Η Eurobank Bulgaria και η Unicredit Bulbank ανταγωνίζονται για την απόκτηση της First Investment Bank, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Βουλγαρίας από άποψη ενεργητικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι προσφορές για τη συμφωνία ενδέχεται να οριστικοποιηθούν έως τα τέλη Μαΐου και να φτάσουν έως και τα 500 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της τράπεζας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις βασικές αγορές της (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος), αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγές της τράπεζας με τις οποίες μίλησε ο ΟΤ, διαψεύδουν το σχετικό δημοσίευμα.

Τι γράφει το βουλγαρικό μέσο

Το βουλγαρικό μέσο Kapital αναζητεί τους λόγους πίσω από το ράλι κατά 70% που έχει καταγράψει η μετοχή της First Investment Bank (PIB) στο βουλγαρικό χρηματιστήριο, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, η οποία μόλις πριν από εβδομάδες κυμαινόταν γύρω στα 350 εκατομμύρια BGN, να έχει αυξηθεί σε περίπου 650 εκατομμύρια BGN.

«Ο λόγος για ένα τέτοιο άλμα μπορεί συνήθως να είναι μόνο ένας – οι προσδοκίες μιας συμφωνίας» γράφει το βουλγαρικό μέσο, προσθέτοντας ότι «πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία από άποψη ενεργητικού δεν έχει καν ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές και δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό για αυτό το άρθρο».

Ωστόσο, το Kapital επιβεβαίωσε μέσω πολλών πηγών ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σε προχωρημένη φάση, και πως σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν εντός του μήνα.

Προσθέτει επίσης ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής μετά τις σχετικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές αναμένεται στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Σύμφωνα με το άρθρο πιθανοί μνηστήρες φέρονται η Unicredit Bulbank και η Postbank, (Eurobank Bulgaria AD) που είναι κατά 99,99% θυγατρική της Τράπεζας Eurobank ΑΕ.

Το αν θα υπάρξει συμφωνία εξαρτάται από το αν οι προσφορές θα ικανοποιήσουν τους βασικούς μετόχους και ιδρυτές της τράπεζας Tseko Minev και Ivaylo Mutafchiev.

Tο αποτύπωμα της Eurobank

Πέραν όμως των παραπάνω, η Eurobank έχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αποτύπωμα στο εξωτερικό, λειτουργώντας μάλιστα ως συστημικός παίκτης στις τοπικές οικονομίες που δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με το τριετές επιχειρησιακό πλάνο του ομίλου, που παρουσίασε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας, το μερίδιο των θυγατρικών του εξωτερικού στην καθαρή της κερδοφορία θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη του 40%.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της τα τελευταία χρόνια, διοχετεύοντας πόρους σε αγορές που αναμένει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής στη Σερβία και ταυτόχρονα ενίσχυσε τη θέση της σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ προχωρά και στο άνοιγμα γραφείων αντιπροσωπείας στη Μέση Ανατολή.

Στη Μεγαλόνησο η Eurobank έχει δρομολογήσει την εξαγορά του 55% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου με στόχο την μετέπειτα απορρόφησή της.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει την ενοποιημένη κερδοφορία της, αλλά δημιουργεί και μία πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για εύπορους πελάτες από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις