![Η περιουσία των Ελλήνων: Πού επένδυσαν το 2024 τα χρήματα τους [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_greek_economy55-768x450-2-1.png)
Σε νέα αλλά και παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια στρέφονται οι Έλληνες, για να μεγιστοποιήσουν την αξία της περιουσίας και των διαθέσιμων χρημάτων τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΤ, προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ομολογιακά αμοιβαία ενώ στο κάδρο μπαίνουν και οι εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου ενώ καταλυτικό ρόλο παίζουν τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια στη συμπεριφορά των αποταμιευτών που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.
Ελληνική οικονομία: Τα 6 μεγάλα στοιχήματα για το 2025
Καταθέσεις
Κατά τον τελευταίο χρόνο, ο πλούτος των Ελλήνων που είναι τοποθετημένος σε καταθέσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφάλαια και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ (Νοέμβριος 2024), οι καταθέσεις των νοικοκυριών έφθασαν τα 147,78 δισ. ευρώ από 144,65 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2024. Μια αύξηση δηλαδή κατά 3,1 δισ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται το ισοζύγιο να είναι υψηλότερο με δεδομένο ότι το σχετικό μέγεθος παρουσιάζει θετική εποχικότητα κάθε Δεκέμβριο.
Αμοιβαία κεφάλαια
Οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια μέσα στο 2024 (από 01/01/2024 έως και 31/12/2024) έφθασαν τα 6,32 δισ. ευρώ καθώς το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) αυξήθηκε από τα 15,786 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024 στα 22,108 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Παρουσίασαν δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 40,4%,γεγονός που υποδηλώνει πως σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών καταθετικών επιτοκίων, αρκετοί ήταν οι καταθέτες που στράφηκαν στα αμοιβαία κεφάλαια ΟΣΕΚΑ. Η κατανομή του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων ανά κατηγορία είναι κατά 51,65% ομολογιακά, 16,08%, 12,81% μετοχικά 10,75% σε Funds of Funds και τα υπόλοιπα σε λοιπά προϊόντα.

Τα έντοκα γραμμάτια
Οι εισροές στα «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου από μικροεπενδυτές εκτιμάται ότι ανήλθαν κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Πλέον υπάρχει δυνατότητα διάθεσης των εντόκων γραμματίων σε φυσικά πρόσωπα μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης. Το δέλεαρ των εντόκων σαφώς είναι οι σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις. Ενα ακόμη πλεονέκτημα τους είναι πως το τοκομερίδιο που προκύπτει είναι αφορολόγητο ενώ αντίθετα οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται.
Τα ομολογιακά αμοιβαία
Όλο και περισσότεροι Έλληνες γυρνούν την πλάτη τους στις τραπεζικές καταθέσεις και αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων που βλέπουν την «άνοιξη» να ξαναέρχεται με τους πρωταγωνιστές τα ομολογιακά αμοιβαία.
Οι τράπεζες τα τελευταία 2 χρόνια έχουν προχωρήσει στο λανσάρισμα νέων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των υψηλότερων αποδόσεων. Υπάρχουν μάλιστα προγράμματα συγκεκριμένης διάρκειας όπως των 18 ή 24 μηνών, αλλά ομολογιακά αμοιβαία με διάρκεια έως και 5 ετών, μέσω των οποίων διανέμεται ετήσιο μέρισμα στους επενδυτές.
Η ελκυστικότητα αυτών των προγραμμάτων έγκειται στο ό,τι ο επενδυτής μπορεί να συμμετέχει με μικροποσά ακόμη και με 1.000 ευρώ, το οποίο αν ήταν τοποθετημένο σε μία απλή κατάθεση θα είχε μηδενικό επιτόκιο.
Όλο και περισσότεροι Έλληνες γυρνούν την πλάτη τους στις τραπεζικές καταθέσεις και αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων
Το ρίσκο ανά πελάτη
Το ρίσκο που αναλαμβάνει ο πελάτης είναι ότι πρόκειται για αμοιβαίο κεφάλαιο, του οποίου η απόδοση δεν μπορεί ποτέ να είναι εξασφαλισμένη, καθώς η αξία του διαμορφώνεται καθημερινά με βάση τις τιμές της αγοράς.
Από τα στοιχεία πάντως φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι περισσότεροι επενδυτές το 2024 στράφηκαν σε ομολογιακά αμοιβαία καθώς από τα 6,32 δισ. ευρώ νέες εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια πάνω από 4 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε ομολογιακά και μάλιστα στα ομολογιακά αμοιβαία διεθνή.
Τα προϊόντα ομολογιακών αμοιβαίων με 18μηνη ή 24μηνη λήξη φέτος παρουσίασαν μια σωρευτική απόδοση κοντά στο 3% με τα πενταετή κάποιων εταιρειών και τραπεζών σε δολάριο να αποδίδουν το 2024 και άνω του 10% ενώ τα ομολογιακά αμοιβαία που τοποθετούνται στην Ελλάδα είχαν μια σωρευτική απόδοση μέσα στο 2024 κοντά στο 1%.


Latest News

Εύσημα Γκεοργκίεβα σε Ελλάδα - «Από τις καλύτερες επιδόσεις ανάπτυξης στην Ε.Ε».
Πιερρακάκης: Ατενίζουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα - Τι είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη