
Την απαγόρευση νέων «offshore» γεωτρήσεων σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μια κίνηση επιχειρώντας να εμποδίσει την εκπλήρωση μιας μείζονος προεκλογικής υπόσχεσης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα αυξήσει την εγχώρια παραγωγή αερίου και πετρελαίου με γεωτρήσεις στη θάλασσα.
Ο δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος θα παραδώσει την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου στον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, αποφάσισε, σύμφωνα με ανακοίνωση, να απαγορεύσει κάθε νέα γεώτρηση σε μια θαλάσσια ζώνη που καλύπτει συνολικά πάνω από 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
TikTok: «Φρένο» στο αίτημα Τραμπ για καθυστέρηση της απόφασης
Η απαγόρευση, ο οποία δεν έχει ημερομηνία λήξεως, θα εφαρμοστεί κατά μήκος των ακτών των ΗΠΑ στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς και στα ανατολικά του κόλπου του Μεξικού και στα ανοικτά της Αλάσκας, στο Βερίγγειο πορθμό.
Η ανακοίνωση Μπάιντεν
«Ήρθε η στιγμή να προστατεύσουμε αυτές τις ακτές για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση.
«Είναι σαφές για εμένα ότι το σχετικά μικρό δυναμικό σε όρους ορυκτών καυσίμων των προστατευόμενων ζωνών δεν δικαιολογεί τους κινδύνους για το περιβάλλον, για τη δημόσια υγεία και για την οικονομία που θα δημιουργούσαν νέες εκχωρήσεις δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και νέες γεωτρήσεις», πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο να προστατεύσουμε το περιβάλλον και στο να αναπτύξουμε την οικονομία μας· ή ανάμεσα στο να προστατεύσουμε τους ωκεανούς μας, τις ακτές μας και την τροφή που παράγουν και στο να διατηρήσουμε χαμηλές τιμές ενέργειας. Πρόκειται για ψευδείς εναλλακτικές επιλογές», κατήγγειλε.
Το μήνυμα απευθύνεται ξεκάθαρα στον ρεπουμπλικανό εκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του υποσχέθηκε να επιτρέψει αναφανδόν γεωτρήσεις για να μειωθεί η τιμή της βενζίνης, την ώρα που η παραγωγή υδρογονανθράκων των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, θα είναι ενδεχομένως δύσκολο για τον 78χρονο δισεκατομμυριούχο να ανατρέψει αυτή την απόφαση του δημοκρατικού προκατόχου του.
Ο Τζο Μπάιντεν βασίζεται σε ένα νόμο του 1953, τον «Outer Continental Shelf Lands Act», που δίνει εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με την εκμετάλλευση πόρων στην υφαλοκρηπίδα, το θαλάσσιο υπέδαφος στα ανοικτά των ακτών.
Το κείμενο αυτό δεν προβλέπει ρητά δικαίωμα του προέδρου να αναθεωρήσει απόφαση για την απαγόρευση νέων γεωτρήσεων χωρίς να περάσει από το Κογκρέσο.
«Σκανδαλώδης» απόφαση
Η μέλουσα εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τραμπ, η Κάρολαϊν Λίβιτ, δεν περίμενε την ανακοίνωση για να επικρίνει, μέσω μηνύματος που απηύθυνε στις αμερικανικές εφημερίδες, μια «σκανδαλώδη απόφαση» και μια «πολιτική εκδίκηση».
Μια οργάνωση της βιομηχανίας του πετρελαίου και του αερίου υποστήριξε πως η απόφαση θα βλάψει την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια και πως πρέπει να ανατραπεί από το Κογκρέσο.
«Καλούμε αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις να χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτικά υποκινούμενη απόφαση και να αποκατασήσουν μια φιλοαμερικανική ενεργειακή προσέγγιση στην ομοσπονδιακή εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του American Petroleum Institute Μάικ Σόμερς.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπερασπίζονται το περιβάλλον εξέφρασαν αντίθετα την ικανοποίησή τους για την απόφαση πριν από την έλευση στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί την πραγματικότητα της οφειλόμενης στον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής.
«Είναι μια νίκη για τους ωκεανούς» και για τους Αμερικανούς που εξαρτώνται από τις καθαρές ακτές και τα αλιεύματα, είχε αντιδράσει ήδη πριν από την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης ο Τζόζεφ Γκόρντον της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oceana.
«Οι πολύτιμες παράκτιες κοινότητές μας προστατεύονται πλέον για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία