Σημαντική

Η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος – του κ. Γιάννη Στουρνάρα εν προκειμένω – είναι από τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα. Οχι μόνο για τους απολογισμούς του προηγούμενου χρόνου, αλλά κυρίως για όσα επισημαίνει για τον τρέχοντα χρόνο και τις προτάσεις οικονομικής πολιτικής που καταθέτει. Και φυσικά οι προβλέψεις της.

Εργασία

Σ΄ αυτήν που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Στουρνάρας, υπάρχει ένα διάσταση, που πέρασε στα «ψιλά». Η μάλλον δεν του δόθηκε η πρέπουσα σημασία. Κι όμως ενδιαφέρει εκατομμύρια ανθρώπους! Αφορά στην αγορά εργασίας.

«Στενότητα»

Ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει μία «στενότητα», δηλαδή σε απλά ελληνικά «λείπουν χέρια». Και τι σημαίνει αυτό σε «δεύτερο χρόνο»; Πως υπάρχει «κίνδυνος» να ασκηθούν – συνδικαλιστικές – πιέσεις και να αυξηθούν οι εργατικές αμοιβές! Αυτό συμβαίνει – κατά τεκμήριο – όταν ο οικονομικός κύκλος είναι ανοδικός. Η για λόγους πολιτικούς! Όπως προσφάτως που με πολιτική απόφαση ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – ενόψει των ευρωεκλογών – αύξησε τον κατώτατο μισθό από 780 ευρώ σε 830 ευρώ μηνιαίως.

Κίνδυνοι…

Κι από κεί και πέρα υπάρχει μία ολόκληρη – οικονομική – φιλολογία, όπου συγκρούονται οι διάφορες οικονομικές σχολές σκέψης! Σχετικά με την ανατροφοδότηση του πληθωρισμού και την μείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων….

Προτάσεις

Στις προτάσεις πολιτικής, λοιπόν, που κάνει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφορικά με το σκέλος της εργασίας κάνει ορισμένες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, που καλό είναι να τις έχουμε υπόψη μας! Γιατί μπορεί να τις «βρούμε» στα επόμενα νομοσχέδια!

Να αυξηθούν οι εργαζόμενοι

Για να «μη διαταραχθεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας» για τους λόγους που προανέφερα προτείνει την λήψη πρωτοβουλιών που θα αφορούν στην «αύξηση της συμμετοχής ανδρών και γυναικών και ιδίως των νέων στο εργατικό δυναμικό» και στη «συνεχή ανάπτυξη και χρήση των δεξιοτήτων των εργαζομένων σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, καθώς και την κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων σε νέες δεξιότητες». Με απλά λόγια να αυξηθούν οπωσδήποτε οι υποψήφιοι προς εργασία!

Μετανάστες και επιστροφή νέων

Επίσης προτείνει «την ενσωμάτωση μεταναστών, καθώς και τη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών» – σας θυμίζω επί του συγκεκριμένου ότι η σχετική απόφαση που ελήφθη προ μηνών από τη Βουλή, είχε ένα ορισμένο πολιτικό κόστος και έγινε αρκετή φασαρία! Προτείνει ακόμη «τη δημιουργία μηχανισμών για την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» και «την προσέλκυση, μέσω κινήτρων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό».

Όχι στην πρόωρη συνταξιοδότηση!

Και το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Προτείνει λοιπόν ο κ. Στουρνάρας «τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης» προκειμένου «να διευκολυνθεί η επανένταξη και η παραμονή περισσότερων εργαζομένων στην αγορά εργασίας»! Αναμένω κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα. Διότι κινδυνεύει η ανταγωνιστικότητα της…

Μία ιστορία ασφαλιστικής τρέλας…

Στο υπουργείο Εργασίας επιχείρησαν με πρόσφατο νόμο να διευκολύνουν όσους μετά την συνταξιοδότηση επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Το πρόβλημα ωστόσο είναι η εφαρμογή αυτής της διάταξης. Το τραγελαφικό που καταγγέλει συνταξιούχος γήρατος λόγω αναπηρίας 80%, είναι ότι ενώ μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από την περικοπή του 30%, μετά την εφαρμογή της νέας διάταξης, υποχρεώνουν τον εργοδότη του να του παρακρατά το 10% της μηνιαίας αμοιβής του. Το τρελό της υπόθεσης είναι ότι και η νέα διάταξη εξαιρεί την συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών μας από οποιαδήποτε περικοπή.

ΕΦΚΑ

Κι όμως η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και η πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, δεν αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα ούτε της περίπτωσης, ούτε την εφαρμογή του νόμου. Με λίγα λόγια, ο άνθρωπος αυτός υποχρεούται σε παρακράτηση δικών του χρημάτων, για τον πόρο υπέρ ΕΦΚΑ και αν θέλει να βρει το δίκιο του πρέπει να ξεκινήσει ένα ατέρμονο «ταξίδι» μεταξύ υπηρεσιών. Επαναλαμβάνω, όλα αυτά, με αναγνωρισμένο εφ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 80%…

Διαπραγματεύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται, όπως πληροφορούμαι, διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις δύο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, τη Viohalco και τον Τιτάνα.

Πηγές μου λένε, ότι αφορούν σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτές θα είναι για 10 χρόνια και θα έχουν να κάνουν με σταθερή ανταγωνιστική τιμή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της δημόσιας εταιρείας.

Οι πληροφορίες μου δεν αποκλείουν οι βιομηχανίες και η ΔΕΗ να βρίσκονται λίγο πριν το κλείσιμο των συμφωνιών.

Όπως μου λένε υπάρχει καλό κλίμα και διάθεση για ένα καλό deal…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories