Στο 2,5% διατηρεί την εκτίμηση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 η UBS, δεδομένων, όπως αναφέρει, των εισερχόμενων δεδομένων υψηλής συχνότητας για το δεύτερο τρίμηνο (πωλήσεις αυτοκινήτων, καταναλωτικός δανεισμός, επιχειρηματική εμπιστοσύνη).
Επιγραμματικά, στο Global Economics & Strategy, η UBS υπενθυμίζει επίσης, ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,7% ετησίως τον Ιούλιο, με τον δομικό ΔΤΚ να συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω στο 3%.
Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε τα 2,9 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2024 (έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζει επίσης ότι το ECOFIN ενέκρινε το ενημερωμένο σχέδιο RRF της Ελλάδας.
Τι βλέπουν 22 οίκοι για την ελληνική οικονομία τη διετία 2024 – 2025
UBS για την ευρωζώνη
Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η UBS, μετά το 0,5% το 2023, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 0,6% για το 2024 και 1,2% το 2025. Αναμένει ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική, το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον και η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.
Ωστόσο, η χαμηλή ανεργία και η ανάκαμψη της αύξησης των πραγματικών μισθών αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση των νοικοκυριών (55% του ΑΕΠ).
Μέχρι τώρα βέβαια, το ΑΕΠ του 1ου και του 2ου τριμήνου εξέπληξε προς τα πάνω (και τα δύο +0,3% σε τριμηνιαία βάση), αλλά για το 3ο τρίμηνο, αναμένει μείωση στο 0,2%.
Τα πρόσφατα δεδομένα ήταν ανάμεικτα και υπενθύμισαν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να παραμείνει μέτρια και άνιση, με τη μεταποίηση και τις εξαγωγές να ενισχύουν την τροχιά.
Η Γερμανία στον πυρήνα της αδυναμίας της Ευρωζώνης
Κατά τη UBS, η γερμανική δραστηριότητα και το συναίσθημα υστερεί σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2ο τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, πολύ πιο αδύναμο από την Ευρωζώνη.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνέχισε να μειώνεται το 3ο τρίμηνο μέχρι στιγμής, παρόλο που ορισμένα δεδομένα (νέες παραγγελίες) αυξήθηκαν ελαφρώς.
Έτσι, η UBS μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ για το 2024 κατά 20 μονάδες βάσης στο 0,1% και αναμένει 0,8% το 2025.
Οι προθέσεις της ΕΚΤ
Μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% τον Ιούνιο, η UBS αναμένει από την ΕΚΤ να πραγματοποιήσει μια μακρά και σταδιακή σειρά περικοπών των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο (Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος, Μάρτιος, Ιούνιος, δηλαδή τους μήνες που θα παρουσιαστούν οι νέες εκτιμήσεις) .
Αυτό θα συνεπαγόταν άλλες περικοπές κατά 50 μονάδες βάσης φέτος και 100 μονάδες βάσης το 2025, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% έως το τέλος του 2024 και 2,25% έως το τέλος του 2025. Ωστόσο, η ΕΚΤ τόνισε ότι η πολιτική της δράση θα εξαρτηθεί από δεδομένα και δεν έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων.
Latest News
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Δήμας για προϋπολογισμό: Τα 12+1 σημεία που δείχνουν τη βελτίωση της οικονομίας
Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «η Ελλάδα του 2025 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019»
«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς» - Άρθρο της ZEIT
Επισημαίνεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το χρέος της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί - Άρθρο και από το RND για την ελληνική οικονομία
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ
Τάκης Θεοδωρικάκος: Παραγωγικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης
«Πιο παραγωγική Ελλάδα, λιγότεροι φόροι, καλύτερα εισοδήματα», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την διάρκεια της συζήτησης ψήφισης του προϋπολογισμού
ΤΑΙΠΕΔ: Επαναπιστοποιήσεις από την TUV AUSTRIA Hellas – Σε τι αφορούν
Η επαναπιστοποίηση του Ταμείου αφορά στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (ISO 9001:2015), το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ISO 27001:2022) και τη Διαχείριση Κατά Της Δωροδοκίας (ISO 37001:2016)
Φυλακές Κορυδαλλού: Πιο κοντά στον Ασπρόπυργο με Προεδρικό Διάταγμα
Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πώς κινούνται οι τιμές στα εμπορικά ακίνητα - Οι hot περιοχές [πίνακες]
Σύμφωνα με την έρευνα της Spitogatos, νέες περιοχές όπως το Περιστέρι και η Καλλιθέα κινήθηκαν ανοδικά στην αναζήτηση για ακίνητα
Νέα διοικητική επιτροπή στο ΒΕΑ
Μετά την πρώτη συνεδρίασή της, η Διοικητική Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα και έγινε η εκλογή των μελών της, στα αξιώματα