
Ολοένα και αυξάνεται η φτώχεια στην Ελλάδα, την ώρα που διευρύνονται οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά, αλλά και στα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.
Τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αποτελούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνοντας τη φτώχεια που επικρατεί στους πολίτες της Ελλάδας.
Φτώχεια: 1 στους 7 Έλληνες σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση το 2023 [έρευνα Eurostat]
Η φτώχεια σε αριθμούς
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού της Χώρας για το 2023 όταν ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στ0 17,4% το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω μέτρηση προκύπτει όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η ισοδύναμη δαπάνη με τρόπο κτήσεως την αγορά, ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 13,8% του πληθυσμού (13,4% το 2022), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κ.λπ.).
Το ζήτημα είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις σημειώνεται άνοδο του κινδύνου για τη φτώχεια, κάτι το οποίο σχετίζεται άμεσα με την τεράστια ακρίβεια στο «ράφι».
Παράλληλα, φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση υπολείπονται των πραγματικών αναγκών των πολιτών.
Αυξάνονται οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών
Την ίδια στιγμή, κατά την περυσινή χρονιά διευρύνθηκαν και οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, κάτι που δείχνει και την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιμές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,72 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (5,39 για το 2022). Ο δείκτης μειώνεται στο 4,49, όταν συμπεριληφθούν στην καταναλωτική δαπάνη οι τεκμαρτές δαπάνες (τελική καταναλωτική δαπάνη) (4,21 για το 2022).
Και σε αυτήν την περίπτωση προκύπτει χειροτέρευση των συνθηκών για το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού στην Ελλάδα κατά την περυσινή χρονιά.
Ωστόσο, η ακρίβεια οδήγησε στην ανάγκη ανόδου των δαπανών, για αυτό και τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού αύξησαν τις δαπάνες τους σε σχέση με το 2022 κατά 8,5%, ενώ τα νοικοκυριά του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού κατά 15,7%.
Ο πληθωρισμός τροφίμων πλήττει τους φτωχότερους
Από εκεί και πέρα, είναι πέρα από σαφές ότι ο πληθωρισμός τροφίμων πλήττει τους φτωχότερους στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Ειδικότερα, το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης για είδη διατροφής των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 33,8% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 13,5%.
Η μέση μηνιαία ισοδύναμη δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 31,9% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών. Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 33,8% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, ενώ τα μη φτωχά το 19,6%.
Ποια προϊόντα εμφάνισαν πτώση στην κατανάλωση
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα απανωτά κύματα ακρίβειας που σαρώνουν τη χώρα και τους πολίτες οδήγησαν και σε πτώση της κατανάλωσης κάποιων βασικών αλλά και πανάκριβων προϊόντων, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε όλες τις κατηγορίες της ομάδας ειδών διατροφής και οινοπνευματωδών ποτών παρατηρούνται μειώσεις.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα