
Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης στον αναπτυξιακό νόμο, παρουσίασαν κατα τη διάρκεια του σημερινού υπουργικου συμβουλίου ο υπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και η υφυπουργός Άννα Μάνη Παπαδημητρίου.
Ειδικότερα, ανέλυσαν την πορεία εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου και τις συγκεκριμένες νομοθετικές βελτιώσεις που αλλάζουν τη στόχευση και θέτουν νέες προτεραιότητες.
Στόχος η περιφέρεια
Στην εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου δίνεται προτεραιότητα στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και κυρίως σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε περιοχές της χώρας που είναι παραμεθόριες και με χαμηλότερο περιφερειακό εισόδημα-προϊόν, από το μέσο όρο της Ελλάδας.
Ακόμα, απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας στις παραμεθόριες περιοχές , ώστε να ενισχυθούν πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα.
Για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 15 εκ. ευρώ., δημιουργείται ταμείο εγγυοδοσίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την εγγύηση του Ελληνικού κράτους,
Στόχος αυτων των βελτιώσεων είναι η αλλαγή του προσήμου του αναπτυξιακού νόμου μέσω της μείωσης των ανισοτήτων, της ενίσχυση της βιομηχανίας, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών και των θέσεων εργασίας – ειδικά – στην περιφέρεια και στις παραμεθόριες περιοχές.
Η επιλογή της μεταρρύθμισης του αναπτυξιακού νόμου επιδιώκει να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
Πολιτική ποιότητας
Η πρόταση που παρουσιάστηκε απο την ηγεσία του υπουργειου Ανάπτυξης για τον ανασχεδιασμό και την αναβάθμιση της Πολιτικής Ποιότητας στην Ελλάδα αποτελεί μια αναγκαία μεταρρύθμιση ώστε η Ελλάδα να προσεγγίσει το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα πολιτικών ποιότητας.
Αποτελεί επίσης, προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών στους πολίτες και την ασφάλειά τους. Πιο συγκεκριμένα, η παρέμβαση αφορά την αντιμετώπιση τριών κρίσιμων ζητημάτων:
• Τη διακυβερνητική αναβάθμιση των πολιτικών ποιότητας.
• Την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου των διαδικασιών που προβλέπονται για τη διασφάλιση του επιπέδου ποιότητας
• Την ενδυνάμωση των αρμόδιων κρατικών δομών ποιότητας και την αναβάθμιση στο απαιτούμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας.
Μεταποίηση στην Αττική
Ο υπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και η υφυπουργός Άννα Μάνη Παπαδημητρίου αναφέρθηκαν ακόμα στη μεταρρύθμιση των διαδικασιών ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση στοχεύει στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αναζωογόνηση του βιομηχανικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής.
Η Αττική, όπου διαβιεί το 35% του πληθυσμού της χώρας σε μόλις 2,5% της συνολικής έκτασής της, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις ως προς τις υπό αναμόρφωση διαδικασίες καθώς ο ισχύων νόμος (Ν. 3325/2005) δεν ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις απαιτήσεις της αγοράς και οι έως σήμερα διαδικασίες αδειοδότησης έχουν αποθαρρύνει νέες επενδύσεις και κυρίως την αναβάθμιση των υφισταμένων.
Στις συνθήκες αυτές επιδιώκονται η προώθηση επενδύσεων σε μεταποιητικές δραστηριότητες και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω της προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου στις σύγχρονες απαιτήσεις,.
Τα βασικά σημεία είναι:
· Εναρμόνιση με νεότερα νομοθετήματα: Υιοθέτηση περιβαλλοντικής κατάταξης (Α1, Α2, Β)
· Διευκόλυνση εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μεταποιητικών μονάδων και επενδύσεων
· Εκσυγχρονισμός αγροτοβιομηχανικών μονάδων: Διπλασιασμός των επιτρεπόμενων ορίων ισχύος για γεωργικές περιοχές.
· Προώθηση επιχειρηματικών πάρκων: Καθορισμός σαφών κριτηρίων για ίδρυση και λειτουργία σε οργανωμένους υποδοχείς εντός της Αττικής.
· Αποσαφήνιση του πλαισίου αδειοδότησης των αποθηκών: Διάκρισή τους σε αυτές που ανήκουν στις βιομηχανικές αποθήκες και σε αυτές που ανήκουν στα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας