Η Booking Holdings αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ λόγω των «χαζών» ρυθμιστικών επιβαρύνσεων που ο διευθύνων σύμβουλός της λέει ότι θέτουν τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό όμιλο σε «ανταγωνιστικό μειονέκτημα», σύμφωνα με τους FT.

Booking: Πρέπει να συμμορφωθεί στους κανόνες της Ευρώπης για τις ψηφιακές αγορές

Ο Γκλεν Φόγκελ επιτέθηκε στους νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ που την ανάγκασαν να επιτρέψει στις ξενοδοχειακές εταιρείες να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στις δικές τους ιστοσελίδες από ό,τι στην Booking.com, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου με έδρα το Άμστερνταμ.

Aνταγωνιστικό μειονέκτημα βλέπει η Booking

«Εάν οι κανονισμοί δεν είναι έξυπνοι κανονισμοί, τότε βρίσκεστε σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα», δήλωσε κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού συνεδρίου TNW των Financial Times στην Ολλανδία την Πέμπτη. «Πιστεύω στο να δίνεις στους πελάτες τις καλύτερες τιμές. Κάθε κανονισμός που μας απαγορεύει [να το κάνουμε αυτό], θεωρώ ότι είναι ένας χαζός κανονισμός».

Ερωτηθείς εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας αξίας 135 δισ. δολαρίων εκτός της ΕΕ λόγω των ανησυχιών του για τον αυξανόμενο έλεγχο των τεχνολογικών ομίλων από το μπλοκ, ο Φόγκελ είπε: «Ποτέ δεν λέω όχι σε οτιδήποτε είναι δυνατό».

Η απειλή ακολουθεί μια σειρά ρυθμιστικών οπισθοδρομήσεων για την εταιρεία στην ΕΕ, με το μπλοκ να επιδιώκει να αμφισβητήσει την κυριαρχία στην αγορά των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο μέσω νέας νομοθεσίας και μιας σειράς αντιμονοπωλιακών ενεργειών.

Η Booking τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη εταιρεία με έδρα την Ευρώπη που ορίστηκε ως «online gatekeeper» βάσει του νόμου-ορόσημο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος επιβάλλει πρόσθετα βάρη στην εταιρεία, όπως αναγκάζοντάς την να αποφύγει την προώθηση των δικών της υπηρεσιών πριν από τους ανταγωνιστές της.

Ο Φόγκελ, ο οποίος διευθύνει την Booking Holdings καθώς και τη μεγαλύτερη θυγατρική της Booking.com, εξέφρασε ανησυχίες ότι η πλατφόρμα πλήττεται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ισπανίας επέβαλε τον Φεβρουάριο προσωρινό πρόστιμο ύψους 486 εκατ. ευρώ κατά της Booking για εικαζόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Πέρσι, οι ρυθμιστικές αρχές στις Βρυξέλλες μπλόκαραν την εξαγορά του σουηδικού ομίλου Etraveli από την Booking ύψους 1,63 δισ. ευρώ μετά από ανησυχίες ότι θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό. Η Booking ασκεί έφεση κατά της απόφασης ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, η απόφαση των Βρυξελλών έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη έγκριση της συμφωνίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επίθεση του Φόγκελ στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έρχεται καθώς προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τις νέες εξουσίες τους βάσει του DMA για να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές ανταγωνισμού αναμένεται να κατηγορήσουν την Apple για φερόμενη υπονόμευση του ανταγωνισμού στο κατάστημα εφαρμογών της για κινητά. Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα κατά της μητρικής της Google, Alphabet, επειδή ευνοεί το δικό της κατάστημα εφαρμογών και τη χρήση προσωπικών δεδομένων από τον ιδιοκτήτη του Facebook, Meta, για διαφημίσεις.

Ο Φόγκελ είπε: «Γεννηθήκαμε εδώ. Γεννηθήκαμε στην Ολλανδία. Έχουμε ένα υπέροχο κατάστημα εδώ. Αλλά καλώ [την ΕΕ] να το διατηρήσει αυτό. Πρέπει οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη να σκεφτούν πολύ σκληρά. Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στην τεχνολογία;», αναρωτήθηκε.

Όχι αθέμιτος ανταγωνισμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρνήθηκε να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του, αλλά δήλωσε: «Με την DMA, οι επιχειρηματικοί χρήστες που εξαρτώνται από τις πλατφόρμες των ρυθμιστών πρόσβασης για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους θα έχουν τώρα πρωτοφανείς ευκαιρίες».

Πρόσθεσε: «Οι ρυθμιστές πρόσβασης μπορούν φυσικά να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται, αλλά δεν μπορούν να θέτουν περιορισμούς στους επιχειρηματικούς πελάτες τους. Οι λεγόμενες “καλύτερες τιμές” δεν μπορούν να αποβούν εις βάρος του θεμιτού ανταγωνισμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Καμάλα Χάρις: Το επιχειρηματικό της όραμα και οι σχέσεις με τις Big Tech και το Κλίμα
Διεθνή |

Η... business friendly Καμάλα Χάρις: Οι σχέσεις με τις Big Tech και οι πράσινες πολιτικές

Η Καμάλα Χάρις έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για τις επιχειρηματικές απόψεις - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα πρόεδρο και η Χάρις πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της ως αντιπρόεδρος