Οι ΗΠΑ αναμένεται να άρουν την απαγόρευση πώλησης επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέστειλε την πώληση επιθετικών όπλων πριν από τρία χρόνια, λίγο μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, επικρίνοντας τον πόλεμο στην Υεμένη εν μέσω ανησυχιών για τη χρήση αμερικανικής κατασκευής όπλων σε αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν αμάχους.

Τα φαραωνικά έργα της Σαουδικής Αραβίας αντμέτωπα με την πραγματικότητα

Όμως η απόφαση αυτή αναθεωρήθηκε μετά τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας το 2022, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό διατηρηθεί, καθώς το Ριάντ προσπαθεί να απεμπλακεί από την εμφύλια σύγκρουση στην Υεμένη, στην οποία εισήλθε πριν από εννέα χρόνια.

Βελτιώνονται οι σχέσεις

Η άρση της απαγόρευσης θα ήταν το τελευταίο σημάδι βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Ριάντ. Η Ουάσινγκτον έχει ήδη διαμηνύσει στη Σαουδική Αραβία -έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών όπλων- ότι ήταν έτοιμη να άρει την απαγόρευση.

Ο Μπάιντεν ανέλαβε το αξίωμα υποσχόμενος να μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία σε «παρία» λόγω των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βασίλειο, ιδίως μετά τη βίαιη δολοφονία του βετεράνου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη. Στην προεκλογική εκστρατεία του 2019, ο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης τους Σαουδάραβες ότι “δολοφονούν παιδιά”, σε μια αναφορά στον πόλεμο στην Υεμένη, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Όμως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε, ιδίως αφότου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε την πεποίθηση της Ουάσινγκτον ότι χρειάζεται τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, καθώς και για την υποστήριξη των αμερικανικών πολιτικών στη Μέση Ανατολή.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον και το Ριάντ ήταν κοντά στην ολοκλήρωση μιας σειράς διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένου ενός αμυντικού συμφώνου και της συνεργασίας των ΗΠΑ στο εκκολαπτόμενο πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα του βασιλείου.

Οι συμφωνίες θα αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που θα οδηγούσε στην εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, αλλά εξαρτάται από τη συμφωνία του Ισραήλ να λάβει μέτρα για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. Η άρση της απαγόρευσης των πωλήσεων επιθετικών όπλων δεν συνδέεται άμεσα με αυτές τις συνομιλίες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή