Ανώτερα των προβλέψεων ήταν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της BNP Paribas, καθώς τα χαμηλότερα έξοδα και οι αξιοπρεπείς επιδόσεις στις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές συνέβαλαν στην αντιστάθμιση της απότομης πτώσης στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος.

Η γαλλική τράπεζα ενέγραψε πτώση  20% στα έσοδα από τις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων (FICC), υποαποδίδοντας σημαντικά σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες στη Wall Street, όπου τα έσοδα από τις συναλλαγές μειώθηκαν κατά περίπου 3% κατά μέσο όρο εν μέσω λιγότερο ασταθών αγορών.

Αντίθετα, η γερμανική ανταγωνίστριά της Deutsche Bank,  η οποία επίσης ανέφερε τριμηνιαία αποτελέσματα την Πέμπτη, σημείωσε αύξηση 7% στα έσοδα από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων.

Η BNPP ανέφερε ότι ήταν περισσότερο εκτεθειμένη στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EMEA), όπου πραγματοποίησε το 60% των πωλήσεών της FICC το 2023, και όπου η πτώση της δραστηριότητας ήταν πολύ πιο έντονη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

BNPP: Ο τραπεζίτης που καλείται να επιστρέψει πίσω την αποζημίωση ύψους 4,5 εκατ. δολάρια

Η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης σε ενεργητικό δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 2,2% στα 3,10 δισεκατομμύρια ευρώ (3,31 δισεκατομμύρια δολάρια), ξεπερνώντας τα 2,4 δισεκατομμύρια που ανέμεναν κατά μέσο όρο 19 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας.

Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,4% στα 12,5 δισ. ευρώ, αλλά ξεπέρασαν τα 12,2 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι προβλέψεις για δάνεια με χαμηλή απόδοση διαμορφώθηκαν στα 640 εκατ., κάτω από τα 819 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η τράπεζα, η οποία απογοήτευσε τους επενδυτές τον Φεβρουάριο καθυστερώντας έναν βασικό στόχο κερδοφορίας, εμφανίστηκε αισιόδοξη για το σύνολο του 2024, επαναλαμβάνοντας τον στόχο της να δημιουργήσει κέρδη για ολόκληρο το έτος άνω των 11,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έδωσε επίσης έναν νέο στόχο για τα έσοδα του ομίλου, λέγοντας ότι αναμένει ότι θα υπερβεί τις διανεμητέες πωλήσεις του 2023 των 46,9 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά περισσότερο από 2%, και ότι οι επιπτώσεις της μείωσης του κόστους που επισημάνθηκε προηγουμένως θα ξεκινήσουν από το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, τα έσοδα ήταν σταθερά ή μειώθηκαν στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις της τράπεζας.

Λιανική τραπεζική

Τα έσοδα από τις εμπορικές και προσωπικές τραπεζικές εργασίες αυξήθηκαν κατά 1% στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ – πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών – αλλά τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια στις γαλλικές δραστηριότητές της μειώθηκαν απότομα, ανέφερε η BNPP.

Τα καθαρά της έσοδα από τόκους, η διαφορά μεταξύ του τι κερδίζουν οι δανειστές από δάνεια και πληρώνουν για καταθέσεις, μειώθηκαν κατά 8% στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο, καθώς το κόστος των μέσων αντιστάθμισης του πληθωρισμού αντιστάθμισε την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, ανέφερε η τράπεζα.

Η γαλλική αγορά λιανικής, η οποία είναι συνήθως λιγότερο κερδοφόρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω των αυστηρών κανόνων για τους λογαριασμούς στεγαστικών δανείων και ταμιευτηρίου, έχει αποδειχθεί δύσκολη για την BNPP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση