
Να ελαχιστοποιήσουν ή ακόμη και να εκμηδενίσουν τις απώλειες που θα έχουν εφέτος στα έσοδα από τόκους, λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος στην Ευρωζώνη, στοχεύουν οι τράπεζες για τη χρήση του 2025.
Οι διοικήσεις τους εκτιμούν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος της εφετινής χρονιάς το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα υποχωρήσει στο 2% και θα παραμένει σε αυτά τα επίπεδα έως και το 2027.
Οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων εμφανίζονται αισιόδοξες ότι θα περιορίσουν σημαντικά το κενό που θα δημιουργηθεί στα έσοδά τους, σε βαθμό που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν την κερδοφορία τους στα πολυετή περυσινά υψηλά
Η εξέλιξη αυτή αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το επιτοκιακό εισόδημα από το υφιστάμενο στοκ χορηγήσεων, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι συνδεδεμένο με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.
Οι τελευταίοι εκτιμάται ότι θα κινηθούν εφέτος κατά μέσο όρο μεταξύ 2,3% – 2,5%. Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης σε σχέση με τη χρήση του 2024.
Αισιοδοξία στις τράπεζες
Παρ΄ όλα αυτά οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων εμφανίζονται αισιόδοξες ότι θα περιορίσουν σημαντικά το κενό που θα δημιουργηθεί στα έσοδά τους, σε βαθμό που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν την κερδοφορία τους στα πολυετή περυσινά υψηλά.
Με βάση τα πλάνα που παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες, το καθαρό εισόδημα από τόκους θα διατηρηθεί το 2025 πάνω από τη ζώνη των 8 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να φτάσει αθροιστικά για τους τέσσερις μεγάλους του κλάδου στα 8,15 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 450 εκατ. ευρώ περίπου ή 6% σε ετήσια βάση.
Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι εφικτή, μέσω των κινήσεων αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου, στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες την τελευταία διετία, αλλά και των επενδύσεών τους σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος με υψηλές αποδόσεις κατά τη στιγμή της αγοράς.
Ενισχυτικά θα λειτουργήσει και το πρόγραμμα έκδοσης νέων ομολόγων, στο πλαίσιο της υποχρέωσης MREL, μέσου των οποίου θα αντικατασταθούν υφιστάμενοι τίτλοι που είχαν εκδοθεί κατά την περίοδο του ακριβού χρήματος, με φθηνότερους.
Όφελος θα υπάρξει και από τους ομολογιακούς τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν διαθέσει στο παρελθόν οι εγχώριοι όμιλοι και δεν έχουν ακόμη λήξει.
Το κλειδί
Πέραν όμως από αυτά, κλειδί για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη στα εφετινά αποτελέσματα, θα παίξει η παραγωγή νέων δανείων.
Πέρυσι η πιστωτική επέκταση έφτασε το 10% ή τα 14 δισ. ευρώ συνολικά για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.
Για εφέτος οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 11 δισ. ευρώ ή 8% περίπου.
Η επιχειρηματική πίστη θα παίξει για μία ακόμη χρονιά καθοριστικό ρόλο στις νέες εργασίες. Ωστόσο, στις τράπεζες εκτιμούν ότι από το 2025 θετική θα είναι η συμβολή και της λιανικής.
Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι η άνοδος των εκταμιεύσεων στα στεγαστικά δάνεια, σε συνδυασμό με τη διατηρήσιμη αύξηση των υπολοίπων στην καταναλωτική πίστη, θα επαναφέρει τους ρυθμούς ανάπτυξης συνολικά για το retail σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Τα καθαρά κέρδη
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι το οργανικό αποτέλεσμα από προμήθειες θα είναι ενισχυμένο το 2025 κατά 6%, διαμορφούμενο αθροιστικά στα 2,25 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, χαμηλότερο θα είναι το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο, ενώ οι όποιες αυξήσεις στις λειτουργικές δαπάνες θα είναι περιορισμένες.
Υπό αυτές τις παραδοχές, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, βάση των επιχειρησιακών τους πλάνων, θα πετύχουν διατήρηση της καθαρής τους κερδοφορίας στη ζώνη των 4,4 – 4,5 δισ. ευρώ κατά την εφετινή χρήση.
Θα ανοίξει με τον τρόπο αυτό ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος ύψους 2,3 δισ. ευρώ στους μετόχους τους έναντι 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της περυσινής χρήσης.
Αυτή η διαφορά των 400 εκατ. ευρώ προέρχεται από την αναπροσαρμογή του ποσοστού διανομής των καθαρών κερδών στο 50% κατά μέσο όρο από 43% το 2024.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο