Έντονο προβληματισμό εκφράζει η αυστριακή Raiffeisen Bank International, η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένεται να λάβει εντολή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει την απόσυρσή της από τη Ρωσία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες για την πώληση του εξαιρετικά κερδοφόρου τμήματός της στη χώρα.

Η Raiffeisen ή RBI, η οποία είναι ο δυτικός δανειστής με τις μεγαλύτερες δραστηριότητες στη Ρωσία, έχει δεχθεί ολοένα και μεγαλύτερη κριτική επειδή δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τις δραστηριότητές της, μετά ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι Financial Times ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Raiffeisen είχε δημοσιεύσει δεκάδες αγγελίες για θέσεις εργασίας στη Ρωσία, υποδεικνύοντας φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης στη χώρα, σε προφανή αντίφαση με τη δέσμευσή της να περιορίσει τις επιχειρήσεις της στη χώρα.

Raiffeisen Bank: Αγγελίες για χιλιάδες προσλήψεις στη Ρωσία

Οι νέες αυστηρές προτάσεις της ΕΚΤ «ξεπερνούν κατά πολύ τα σχέδια της RBI» και ενδέχεται να «επηρεάσουν αρνητικά» τις συνεχιζόμενες προσπάθειες πώλησης του ρωσικού σκέλους της, ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση την Πέμπτη.

Διαπραγματεύσεις

Όπως γράφουν οι FT, η Raiffeisen βρίσκεται σε συνομιλίες για να πουλήσει τις ρωσικές δραστηριότητές της με δύο Ρώσους αντισυμβαλλομένους για περισσότερο από ένα χρόνο — με ελάχιστες ενδείξεις προόδου και από τις δύο πλευρές μέχρι στιγμής.

Το ρωσικό σκέλος της τράπεζας διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία λίγο κάτω από 21 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Η λογιστική τξς αξία υπολογίστηκε σε 4,1 δισ. ευρώ. Οι περιοριστικοί νόμοι που τέθηκαν σε ισχύ από το Κρεμλίνο σημαίνουν ότι η Raiffeisen δεν είναι σε θέση να επαναπατρίσει τα κέρδη από τη χώρα και πρέπει να έχει προεδρική έγκριση για οποιαδήποτε πώληση της ρωσικής επιχείρησής της.

Η τράπεζα προσπάθησε να εκτονώσει την αυξανόμενη δυτική πίεση μειώνοντας τον δανεισμό της. Έχει ήδη μειώσει κατά 56% το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα κέρδη συνέχισαν να πέφτουν, ωστόσο, καθώς έχει συγκεντρώσει καταθέτες και πελατειακές σχέσεις από άλλους δανειστές που εξήλθαν από τη Δύση, ο αριθμός των εργαζομένων της στη Ρωσία έχει αυξηθεί από το 2022 και το τμήμα είναι πλέον το πιο κερδοφόρο τμήμα του διεθνούς δικτύου της, υπεύθυνο για το ήμισυ όλων των κερδών πέρυσι.

«Η RBI αναμένει να της ζητηθεί από την ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Ρωσία σε πολύ μεγάλο βαθμό», ανέφερε η τράπεζα. «Κατανοούμε ότι αυτό είναι ένα μέτρο για την εφαρμογή της στρατηγικής που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για τη μείωση της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία. Η RBI θα αναλύσει προσεκτικά τις απαιτήσεις που τίθενται σε αυτήν».

Τα προσχέδια προτάσεων της ΕΚΤ περιλαμβάνουν την απαίτηση για περαιτέρω μείωση κατά 65% στο ρωσικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Raiffeisen από το τρέχον επίπεδό του και αντίστοιχη μείωση στις διεθνείς δραστηριότητες πληρωμών της.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένα άτομο που ενημερώθηκε για την επιστολή της κεντρικής τράπεζας προς τη Raiffeisen είπε ότι ήταν στα σκαριά εδώ και εβδομάδες. Εάν η Raiffeisen δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στην επιστολή, η ΕΚΤ σχεδιάζει να λάβει μέτρα επιβολής κατά της τράπεζας, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόστιμα.

Όταν οι Financial Times ρώτησαν τη νέα επικεφαλής εποπτείας της ΕΚΤ, Claudia Buch, σχετικά με τις δυτικές τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία τον περασμένο μήνα, είπε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης μείωσαν κατά το ήμισυ τις ρωσικές δραστηριότητές τους τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι όσες είναι ακόμα παρούσες, συμπεριλαμβανομένης της Raiffeisen, είχαν «σαφείς προσδοκίες για το πώς αναμένουμε μείωση των δραστηριοτήτων και στρατηγικές εξόδου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή