
Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Είναι πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ, το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%, επισήμανε ο κ. Τσιάρας.
Για τους φακέλους που θα κατατεθούν ανά προϊόν, όπως είπε ο κ. Τσιάρας από το OPEN, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί μετά την πάροδο ενός μηνός. Αυτό σημαίνει ότι η τελική απόφαση για την έγκριση των αποζημιώσεων αναμένεται στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Οι αποζημιώσεις αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου
Εφόσον η ΕΕ εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία των πληρωμών θα κινηθεί γρήγορα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι αποζημιώσεις αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα, στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη των αγροτών, αφορά στη νομοθέτηση της διαδικασίας για επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, για την οποία ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πλαφόν στα 100 εκατομμύρια ευρώ: «Όσα τιμολόγια προσκομιστούν, τόσα χρήματα θα επιστραφούν. Το ποσό μπορεί να φτάσει τα 130, 140 ή ακόμα και 160 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε.
Παράλληλα, διευκρίνισε θα συσταθεί ομάδα εργασίας των συναρμοδίων υπουργείων και των αγροτών, για την αναθεώρηση των δεικτών επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς «υπάρχουν καλλιέργειες που παίρνουν περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνται, επειδή καταναλώνουν λιγότερο πετρέλαιο, και άλλες που λαμβάνουν λιγότερα».
Όλοι κρινόμαστε
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης βρήκαν θετική ανταπόκριση από τον αγροτικό κόσμο, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι των μπλόκων δεν εξυπηρετούν το σύνολο των αγροτών της χώρας: «Μετά την ανακοίνωση των συγκεκριμένων μέτρων, τόσο η ΕΘΕΑΣ όσο και η Διεπαγγελματική Βάμβακος εξέδωσαν ανακοινώσεις, χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», είπε, προσθέτοντας ότι και οι εκπρόσωποι των αγροτών που μετείχαν τη σύσκεψη στις δηλώσεις που έκαναν δεν ήταν αρνητικοί, σημειώνοντας ότι «όλοι κρινόμαστε από τη δημόσια παρουσία μας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κώστας Τσιάρας και στις πρωτοβουλίες για τη στήριξη του κόστους ενέργειας, λέγοντας: «Έχουμε κλειδώσει μια χαμηλή τιμή για το ρεύμα, χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής. Η εκτίμηση για την αγορά ενέργειας είναι ότι πιθανότατα θα έχουμε χαμηλότερες τιμές μετά από δύο χρόνια, οπότε δεν είχαμε κανένα λόγο να δεσμεύσουμε τον αγροτικό κόσμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με υψηλότερες τιμές», υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα επανεξεταστεί μετά το πέρας της διετίας, αλλά και ότι τα 9,3 λεπτά στα οποία έχει κλειδώσει η τιμή για 2+8 χρόνια είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ.
Προσωπικό στοίχημα η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Μιλώντας για τις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η νέα διοίκηση αποτελείται από θεσμικά πρόσωπα και όχι από πολιτικές επιλογές: «Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τη νέα διοίκηση είναι πρόσωπα θεσμικά, δεν είναι πρόσωπα που προέρχονται από πολιτική επιλογή», υπογράμμισε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σημειώνοντας: «Έχω πει πολλές φορές δημόσια ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της δικής μου παραμονής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να κλείσω το θέμα των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς «δεν υπάρχει ούτε μαγικό κουμπί, ούτε μαγικό ραβδί» και έθεσε χρονικό όριο για την επίλυση των προβλημάτων το τέλος του 2026.


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης