Υπό ποινική έρευνα στις ΗΠΑ τελεί η McKinsey & Co αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ότι η εταιρεία συμβούλων διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην τροφοδότηση της επιδημίας των οπιοειδών, με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να εστιάζουν στο έργο της ως σύμβουλος της εταιρείας Purdue Pharma που κατασκευάζει το OxyContin και άλλων φαρμακοβιομηχανιών, δήλωσαν τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα στο Reuters.

Η εταιρεία συμβούλων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο κατά πόσον η McKinsey συμμετείχε σε εγκληματική συμμορία όταν συμβούλευε την Purdue και άλλους φαρμακοβιομήχανους σε στρατηγικές μάρκετινγκ για την ενίσχυση των πωλήσεων συνταγογραφούμενων παυσίπονων που οδήγησαν σε εκτεταμένο εθισμό και θανατηφόρες υπερβολικές δόσεις, είπαν δύο από τους ανθρώπους.

McKinsey: Προχωρά τις αξιολογήσεις και τις απολύσεις μεσαίων στελεχών της

Η έρευνα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά επίσης αν η McKinsey συνέπραξε σε απάτη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όταν το συμβουλευτικό της έργο για εταιρείες που πωλούν οπιοειδή φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα την υποβολή δόλιων απαιτήσεων σε κυβερνητικά προγράμματα όπως το Medicare, ανέφεραν.

Οι εισαγγελείς εξετάζουν επίσης αν η McKinsey παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη σε έρευνα που σχετίζεται με την αποκάλυψη  ότι η εταιρεία είχε απολύσει δύο στελέχη, τα οποία επικοινωνούσαν για τη διαγραφή εγγράφων που αφορούσαν την εργασία τους για τα οπιοειδή, είπαν οι ίδιοι άνθρωποι.

Η έρευνα, που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια πριν από την έναρξη της παγκόσμιας πανδημίας, περιλαμβάνει αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκονται σε γραφεία στην Ουάσινγκτον, τη Μασαχουσέτη και τη Βιρτζίνια, είπαν. Και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για την επίλυση της υπόθεσης, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Οι έρευνες δεν αποτελούν αποδείξεις για αδικήματα και οι αξιωματούχοι που διεξάγουν την έρευνα θα μπορούσαν τελικά να ασκήσουν ποινικές διώξεις, να ζητήσουν αστικές κυρώσεις ή να κλείσουν την έρευνα χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια.

Κίνδυνος

Η έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπογραμμίζει πώς το προηγούμενο έργο της McKinsey ως σύμβουλος των φαρμακοβιομηχανιών για τα οπιοειδή συνεχίζει να ακολουθεί την εταιρεία συμβούλων, η διάρκεια ζωής της οποίας προσεγγίζει τον 1 αιώνα. Πάντως, η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρότερο κίνδυνο σε σύγκριση άλλες κυβερνητικές έρευνες που έχει διευθετήσει η McKinsey, λόγω του ενδεχομένου να απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες σε βάρος της εταιρείας ή των στελεχών της, καθώς και των μεγάλων οικονομικών κυρώσεων που συχνά απαιτεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως αντάλλαγμα για την διευθέτηση των ερευνών.

Η McKinsey πέτυχε νωρίτερα μεμονωμένες συμφωνίες συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον διακανονισμό γενικευμένων αγωγών για τα οπιοειδή και άλλων συναφών νομικών ενεργειών από τις 50 πολιτείες, την Ουάσινγκτον, άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, διάφορες τοπικές κυβερνήσεις, σχολικές περιφέρειες, φυλές ιθαγενών Αμερικανών και ασφαλιστικές εταιρείες υγείας.

Η αναφορά της εταιρείας

Η McKinsey το 2019 δήλωσε ότι δεν θα συμβουλεύει πλέον τους πελάτες της για επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα οπιοειδή. Κανένας από τους διακανονισμούς δεν περιείχε παραδοχή ευθύνης ή αδικήματος, ανακοίνωσε η McKinsey.

«Κατανοούμε και αποδεχόμαστε τον έλεγχο σχετικά με την προηγούμενη εξυπηρέτηση των πελατών μας σε κατασκευαστές οπιοειδών. Η εργασία αυτή, αν και νόμιμη, υπολείπεται των υψηλών προτύπων που έχουμε θέσει για τους εαυτούς μας», ανέφερε η McKinsey σε ανακοίνωση του 2022 μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης επιτροπής του Κογκρέσου που εξέταζε το συμβουλευτικό της έργο.

Η Purdue δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ένοχη το 2020 σε ποινικές κατηγορίες σχετικά με τον χειρισμό των οπιοειδών παυσίπονων. Η Purdue κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2019 και αργότερα διαπραγματεύτηκε έναν διακανονισμό αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διευθετήσει χιλιάδες αγωγές που ισχυρίζονται ότι συνέβαλε στην επιδημία των οπιοειδών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο σταμάτησε τον εν λόγω διακανονισμό και αναμένεται σύντομα να αποφανθεί επί της αμφισβήτησης της συμφωνίας από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής