Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, αρκετών αλλαγών προσήμου στους περισσότερους τίτλους, αυξημένου τζίρου και μιας αναστολής διαπραγμάτευσης, το χρηματιστήριο Αθηνών διόρθωσε τελικά, διακόπτοντας το εξαήμερο ανοδικό του σερί, με το μέγεθος της πτώσης να επιταχύνεται μετά και το “κακό” άνοιγμα της Wall Street.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,93% στις 1.435,19 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.448,70 μονάδων και 1.434,89 μονάδων (-0,95%). Ο τζίρος ανήλθε στα 143,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 11,1 εκατ. τεμάχια αξίας 41,5 εκατ. ευρώ. Ειδικά στο μέτωπο των πακέτων, η Πειραιώς μόνη της διακίνησε 3,98 εκατ. τεμάχια αξίας 15,79 εκατ. ευρώ, η Eurobank 6,3 εκατ. τεμάχια αξίας 12,64 εκατ. ευρώ. Μικρότερα ήταν τα πακέτα σε Εθνική, Optima Bank, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΑΑ και Σαράντη.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 3.499,66 μονάδες, ενώ στο -0,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.292,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,16% στις 1.249,87 μονάδες.

EpsilonNet και διόρθωση

Ομολογουμένως στο επίκεντρο σήμερα της αγοράς ήταν οι επιχειρηματικές εξελίξεις στην EpsilonNet, η οποία επιβεβαίωσε, μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι υφίστανται διαπραγματεύσεις οι οποίες αφορούν σε στρατηγική συνεργασία με επενδυτή  του εξωτερικού. Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Η μετοχή βρέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης, με την αγορά να αναμένει τις εξελίξεις σε μια από τις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου.

Πέραν αυτής όμως, η αγορά κινήθηκε στους ρυθμούς της κατοχύρωσης κερδών, εξέλιξη απόλυτα αναμενόμενη μετά από την εκρηκτική άνοδο των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, ενδοσυνεδρικά έκανε μια κίνηση να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε, με την τελική εικόνα να επηρεάζεται και από την πορεία της αμερικανικής αγοράς μετά και τα στοιχεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Για τη συνέχεια, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα αγοραστικά σήματα που το ίδιο το ΧΑ μέσω της διαδικασίας των τιμών προσφέρει. Στον αντίποδα, βέβαια, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη δυναμική που οι επόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ή και βιαστικής “εξόδου” από τις Κεφαλαιαγορές μπορούν να αποκτήσουν.

Εφεξής αναμένουμε τη δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων στις αναπτυγμένες Οικονομίες, με την εν λόγω διαδικασία για τις ελληνικές εισηγμένες να πάσχει συχνά -δυστυχώς- από… χρονοκαθυστέρηση. Την ίδια ώρα, μπορεί η συνολική κεφαλαιοποίηση να ξεπέρασε εκ νέου το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ιδιαίτερα δεδομένου του πρόσφατου παρελθόντος, από την άλλη όμως είναι ιδιαίτερα μικρό για τους διεθνείς Διαχειριστές Χαρτοφυλακίων οι οποίοι αναζητούν Αγορές υψηλής ρευστότητας.

Διαγραμματικά, η αναζήτηση “κορυφών” για τα χρεόγραφα που επιτυγχάνουν νέα υψηλά είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κοστοβόρα. Για τον Γενικό Δείκτη, “κλειδί” θα είναι η μη παραβίαση των υψηλών του Μαρτίου, τα οποία πλέον αποτελούν κοντινές στηρίξεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έχασε 3,14%, με τις Σαράντη, Motor Oil, ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Λάμδα, Eurobank, Quest, Autohellas, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Aegean, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank και η Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες