Ένα πιο συνεπές σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, επιλέγοντας ένα μάλλον… περιπαικτικό τόνο για να καυτηριάσουν την υπερβολική ρύθμιση του κλάδου.

Με μια γελοιογραφία με θέμα τα πτηνά στο εξώφυλλο της έκθεσής της, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία θέλει η ΕΕ να αναγνωρίσει τον κλάδο ως «στρατηγικό τομέα», διασφαλίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανταγωνιστικές παγκοσμίως.

EBF: Ζητά να χαρακτηριστούν οι τράπεζες «στρατηγικής σημασίας» στην ΕΕ

Βέβαια, όπως τονίζει και η στήλη Lex των Financial Times, κάθε εταιρεία θέλει λιγότερους περιορισμούς στις δραστηριότητές της. Οι τράπεζες αναμφίβολα θα ήθελαν να ελαφρύνουν το φορτίο του επιπλέον κεφαλαίου που κατέχουν έναντι των διαφόρων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στους ισολογισμούς τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει μικρότερες πληρωμές – μερίσματα και επαναγορές μετοχών – για τους επενδυτές τους.

Αλλά αυτό δεν είναι το άμεσο παράπονο του κλάδου. Το EBF ζητά ένα πιο συνεπές σύνολο κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι πρόσφατες ad hoc προσπάθειες για απροσδόκητους φόρους τραπεζών σε επίπεδο χώρας, όπως στην Ιταλία, για τη συγκέντρωση κεφαλαίων δεν βοηθούν, για παράδειγμα.

Οι τράπεζες διαμαρτύρονται ότι τα τοπικά, πολιτικά καθοδηγούμενα μέτρα δεν αξιολογούνται ως προς τις επιπτώσεις τους στον ανταγωνισμό. Ένα παράδειγμα είναι πώς αντιλαμβάνεται η αγορά τις τράπεζες της Ευρώπης: όχι καλά.

Τον Ιανουάριο του 2008 η κεφαλαιοποίηση της JPMorgan αποτελούσε λιγότερο από το 18% της κεφαλαιοποίησης των δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών μαζί. Σήμερα, η αξία της JPMorgan αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερο από το 90% των ευρωπαϊκών μεγάλων τραπεζών.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι μόνο θέμα ρύθμισης. Οι επενδυτές συχνά αμφισβητούν το εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν σωστοί διαχειριστές κεφαλαίων δεδομένου του ποσού των ιδίων κεφαλαίων που έχουν συγκεντρώσει από την οικονομική κρίση.

Το αίτημα της τραπεζικής ένωσης

Σύμφωνα με τους FT, οι τράπεζες παντού, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού λόμπι των ΗΠΑ, «γκρινιάζουν» ότι παρακωλύονται από τους αυξανόμενους κανόνες και κανονισμούς. Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη μιας τραπεζικής ένωσης είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στην Ευρώπη, εξ ου και η έκκληση του EBF στους νομοθέτες και όχι μόνο στους εποπτικούς μηχανισμούς.

Η ομοσπονδία επισημαίνει τη μείωση του μεριδίου της περιοχής στη δραστηριότητα των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη, από 18% σε 10%, από το 2008. Αλλά οι ΗΠΑ είχαν χάσει ένα παρόμοιο κομμάτι μεριδίου εκείνη την περίοδο.

Και μπορεί η άσκηση πιέσεων για ενιαίους όρους ανταγωνισμού με τους παγκόσμιους ομολόγους να είναι λογική, αλλά έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών (και η απόδοση των μετοχών) έχει βελτιωθεί σημαντικά, βοηθούμενη από τον θετικό άνεμο των υψηλότερων επιτοκίων, καταλήγουν οι FT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας