
Σε φάση ανασυγκρότησης βρίσκεται η πολιτική των τραπεζών στο μέτωπο των εξόδων, προς υποστήριξη της αναπτυξιακής φάσης στην οποία έχει εισέλθει ο κλάδος.
Στα επιχειρησιακά πλάνα που δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα για την περίοδο 2025 – 2027 αποτυπώνεται η νέα στρατηγική τους σε αυτό το πεδίο.
Όπως υπογράμμισαν οι διοικήσεις τους, η συγκράτηση του ρυθμού αύξησής των λειτουργικών δαπανών αποτελεί κεντρικό στοίχημα, καθώς θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της καθαρής κερδοφορίας.
Η διαμόρφωση των σχετικών μεγεθών τα επόμενα χρόνια σε υψηλότερα επίπεδα είναι αναπόφευκτη, λόγω της δυναμικής που εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί στις εργασίες σε όλους τους τομείς.
Ωστόσο, ο τρόπος κατανομής τους αλλάζει, με τρόπο που να ευνοεί τη μεγέθυνση του ενεργητικού και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.
Η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των λειτουργικών δαπανών αποτελεί κεντρικό στοίχημα, καθώς θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της καθαρής κερδοφορίας
Νέα στρατηγική από τις τράπεζες
Συγκεκριμένα, η νέα στρατηγική των πιστωτικών ιδρυμάτων προβλέπει τα εξής:
– Εξοικονόμηση πόρων από γενικά έξοδα
Οι εντολές προς όλες τις διευθύνσεις είναι σαφείς: «Περιορίστε τις δαπάνες, όπου αυτό είναι δυνατόν, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία σας».
– Επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Πρόκειται για έναν από τομείς, στους οποίους οι τράπεζες θα συνεχίσουν να ρίχνουν το βάρος τους τα επόμενα χρόνια.
Εκτιμάται ότι μέχρι και το 2027 οι σχετικές δαπάνες για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Η ψηφιακή τους αναβάθμιση, με επένδυση και στην τεχνική νοημοσύνη (ΑΙ), θεωρείται κλειδί για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης των εργασιών σε όλους τους τομείς.
Όλα τα προϊόντα με ένα κλικ
Πολύ σύντομα ακόμη και τα πλέον σύνθετα προϊόντα, σε δάνεια, ασφάλειες και επενδύσεις, θα είναι διαθέσιμα μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Ήδη, τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι αλματώδη.
Ωστόσο, οι ταχείς τεχνολογικές εξελίξεις και ο ανταγωνισμός από neobanks, που αναμένεται να ενισχυθεί περεταίρω τα επόμενα χρόνια, επιβάλλουν τη συνέχιση, αν όχι την εντατικοποίηση των προσπαθειών.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες θα επενδύσουν στα συστήματά τους, τα οποία αποτελούν την καρδιά των οργανισμών τους.
Μέσω αυτών των κινήσεων διευκολύνεται η λήψη κρίσιμων αποφάσεων και η άμεση δημιουργία νέων προϊόντων, τα οποία θα κουμπώνουν καλύτερα στις ανάγκες των πελατών τους.
Ανθρώπινο δυναμικό
Μετά τις συνεχείς δράσεις εθελουσίας εξόδου, οι τράπεζες όχι μόνο έχουν μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν επιτύχει την ανανέωσή τους.
Ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί, μιας και σε αυτά τα προγράμματα συμμετείχαν περισσότερο υπάλληλοι που βρίσκονταν κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ το νέο αίμα που εισέρχεται στους τραπεζικούς ομίλους έχει δεξιότητες συμβατές με τη σημερινή εποχή και την εφαρμοζόμενη στρατηγική.
Με την εξοικονόμηση πόρων από το προσωπικό που αποχωρεί, οι τράπεζες θέλουν να επενδύσουν ένα μεγάλο μέρος τους από εδώ και στο εξής σε εξειδικευμένα στελέχη.
Είναι διατεθειμένες σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια να προσφέρουν γενναιόδωρα μισθολογικά πακέτα και bonus, ανταμείβοντας τόσο την εξειδίκευση, όσο και την εμπειρία.
Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι η περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των στρατηγικών χρηματοοικονομικών στόχων στα χρόνια που ακολουθούν.
Αποτελεσματικότητα
Όπως προβλέπουν τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών, στόχο αποτελεί η διατήρηση του δείκτη κόστους προς έσοδα κοντά αλλά κάτω από το 40% μέχρι και το 2027.
Πρόκειται για επίπεδα ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με την περυσινή χρήση, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των δαπανών για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι κατά τη χρήση του 2024 οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες των τεσσάρων συστημικών ομίλων κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 12% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα και των πληθωριστικών πιέσεων.
Ωστόσο, την ίδια περίοδο τα έξοδα για τη μισθοδοσία του προσωπικού κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα (μείωση 1%).
Κι αυτό παρά τις μισθολογικές αυξήσεις που υπήρξαν, δια της εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης, αλλά και νέων προσλήψεων με καλύτερους όρους.
Η επίδραση όμως των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου των προηγούμενων ετών ήταν καθοριστική για την εξέλιξη των σχετικών μεγεθών.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο