
Με τις περικοπές που εφαρμόζονται στα αμερικανικά επιστημονικά ιδρύματα, ως αποτέλεσμα των πολιτικών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη εξελίσσεται σε έναν ελκυστικό εργασιακό προορισμό για τους επιστήμονες.
Ερευνητές και κορυφαίοι αξιωματούχοι ιδρυμάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσεγγιστεί από Αμερικανούς ομολόγους τους σχετικά με το θέμα των πιθανών μετακινήσεων στα ιδρύματα της Ευρώπης.
Και το Κέιμπριτζ στην αναζήτηση
Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είναι μεταξύ των κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων που προσπαθούν να προσελκύσουν ειδικούς σε τομείς που κυμαίνονται από τη βιοϊατρική έως την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει μεγάλες περικοπές χρηματοδότησης και περιορίζει ορισμένες περιοχές έρευνας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η Ντέμπορα Πρέντις, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι το ίδρυμα έχει «σίγουρα αρχίσει να οργανώνεται», επισημαίνοντας πιθανές χρηματοδοτικές ενισχύσεις για ομάδες που «έχουν κάποιον από τις ΗΠΑ που θα ήθελαν πολύ να προσλάβουν».
Χώρες όπως η Κίνα και η Γαλλία επίσης «με ενθουσιασμό» προσπαθούν να προσελκύσουν ερευνητές από τις ΗΠΑ για να εργαστούν στα πανεπιστήμια, τα εργαστήρια και τις βιομηχανίες τους, δήλωσε η Τζοάν Παντρόν Κάρνεϊ, επικεφαλής κυβερνητικών σχέσεων στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης.
«Υπάρχουν άλλες χώρες που αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ευκαιρία που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους», είπε.
Η πιθανή μετατόπιση ταλέντων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη βρίσκεται στο «ραντάρ» κορυφαίων βρετανικών επιστημονικών ιδρυμάτων
Η πιθανή μετατόπιση ταλέντων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη βρίσκεται στο «ραντάρ» κορυφαίων βρετανικών επιστημονικών ιδρυμάτων – συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Περικοπές δισεκατομμυρίων
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη επιδιώξει να περικόψει δισεκατομμύρια από τη χρηματοδότηση οργανισμών όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, αν και ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε αυτόν τον μήνα διαταγή αναστολής για το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών.
Το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ είναι «αποθαρρυντικό για έρευνα καθοδηγούμενη από ανεξάρτητους ερευνητές» και προκαλεί ανησυχία στους Ευρωπαίους συναδέλφους, που ίσως μπορούν να προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο, δήλωσε η Μαρία Λέπτιν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας της ΕΕ.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε σαφές στους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ ότι η ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα και οι φορείς χρηματοδότησής της προσφέρουν ένα φιλόξενο περιβάλλον στην Ευρώπη σε όσους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, βλέπουν τις επιλογές τους για ανεξάρτητη επιστημονική εργασία να απειλούνται», δήλωσε η Λέπτιν.
Ο Στεν Λινάρσον, κοσμήτορας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας για τη βιοϊατρική έρευνα, δήλωσε ότι ο οργανισμός πιθανότατα θα αρχίσει να ανακοινώνει κενές θέσεις νωρίτερα και εξετάζει τρόπους να βοηθήσει Αμερικανούς ερευνητές που αναζητούν μια ασφαλή διέξοδο.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, Μαρία Λέπτιν, δήλωσε ότι το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ ήταν «αποθαρρυντικό». Η αναταραχή έχει οδηγήσει ερευνητές στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό να αναρωτιούνται αν η χώρα απομακρύνεται από το μεταπολεμικό της μοντέλο, το οποίο βασιζόταν στη δυνατή κρατική υποστήριξη για ευρείας κλίμακας επιστημονική έρευνα ως κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης.
Και η Κίνα ελκυστικός εργασιακός προορισμός
Το χάος στην επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία προσέλκυσης ερευνητών που συνδέονται με την Κίνα, σύμφωνα με την Global Times, μια εφημερίδα-ταμπλόιντ του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Υπό το πρόσχημα της ‘εθνικής ασφάλειας’, η Ουάσινγκτον έχει αποσταθεροποιήσει τον τομέα της επιστημονικής έρευνας», ανέφερε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Αντιμέτωποι με αυξανόμενη πίεση, πολλοί [Κινεζο-Αμερικανοί επιστήμονες] επανεξετάζουν την επαγγελματική τους πορεία και στρέφουν την προσοχή τους στην Κίνα, μια χώρα που είναι πιο ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς και γεμάτη ευκαιρίες».
Η αμερικανική επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει ένα «διπλό πλήγμα» από δύο στόχους της κυβέρνησης Τραμπ: τη μείωση των κρατικών δαπανών και τον περιορισμό της έρευνας που σχετίζεται με τη διαφορετικότητα, ορισμένα εμβόλια και τις ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες και διοικητικά στελέχη δηλώνουν ότι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας παραμένει ασαφές, λόγω έλλειψης διαφάνειας, συνεχών προσαρμογών και νομικών προκλήσεων σε ορισμένες προτεινόμενες αλλαγές.
Η αβεβαιότητα από μόνη της είναι εξαιρετικά επιζήμια, καθώς πολλοί ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων νέων επιστημόνων που ακολουθούν διδακτορικές σπουδές, δεν γνωρίζουν αν θα λάβουν χρηματοδότηση
Ωστόσο, η αβεβαιότητα από μόνη της είναι εξαιρετικά επιζήμια, προσθέτουν, καθώς πολλοί ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων νέων επιστημόνων που ακολουθούν διδακτορικές σπουδές, δεν γνωρίζουν αν θα λάβουν χρηματοδότηση.
Η πιθανή μετατόπιση ταλέντων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη ήταν «στο ραντάρ» των κορυφαίων επιστημονικών ιδρυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε η Πρέντις από το Κέιμπριτζ.
«Προφανώς είναι κάτι που σκέφτομαι συνεχώς, γιατί πολλοί φίλοι και πρώην συνάδελφοί μου από τις ΗΠΑ μου γράφουν και ρωτούν: ‘Πώς μπορεί κάποιος να έρθει στη Βρετανία;’», δήλωσε η Πρέντις, ψυχολόγος και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πρίνστον.
Για το Κέιμπριτζ, πρόσθεσε, «το ζήτημα είναι να εξασφαλίσουμε πόρους για τα τμήματα και τις μονάδες που έχουν την ευκαιρία να προσλάβουν».
Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας, Φιλίπ Μπατίστ, έχει στείλει επιστολή σε κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, ζητώντας τους να υποβάλουν προτάσεις για προτεραιότητες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επιστήμονες και τεχνολογικά ταλέντα από τις ΗΠΑ.
«Πολλοί καταξιωμένοι ερευνητές ήδη αμφισβητούν το μέλλον τους στις ΗΠΑ», έγραψε ο Μπατίστ. «Θα θέλαμε φυσικά να υποδεχτούμε έναν σημαντικό αριθμό από αυτούς».
Το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη νότια Γαλλία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για επιστήμονες με έδρα τις ΗΠΑ που μπορεί να αισθάνονται «απειλούμενοι και παρεμποδισμένοι», ιδιαίτερα λόγω των περικοπών σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή.


Latest News

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη