Με τους επενδυτές να βρίσκονται σε αναζήτηση απαντήσεων αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής ξεκινούν οι αγορές αυτή την εβδομάδα, καθώς τα αντικρουόμενα μηνύματα των προηγούμενων εβδομάδων έχουν προκαλέσει προβληματισμό.
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες πρόκειται να συναντηθούν στο Τόκιο και την Ουάσιγκτον την Τετάρτη και στο Λονδίνο την Πέμπτη, με τους traders να επιχειρούν να διαβλέψουν εάν η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια και στη συνέχεια πότε και κατά πόσο η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας θα τα μειώσουν.
Στο πλαίσιο αυτό, διακυβεύονται οι πρόσφατες αυξήσεις του γεν και της λίρας, καθώς και η πτώση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
«Αυτή η εβδομάδα θα είναι πιο ενδιαφέρουσα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bloomberg, ο Wong Kok Hoong, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων θεσμικών μετοχών στη Maybank Securities Pte. στη Σιγκαπούρη. «Και ίσως πιο κουραστική».
Wall Street: Στα όρια της «διόρθωσης» ο Nasdaq – Ποιες εταιρείες κρατούν τα «κλειδιά»
Οι αγορές και η Τράπεζα της Ιαπωνίας
Τον χορό τις συνεδριάσεων ανοίγει η Τράπεζα της Ιαπωνίας την Τετάρτη με τις αγορές να προσπαθούν να μαντέψουν τι θα πράξει τελικά ο διοικητής Καζούο Ουέντα, ο οποίος γενικά χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά φειδωλός στις δημόσιες δηλώσεις του πριν από τις όποιες αποφάσεις. Τα τελευταία οικονομικά δεδομένα στη χώρα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν απογοητευτικές.
Η υπόθεση ότι είναι δυνατή η περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής οδήγησε το γεν σε άνοδο την περασμένη εβδομάδα. Το νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά περίπου 5% έναντι του δολαρίου από τις 11 Ιουλίου, βοηθούμενο εν μέρει από την υποψία παρέμβασης καθώς οι αρχές έχουν κουραστεί από την αδυναμία του νομίσματος.
Υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα, τα στοιχήματα των επενδυτών δικαιωμάτων προαίρεσης σε μια αύξηση επιτοκίου εκτινάχθηκαν από κάτω από το 40% σε σχεδόν 90% την περασμένη εβδομάδα προτού καταλήξουν κάπου στο ενδιάμεσο.
Η διασύνδεση του γιεν με μια σειρά από επενδύσεις μόχλευσης μέσω των συναλλαγών μεταφοράς, όπου το ιαπωνικό νόμισμα δανείζεται και χρησιμοποιείται για την αγορά περιουσιακών στοιχείων υψηλότερης απόδοσης, έχει δείξει ότι οι έντονες διακυμάνσεις μπορούν γρήγορα να κλυδωνίσουν τις παγκόσμιες αγορές.
Η αδράνεια του Ουέντα θα άφηνε γενικά ευάλωτους τους ταύρους του γιεν, ειδικά εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απογοητεύσουν επίσης τις προσδοκίες για μια σημαντική περικοπή στις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, οι αρκούδες των νομισμάτων απειλούνται εάν η Fed κάνει οτιδήποτε αργότερα την Τετάρτη για να επιταχύνει τις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.
Federal Reserve
Αν και εν πολλοίς οι επενδυτές θεωρούν δεδομένο ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην ανακοίνωση που θα συνοδεύσει την απόφαση αλλά και στη συνέντευξη του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ που θα ακολουθήσουν, αναζητώντας στοιχεία που θα «σφραγίζουν» μία πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Μια τέτοια κίνηση θα ευθυγραμμιστεί με την άποψη των οικονομολόγων και των εμπόρων ανταλλαγής, οι οποίοι προεξοφλούν τουλάχιστον δύο μειώσεις κατά 25 μ.β. φέτος. Το σημείο αναφοράς της Fed βρίσκεται τώρα στο εύρος 5,25% έως 5,5%,
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επισημαίνουν μια ισορροπημένη αγορά εργασίας και την υποχώρηση του πληθωρισμού εδώ και αρκετές εβδομάδες, ένδειξη ότι βλέπουν μια αυξανόμενη περίπτωση για χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην κορυφαία οικονομία του κόσμου.
«Το επερχόμενο FOMC θα χρησιμοποιηθεί για να τεθούν οι βάσεις για μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς η Fed υποστηρίζει τη μετατόπιση της πολιτικής από περιοριστική περιοχή προς μια πιο ουδέτερη βάση», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING.
Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς – από τον πρώην πρόεδρο της Fed της Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλεϊ έως τον Μοχάμεντ Ελ-Εριάν – έχουν ακόμη και την υπόθεση για πιο επιθετική χαλάρωση από ό,τι αναμενόταν επί του παρόντος. Σε ξεχωριστές στήλες του Bloomberg Opinion, ο Ντάντλεϊ είπε ότι η Fed θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα και ο Ελ-Εριάν προειδοποίησε για ένα «λάθος πολιτικής» εάν η κεντρική τράπεζα διατηρήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό.
Τράπεζα της Αγγλίας
Οι αγορές είναι διχασμένες ως προς το αν η Τράπεζα της Αγγλίας θα πραγματοποιήσει την πρώτη της μείωση επιτοκίων μετά την πανδημία την Πέμπτη, μειώνοντάς τα από το τρέχον 5,25%.
Ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε από διψήφιο αριθμό πριν από ένα χρόνο στο στόχο της κεντρικής τράπεζας στο 2% και η ανεργία αυξάνεται, η αύξηση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι υψηλή και η οικονομία έχει ανακάμψει από μια μικρή ύφεση. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% τον Απρίλιο και το σχέδιο της νέας κυβέρνησης των Εργατικών να τον αυξήσει παράλληλα με τις μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό έως και 5 εκατομμυρίων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, θέτουν ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές.
Από τις εκλογές του Ιουλίου, τρία από τα γεράκια της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τάχθηκαν κατά της χαλάρωσης.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η απόφαση πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στα ομόλογα και τη λίρα. Την Παρασκευή, τα swaps είχαν περίπου 50% πιθανότητα μείωσης κατά τέταρτο της μονάδας αυτή την εβδομάδα, με δύο τέτοιες κινήσεις φέτος να θεωρούνται σχεδόν βεβαιότητα.
Μια μείωση επιτοκίων θα τονώσει τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία έχουν ήδη ενισχυθεί από τις προοπτικές νομισματικής χαλάρωσης και τις ελπίδες για πολιτική σταθερότητα μετά τη συντριπτική εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος.
Latest News
Προσγείωσε ο... Τραμπ τη Wall Street
Oι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, στη σκιά των στοιχείων που έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται
Το ξέφρενο ράλι της αμερικανικής αγοράς εγκυμονεί νέους κινδύνους - Καμπανάκι από Economist
Γιατί οι επενδυτές στις ΗΠΑ που αγοράζουν τα πιο κερδοσκοπικά νέα προϊόντα είναι πιθανό να καταλήξουν απογοητευμένοι
«Τρελάθηκαν» τα νούμερα στη Wall Street - Το ράλι και οι εταιρείες που σαρώνουν... [γραφήματα]
Ο ΟΤ παρουσιάζει σήμερα τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά το πρόσφατο ράλι των αγορών, ειδικά στις ΗΠΑ
Πτωτικά λόγω κατοχύρωσης κερδών ο χρυσός
Ο χρυσός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 6 Νοεμβρίου νωρίτερα στη συνεδρίαση
Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Καμία έκπληξη από ΕΚΤ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,17%
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Η στερλίνα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από το Brexit
Η άνοδος που καταγράφει η στερλίνα δείχνει ότι βρίσκεται σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάκαμψης η βρετανική οικονομία
Προβληματίζουν τη Wall Street τα μάκρο, βουτιά για την Adobe
Tο καμπανάκι έναρξης της σημερινής συνεδρίασης το σήμανε ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και αναδείχθηκε από το Time ως το πρόσωπο της χρονιάς
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ