Η Microsoft προχώρησε στα αποκαλυπτήρια δύο νέων, δικής της σχεδίασης μικροτσίπ στο πλαίσιο του συνεδρίου Ignite που διεξάγεται στο Σιάτλ. Το πρώτο μικροτσίπ, το Maia 100, προορίζεται για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και δυνητικά θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις προτάσεις της Nvidia, η οποία κυριαρχεί πλέον στα μικροτσίπ αυτής της κατηγορίας.

Το δεύτερο είναι το Cobalt 100, ένα μικροτσίπ αρχιτεκτονικής Arm, το οποίο προορίζεται για γενική χρήση και θεωρητικά θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις προτάσεις της Intel, που κυριαρχεί μαζί με την AMD στις υλοποιήσεις επεξεργαστών για οικιακούς και επαγγελματικούς υπολογιστές.

Η OpenAI κάνει σχέδια για τα δικά της μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης

Όπως σημειώνει το CNBC, οι εταιρείες τεχνολογίας, με υψηλή ρευστότητα, έχουν αρχίσει να δίνουν στους πελάτες τους περισσότερες επιλογές για υποδομές cloud που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την εκτέλεση εφαρμογών. Εταιρείες όπως οι Alibaba, η Amazon και η Google το κάνουν αυτό εδώ και χρόνια.

Η Microsoft, με περίπου 144 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στα τέλη Οκτωβρίου, είχε μερίδιο αγοράς cloud 21,5% το 2022, πίσω μόνο από την Amazon, σύμφωνα με εκτίμηση της Gartner.

Όπως δήλωσε στο CNBC η Ράνι Μπορκάρ, εταιρική αντιπρόεδρος της Microsoft, εικονικές μηχανές που θα τρέχουν με μικροτσίπ Cobalt θα γίνουν εμπορικά διαθέσιμες μέσω του cloud Azure της Microsoft το 2024, ενώ δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το μικροτσίπ Maia 100.

Ο ανταγωνισμός

Η Google ανακοίνωσε την αρχική έκδοση του δικού της επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης, του Tensor, το 2016. Αντίστοιχα, η Amazon Web Services αποκάλυψε το δικό της μικροτσίπ Graviton, αρχιτεκτονικής Arm, και τον επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης Inferentia το 2018, ενώ ανακοίνωσε το Trainium, για μοντέλα εκπαίδευσης, το 2020.

Ειδικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από παρόχους cloud ενδέχεται να βοηθήσουν στην κάλυψη της ζήτησης όταν υπάρχει έλλειψη GPU. Ωστόσο, η Microsoft και οι υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο cloud computing δεν σχεδιάζουν να επιτρέψουν σε εταιρείες να αγοράζουν διακομιστές που περιέχουν τα τσιπ τους, σε αντίθεση με την Nvidia ή την AMD.

Η εταιρεία κατασκεύασε το τσιπ της για υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης με βάση τα σχόλια των πελατών, εξήγησε η Μπορκάρ.

Η προοπτική

Η Microsoft δοκιμάζει πώς το Maia 100 ανταποκρίνεται στις ανάγκες του AI chatbot της μηχανής αναζήτησης Bing, του βοηθού κωδικοποίησης GitHub Copilot και του GPT-3.5-Turbo, ενός μοντέλου μεγάλης γλώσσας από το OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, είπε η Μπορκάρ. Η OpenAI έχει τροφοδοτήσει τα γλωσσικά της μοντέλα με μεγάλες ποσότητες πληροφοριών από το Διαδίκτυο και μπορούν να δημιουργήσουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να συνοψίσουν έγγραφα και να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Το μοντέλο GPT-3.5-Turbo λειτουργεί στον βοηθό ChatGPT του OpenAI, ο οποίος έγινε δημοφιλής αμέσως μετά την κυκλοφορία του πέρυσι. Στη συνέχεια, οι εταιρείες κινήθηκαν γρήγορα για να προσθέσουν παρόμοιες δυνατότητες συνομιλίας στο λογισμικό τους, αυξάνοντας τη ζήτηση για GPU.

«Εργαζόμαστε σε όλους τους τομείς και [με] όλους τους διαφορετικούς προμηθευτές μας για να βοηθήσουμε στη βελτίωση της θέσης εφοδιασμού μας και στη στήριξη πολλών από τους πελάτες μας και στη ζήτηση που έχουν βάλει μπροστά μας», είπε στο συνέδριο Evercore στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο η Κολέτ Κρες, οικονομική διευθύντρια της Nvidia.

Η OpenAI έχει εκπαιδεύσει στο παρελθόν μοντέλα σε GPU της Nvidia στο Azure.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης