Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και η κλιματική κρίση. Όλα ανάποδα δείχνουν να πηγαίνουν για τον κόσμο των οινοπαραγωγών και του οίνου γενικότερα, καθώς και η παγκόσμια παραγωγή έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 – όταν ο πληθυσμός της γης ήταν μόλις 3 δισεκατομμύρια, ενώ τώρα έχει ξεπεράσει τα 8 – και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώνονται διαρκώς και η κατανάλωση εξακολουθεί να υποχωρεί.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), την χρονιά που πέρασε η παγκόσμια παραγωγή κρασιού υποχώρησε στα 225,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ήταν δηλαδή μειωμένη κατά 4,8% συγκριτικά με την παραγωγή του 2023.

Η κατανάλωση περιορίστηκε στα 214,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα εμφανίζοντας πτώση κατά 3,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι καλλιεργούμενες με αμπέλια εκτάσεις επίσης μειώθηκαν κατά 0,6% συγκριτικά με το 2023 και περιορίστηκαν στα 7,1 εκατομμύρια εκτάρια (710 εκατ. στρέμματα). Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά συρρίκνωσης της συνολικής έκτασης των αμπελώνων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Καλό νέο οι εξαγωγές

«Η κλιματική ζημιά που έχει επισυμβεί παγκοσμίως έχει μειώσει σημαντικά τις αποδόσεις του κλάδου και αυτό φάνηκε γι’ άλλη μια χρονιά το 2024», δήλωσε μιλώντας στον «Figaro» ο επικεφαλής του τμήματος στατιστικών μελετών του OIV Τζόρτζιο Ντελγκρόσο.

Συνήθως κατά τους ετήσιους απολογισμούς τους οι οινοπαραγωγοί διαπιστώνουν ότι ορισμένες περιοχές του πλανήτη τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλες, παρατηρεί η ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας Ματίλντ Βισεριάς. «Πέρυσι ωστόσο τα πράγματα πήγαν άσχημα παντού, το νότιο ημισφαίριο υπέφερε εξίσου όσο και το βόρειο», τονίζει.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα για τους οινοπαραγωγούς, συμπληρώνει η Βισεριάς. Κι αυτά αφορούν τις εξαγωγές, οι οποίες απέφεραν στους οινοπαραγωγούς 35,9 δισ. ευρώ την χρονιά που πέρασε, όσα δηλαδή και το 2023. Κι αυτό χάρη στην υψηλή μέση τιμή ανά λίτρο κρασιού, που διαμορφώθηκε στα 3,60 ευρώ. Αυτή η τιμή, που παρέμεινε επίσης σταθερή σε σύγκριση με το 2023, διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κυρίως χάρη στη μείωση του όγκου παραγωγής του προϊόντος.

Ο παράγων Τραμπ

Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον, είναι μετρίως αισιόδοξες. «Αναμένουμε πτώση των τιμών το 2025 και ειδικά το 2026, κάτι που θα συμβάλει στην τόνωση της κατανάλωσης», εκτιμά ο Τζόρτζιο Ντελγκρόσο του OIV. Ωστόσο, «η πρόβλεψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη την… απρόβλεπτη πολιτική του Τραμπ για τους τελωνειακούς δασμούς», συμπληρώνει η ρεπόρτερ του «Figaro».

Από την πρώτη του θητεία στο Λευκό Οίκο, την τετραετία 2016-2020, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μετατρέψει το εισαγόμενο στις ΗΠΑ κρασί σε οικονομικό και εμπορικό όπλο για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε επιβάλει δασμούς 25% στο γαλλικό και στο ισπανικό κρασί ως αντίποινα για την στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην Airbus. Ως γνωστόν οι αεροδιαστημικοί όμιλοι ΕΕ και ΗΠΑ Airbus και Boeing αντιστοίχως αλληλοκατηγορούνται για την στήριξή τους με κρατικές επιδοτήσεις και για παραβίαση, ως εκ τούτου, του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Το αποτέλεσμα των αντιποίνων αυτών κατά της Airbus ήταν να υποχωρήσουν οι πωλήσεις των κρασιών της Βουργουνδίας κατά 25% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά στο Paris Expo που διοργανώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Παρίσι. «Ήταν ένα πραγματικό σοκ, καθώς η αμερικανική αγορά απορροφά σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών του προϊόντος των αμπελώνων της Βουργουνδίας. Εξάλλου οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές κρασιού στον κόσμο», κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Παράπλευρες απώλειες

Τα πλήγματα στον κλάδο της οινοπαραγωγής έχουν όμως και παράπλευρες απώλειες σε συναφείς κλάδους, όπως για παράδειγμα ο κλάδος της υαλουργίας. Το Μάρτιο, για παράδειγμα, ο  αμερικανικός κολοσσός συσκευασιών γυαλιού O-I ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 320 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, «κυρίως λόγω της πτώσης των πωλήσεων στην αγορά κρασιού».

Η εταιρεία, η οποία απασχολεί σήμερα 2.200 άτομα στη μονάδα παραγωγής της στη Γαλλία, πρόσθεσε ως αιτίες των περικοπών προσωπικού την «υπερπαραγωγική ικανότητα» της μονάδας και τον «ισχυρό ανταγωνισμό». Στη γαλλική αγορά γυάλινων ειδών κυριαρχούν δύο αδιαμφισβήτητοι ηγέτες, η Verallia και η Owens-Illinois, σημειώνει το AFP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO