Γιατί είναι σημαντικό να τρέξουμε τα data centers

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό

Γιατί είναι σημαντικό να τρέξουμε τα data centers

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται γιατί είναι σημαντικά τα data centers, οι αποθηκευτικοί δηλαδή χώροι δεδομένων, γιατί τρέχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Πτολεμαΐδα, γιατί έχουν γεμίσει τα Μεσόγεια στην Αττική με οργασμό κατασκευής εγκαταστάσεων, αρκεί να προσέξουμε τη σύγχρονη τάση. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό. Μια χώρα πληθυσμιακά όση η Ελλάδα, η Ιρλανδία έχει καταφέρει να έχει διπλάσιο ΑΕΠ από εμάς γιατί μεταξύ άλλων διαθέτει τεράστιο μερίδιο σε αυτή την αγορά. Η κατανάλωση ενέργειας από data centers στη συγκεκριμένη χώρα θα αυξηθεί από το ήδη τεράστιο 21% το 2023, σε 32% το 2026. Στη Δανία η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας επίσης από data centers εκτιμάται ότι θα εξαπλασιαστεί έως το 2030. Πλέον έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας η ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων, σε μεγάλες, εξαιρετικά αποδοτικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν εκατοντάδες κόμβους διακομιστών και είναι γεωγραφικά διασκορπισμένοι παντού στην Ευρώπη. Μια από τις πρώτες σημαντικές ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ ήταν μια επένδυση έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές κέντρων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης από τη Softbank, την OpenAI και την Oracle. Και αυτή είναι μόνο η αρχή στο παγκόσμιο ράλι, για το ποιος θα επικρατήσει στην τεχνητή νοημοσύνη. Με αυτό ως δεδομένο θα χρειαστούν τεράστιας δυναμικότητας αποθηκευτικοί χώροι δεδομένων.

Οποιος «τρέξει» πρώτος, ακόμα και περιφερειακοί παίκτες όπως η Ελλάδα, είναι σαφές ότι θα επωφεληθούν. Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ενέργειας και η εγγύτητα σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δείχνουμε να είμαστε σε καλά επίπεδα και από τα δύο.

Μόνο τυχαίο δεν ήταν σε αυτή την κατεύθυνση το ενδιαφέρον δύο κορυφαίων αμερικανικών δεξαμενών σκέψεων, το German Marshall Fund που εδρεύει στο Βερολίνο και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (GSI) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, να στείλουν μέσα στον παγκόσμιο γενικό χαμό, μερικά από τα κορυφαία στελέχη τους την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα για να αναλύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης των συγκεκριμένων κέντρων δεδομένων και στη χώρα μας.
Είναι σαφές ότι υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον. Η γεωγραφική θέση, μαζί με την ενεργειακή ετοιμότητα παίζουν τον ρόλο τους. Αυτά σπεύδει να εκμεταλλευτεί και η ΔΕΗ με την τεραστίων διαστάσεων επένδυση στη Δυτική Μακεδονία. Το πλάνο της ΔΕΗ προτείνει ένα κολοσσιαίων διαστάσεων data center δυναμικότητας 300 MW σε πρώτη φάση και 1 GW σε πλήρη ανάπτυξη, όταν όλα τα υπόλοιπα data centers που δρομολογούνται δεν ξεπερνούν τα 30 MW.

Η σημασία ξεπερνάει κατά πολύ θέματα οικονομικής κατεύθυνσης όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά επεκτείνεται σε θέματα όπως η ασφάλεια δεδομένων με την αποθήκευσή τους σε ελληνικό έδαφος, η ενεργειακή αυτονομία, η χρήση των ελληνικών υπηρεσιών και από άλλες χώρες ως εργαλείο γεωπολιτικής ισχυροποίησης. Γενικώς αν επιλέξουμε να το κατεβάσουμε στο επίπεδο της απασχόλησης ορισμένων φυλάκων ή ηλεκτρολόγων, θα έχουμε χάσει την ουσία του θέματος…

OT Originals

Περισσότερα από Opinion

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο