
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η συνάντηση των αρμοδίων υπουργών με εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, από την Λίμνη Πλαστήρα, όπου πραγματοποιείται το 34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών Περιοχών.
«Από χθες έχω επικοινωνήσει μαζί τους. Υπήρξε επικοινωνία και έχουμε συμφωνήσει ότι τις επόμενες μέρες σε συνεργασία και σε συνεννόηση και με τα συναρμόδια υπουργεία, θα φροντίσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε».
Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας: Εκτός ρυθμίσεων μένουν χιλιάδες κόκκινα δάνεια αγροτών
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι πεποίθησή του είναι «με τον διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα και εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση και οι αγρότες βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. Είπε ότι για πρακτικούς λόγους η συνάντηση πρέπει να γίνει στην Αθήνα και τόνισε ότι «από τη δική μας πλευρά είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε και να συνεννοηθούμε με τον αγροτικό κόσμο, τον οποίο σεβόμαστε και υποστηρίζουμε».
«Θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, το κάνουμε με κάθε δυνατότητα που μας παρέχει ο δημοσιονομικός χώρος της ελληνικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και με την αξιοποίηση των εργαλείων που μας δίνει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα, ο οποίος με ανθεκτικότητα σε βάθος χρόνου θα συμβάλει και στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, θα δημιουργεί τους όρους και τις συνθήκες της κοινωνικής συνοχής. Ταυτόχρονα όμως θα στηρίζει τους ανθρώπους εκεί που βρίσκονται, εκεί που ζουν», είπε ο υπουργός.
Το Leader
Ο κ. Τσιάρας ανέφερε μεταξύ άλλων τη σημασία του προγράμματος LEADER ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου, το οποίο, όπως είπε, από το 1991 έχει αλλάξει ριζικά την αναπτυξιακή στρατηγική των αγροτικών περιοχών μέσω της προσέγγισης “bottom-up”.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπογράψει την υπουργική απόφαση για το Πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-77-4.1 ( «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ-Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του ΣΣ ΚΑΠ), ενεργοποιώντας τη διαδικασία των προσκλήσεων. «Για πρώτη φορά, προχωρούμε σε πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και στη χρήση απλοποιημένου κόστους, καταργώντας τη φυσική υποβολή φακέλων. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την υλοποίηση των έργων, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος», είπε.
Αναφερόμενος στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο υπουργός τόνισε: «Με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν έργα που έδωσαν ώθηση στην τοπική οικονομία, δημιούργησαν θέσεις εργασίας και συνέβαλαν στην κοινωνική συνοχή των αγροτικών περιοχών. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα μάς δίνουν τη γνώση και την εμπειρία να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά στη νέα προγραμματική περίοδο».
Ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
Στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για τη στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων: «Η στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο. Προγράμματα όπως η Εξισωτική Αποζημίωση ενισχύουν το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Παράλληλα, επενδύουμε σε υποδομές, αγροτική οδοποιία και αρδευτικά έργα μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την παραγωγική διαδικασία».
Νέοι αγρότες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα γενιά αγροτών, επισημαίνοντας ότι η στήριξη των νέων αγροτών αποτελεί κρίσιμο άξονα της πολιτικής του Υπουργείου: «Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Γι’ αυτό δίνουμε κίνητρα στους Νέους Αγρότες να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, ενώ παράλληλα διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Μικροπιστώσεων».
Αναφερόμενος στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, με ειδική μνεία στη Θεσσαλία: «Η κακοκαιρία ‘Daniel’ προκάλεσε τεράστιες ζημιές στη Θεσσαλία. Είχαμε δεσμευτεί τον Νοέμβριο από την Καρδίτσα ότι κάθε υπερδέσμευση στο πλαίσιο του LEADER για την περιοχή θα εγκριθεί, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα την ανάκαμψή της. Και αυτή η δέσμευση γίνεται πράξη».
Κλείνοντας, απευθύνθηκε στα στελέχη των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Δήμων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας. «Το LEADER δεν είναι απλώς ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι μια αναπτυξιακή φιλοσοφία που βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη σωστή προετοιμασία, την αποτελεσματική εφαρμογή και τη συνεργασία όλων των φορέων. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο και δυναμικό μέλλον για την ελληνική ύπαιθρο», είπε χαρακτηριστικά.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση