
Στο ναδίρ βρίσκεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, όπως δείχνει έρευνα της ΙΟΒΕ, με τους Έλληνες να είναι οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ώρα που η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά και τα χρήματα τελειώνουν πριν από το τέλος του μήνα, το πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας παραμένει μείζον για την ελληνική κοινωνία.
Παρά τις μελέτες που δείχνουν σχετική υποχώρηση του πληθωρισμού, τα ελληνικά νοικοκυριά διακατέχονται από ισχυρή απαισιοδοξία λόγω της ακρίβειας σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς.
Τους δύο τελευταίους μήνες, μάλιστα, η κατάσταση των νοικοκυριών φαίνεται να επιδεινώθηκε, όπως δείχνει η περαιτέρω πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα που καταγράφηκε στην Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ τον Μάρτιο και ανέδειξε τους Έλληνες καταναλωτές ως τους πιο απαισιόδοξους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν συνάδει με τη μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος που καταγράφηκε από το ΙΟΒΕ τον ίδιο μήνα, με άνοδο στις 107,7 μονάδες από 106,9 μονάδες τον Φεβρουάριο. Βεβαίως, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος προήλθε αποκλειστικά από τις κατασκευές και τη βιομηχανία, ενώ αντίθετα οι υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο ακολούθησαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και συνέχισαν και τον Μάρτιο να υποχωρούν.
Η ακρίβεια διαβρώνει τα εισοδήματα
«Οι αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή στη βιομηχανία και οι λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών στις ιδιωτικές κατασκευές τροφοδότησαν θετικά το οικονομικό κλίμα» αναφέρει η έρευνα του ΙΟΒΕ. «Ωστόσο, φάνηκε να ενισχύονται οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και την οικονομία της χώρας, με αντίστοιχη δυσμενή επίδραση σε λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες» αναφέρεται στην εν λόγω έρευνα.
Η όποια βελτίωση του οικονομικού κλίματος δεν οδηγεί σε άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς «ο πληθωρισμός εμμένει σε επίπεδα άνω του 2%» και η εγκατεστημένη ακρίβεια «διαβρώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών τροφοδοτώντας περαιτέρω την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε επίπεδα που σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν απαντάται».
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκε τον Μάρτιο χαμηλότερα, στις -43,7 μονάδες έναντι -41,9 μονάδων τον Φεβρουάριο, μέτρηση η οποία για έναν ακόμη μήνα εμφάνισε τους Ελληνες καταναλωτές ως τους πιο απαισιόδοξους στην ΕΕ.
Μάλιστα, με διαφορά από τους επόμενους που είναι οι Εσθονοί (-35,2) και οι Σλοβένοι (-27,6) και πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που διαμορφώνεται στις -13,9 μονάδες και της ευρωζώνης που βρίσκεται στις -14,5 μονάδες. Οι Ελληνες καταναλωτές τα βλέπουν «μαύρα» σε ό,τι αφορά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα και τα προσωπικά τους οικονομικά.
Τα συμπεράσματα
Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους το τελευταίο δωδεκάμηνο επιδεινώθηκαν περαιτέρω. Συγκεκριμένα, το 60% είπε ότι τον τελευταίο χρόνο η οικονομική του κατάσταση επιδεινώθηκε ελαφρά ή αισθητά και μόνο το 3% ότι είχε μικρή βελτίωση.
Περαιτέρω επιδεινώθηκαν και οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το μέλλον τους, καθώς το 55% δήλωσε ότι αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ μόλις το 6% προέβλεψε μικρή βελτίωση.
Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βλέπουν «γκρίζες» τις προοπτικές σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς το 62% των καταναλωτών δήλωσε ότι αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο έναντι του 21% που αναμένει σταθερότητα.
Όσον αφορά μείζονες αγορές το προσεχές δωδεκάμηνο, τον Μάρτιο το 54% δήλωσε πως θα κάνει λιγότερες ή πολύ λιγότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) το επόμενο δωδεκάμηνο έναντι 51% του Φεβρουαρίου, ενώ μόνο το 4% είπε ότι θα κάνει περισσότερες.
Η πρόθεση για αποταμίευση παραμένει πολύ χαμηλή, παρά την οριακή ενίσχυσή της. Ειδικότερα, το 83% των νοικοκυριών δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο, όμως το 17% (έναντι 16% τον Φεβρουάριο) δήλωσε ότι τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.
Υποχώρησαν οι προβλέψεις για άνοδο των τιμών, αν και παραμένουν υψηλές. Ειδικότερα, τον Μάρτιο το 57% των καταναλωτών δήλωσε ότι αναμένει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό έναντι 61% τον Φεβρουάριο και το 17% ότι αναμένει σταθερότητα.
Μειώθηκαν, αν και οριακά, τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα», παρότι αποτελούν ακόμη πλειονότητα. Ειδικότερα, το 63% των νοικοκυριών δήλωσε ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» έναντι 64% τον Φεβρουάριο, ενώ στο 8-9% παρέμειναν τα νοικοκυριά που ανέφεραν ότι ζουν αντλώντας από τις αποταμιεύσεις. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 22% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι έχουν χρέη διαμορφώθηκε στο 6% από 7% τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, αυξήθηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν αβεβαιότητα για τη μελλοντική οικονομική κατάστασή τους, με το 54,4% να δηλώνει ότι δύσκολα μπορεί να προβλέψει την οικονομική του κατάσταση στο επόμενο δωδεκάμηνο έναντι 51,9% που δήλωνε αβεβαιότητα τον προηγούμενο μήνα.


Latest News

Εύσημα Γκεοργκίεβα σε Ελλάδα - «Από τις καλύτερες επιδόσεις ανάπτυξης στην Ε.Ε».
Πιερρακάκης: Ατενίζουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα - Τι είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη