την BlackRock να το κάνει. Ο Folwell δήλωσε ότι δεν μπορεί να βρει έναν λιγότερο ακριβό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και όταν ζήτησε την απόλυση του Larry Fink από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock.

Oι αποεπενδύσεις βλάπτουν το κλίμα

“Υπάρχει μόνο ένα δακτυλικό αποτύπωμα σε όλη αυτή τη στρατηγική και ξέρετε πόσο μοναδικό είναι ένα δακτυλικό αποτύπωμα – και αυτό το δακτυλικό αποτύπωμα είναι δικό του”, δήλωσε ο Folwell.

Στο Τέξας, οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους νόμους «δίκαιης πρόσβασης» της πολιτείας, οι οποίοι καλούν τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις να αποεπενδύσουν από χρηματοπιστωτικές εταιρείες που θεωρούνται εχθρικές προς τα ορυκτά καύσιμα ή τα πυροβόλα όπλα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που συνδέεται με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Τέξας διαπίστωσε ότι οι νόμοι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της πολιτείας να προωθήσει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις κλίμα και να κοστίσει στην πολιτεία 37,1 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα φορολογικά έσοδα.

«Με απλά λόγια, όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει αξίες (ανεξάρτητα από το είδος) στις επιχειρήσεις, η αγορά χάνει και οι φορολογούμενοι υφίστανται τις συνέπειες», ανέφερε η μελέτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή