
Για δεύτερη φορά –μέσα σε λίγους μήνες- οι τράπεζες μπαίνουν στο «μάτι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με τα επιτόκια.
Αυτή τη φορά είναι για τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων που έμειναν καθηλωμένα στην Ελλάδα, την ώρα που στην Ευρώπη «βρέχει» επιτόκια τα τελευταία δυο χρόνια.
Η ψαλίδα στα επιτόκια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων στην Ελλάδα για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος διαμορφώνεται στο 1,83% έναντι 3,11% στην Ευρωζώνη, οι χώρες της οποίας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Ενδεικτικά το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων 1 έτους διαμορφώνεται στο 3,22% στη Γερμανία, στο 3,43% στην Ιταλία, στο 3,54% στη Γαλλία.
Ποιοι κατέχουν τα σκήπτρα
Τα σκήπτρα των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις κατέχει η Εσθονία με 3,58% ενώ στην Πορτογαλία το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 2,75% και στην Ισπανία στο 2,57% ενώ η Σλοβενία είναι η μοναδική χώρα που έχει χαμηλότερο επιτόκιο από την Ελλάδα,1,36%.
Πολύ απλά ένας Έλληνας καταθέτης σε ένα χρόνο θα πάρει του μισούς σχεδόν τόκους σε ένα χρόνο σε σχέση με ένα Εσθονό (για το ίδιο κεφάλαιο), καθώς απολαμβάνουν σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στα επιτόκια δανείων, όπου η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σύμφωνα πάλι με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων και συγκεκριμένα βρίσκεται στο 10,8%, με τις περισσότερες χώρες να κινούνται μεταξύ 7% και 8%.
Για παράδειγμα οι Γερμανοί δανειολήπτες δανείζονται με 8,16%, οι Ισπανοί με 7,79%, οι Βέλγοι με 6,46% ενώ οι Κύπριοι με 6,36%.
Σε αυτή τη περίπτωση ο Έλληνας δανειολήπτης θα πληρώσει για την αποπληρωμή 60% περισσότερους τόκους από ότι ο Κύπριος δανειολήπτης….
Η ψαλίδα επιτοκίων και δανείων συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,54%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων βρέθηκε στο 6,23%.
Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων είναι στις 5,69 εκατοστιαίες μονάδες.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια