
Με τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης να επηρεάζουν πλέον το σύνολο του πρωτογενούς τομέα τόσο του ελληνικού, όσο και του ευρωπαϊκού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρενέβη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, καταθέτοντας προτάσεις για την προστασία και τη στήριξή του.
Ο κ. Τσιάρας στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο κρίσιμα σημεία: στην ανάγκη ευελιξίας στη διαχείριση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και στην ίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Ειδικότερα, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για ευελιξία στη διαχείριση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
«Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας για τους παραγωγούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης»
«Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την αναθεώρηση του τρόπου που κατανέμονται οι πόροι μεταξύ των Πυλώνων της ΚΑΠ. Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων χωρίς περιορισμούς μεταξύ των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων του Πυλώνα Ι και ΙΙ είναι απαραίτητη για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων εργαλείων», τόνισε ο υπουργός.
Επιπλέον, ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών για την τροποποίηση των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, ώστε να ανταποκρίνονται στις εδαφοκλιματικές και οικονομικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους, διασφαλίζοντας τη στήριξη των παραγωγών με άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο.
Ίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας επανέφερε στο τραπέζι τη συζήτηση για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ενός εργαλείου καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα. «Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας για τους παραγωγούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η ενίσχυση και η ταχεία ενεργοποίησή του αποτελούν προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας», δήλωσε.
Ο υπουργός τόνισε ότι η προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής στις σύγχρονες προκλήσεις δεν αποτελεί μόνο ζήτημα επιβίωσης του αγροτικού τομέα, αλλά και βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της οικονομικής σταθερότητας στις αγροτικές κοινότητες της Ένωσης.
Επιπλέον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:
1. Διαχείριση αλιευτικών αποθεμάτων στη Δυτική Μεσόγειο
Τόνισε την ανάγκη εξισορρόπησης της περιβαλλοντικής προστασίας με την οικονομική βιωσιμότητα των παράκτιων κοινοτήτων. Ζήτησε την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων για την εφαρμογή δίκαιων και τεκμηριωμένων μέτρων διαχείρισης.
2. Καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που είχε στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Μάιο προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα των εδαφικών περιορισμών προσφοράς. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι «το θέμα είναι μεγάλης σημασίας για εμάς», καθώς όπως είπε «η δίκαιη κατανομή του κέρδους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της πρωτογενούς παραγωγής και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομία».
Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα συνόδευσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Μπαγινέτας.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση