
Οι ΗΠΑ συζητούν με την κυβέρνηση του Λιβάνου για την επιλογή του επόμενου διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διαφθορά και την παράνομη χρηματοδότηση της ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ μέσω του τραπεζικού συστήματος του Λιβάνου, ανέφεραν στο Reuters, πέντε πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον αναφορικά με τους υποψηφίους για τον κορυφαίο ρόλο στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής του Λιβάνου είναι το τελευταίο παράδειγμα της ασυνήθιστης προσέγγισης των ΗΠΑ στη χώρα της Μέσης Ανατολής, όπου μια χρηματοπιστωτική κρίση εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την οικονομία.
Αποδεικνύει επίσης τη συνεχιζόμενη εστίαση των ΗΠΑ στην αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ. Ο Λίβανος έχει εκλέξει τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Τζόζεφ Αούν ως πρόεδρο και ένα νέο υπουργικό συμβούλιο χωρίς άμεσο ρόλο της Χεζμπολάχ. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει τώρα να καλύψει κενές θέσεις – συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας, που διευθύνεται από μεταβατικό διοικητή από τον Ιούλιο του 2023.
Πλέον οι ΗΠΑ εξετάζουν τα προφίλ ορισμένων υποψηφίων για τον ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη. Στο πλαίσιο αυτό, αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με ορισμένους πιθανούς υποψηφίους στην Ουάσιγκτον και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο.
Οι επαφές στον Λευκό Οίκο
Οι λιβανικές πηγές, που ενημερώθηκαν για τις συναντήσεις, είπαν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν ερωτήσεις στους υποψηφίους, μεταξύ των οποίων πώς θα καταπολεμούσαν τη «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» μέσω του τραπεζικού συστήματος του Λιβάνου και αν ήταν πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τη Χεζμπολάχ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Λευκός Οίκος και το γραφείο του πρωθυπουργού του Λιβάνου δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Ένας εκπρόσωπος της λιβανέζικης προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει τον ρόλο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι το πιο σημαντικό πράγμα ήταν να επιλεγεί ένα άτομο με τα κατάλληλα προσόντα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε το Σάββατο στρατιωτικές επιδρομές κατά των Χούτι της Υεμένης λόγω των επιθέσεων της οργάνωσης κατά των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ είπε ότι οι συναντήσεις ήταν μέρος της «κανονικής διπλωματίας» – αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ καθιστούν σαφείς τις οδηγίες τους για τα προσόντα των υποψηφίων στη λιβανική κυβέρνηση.
«Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι, καμία Χεζμπολάχ και κανένας που έχει εγκλωβιστεί στη διαφθορά. Αυτό είναι απαραίτητο από οικονομική άποψη», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.
«Χρειάζεστε κάποιον που θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις και θα αρνηθεί να κοιτάξει από την άλλη πλευρά κάθε φορά που οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τις δουλειές τους ως συνήθως στον Λίβανο», είπε ο αξιωματούχος.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια