Δασμοί: Οι ξένες εταιρείες στην Κίνα αντιμετωπίζουν διπλό πλήγμα

Διπλοί δασμοί για πολλές ξένες εταιρείες στην Κίνα, καθώς εισάγουν πρώτες ύλες για συναρμολόγηση προϊόντων που στη συνέχεια εξάγονται

Δασμοί: Οι ξένες εταιρείες στην Κίνα αντιμετωπίζουν διπλό πλήγμα

Πολλοί κατασκευαστές εκτίθενται στην επιβολή δασμών τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές στην Κίνα.

Οι ξένοι κατασκευαστές στην Κίνα πληρώνουν δασμούς 125% για την εισαγωγή εξαρτημάτων και στη συνέχεια 145% για την εξαγωγή προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ πλήττει σοβαρά τις δραστηριότητές τους.

Όπως καταδεικνύουν επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της έκθεσής τους στους δασμούς, oι διεθνείς εταιρείες και οι κοινοπραξίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού εμπορίου της Κίνας.

Δασμοί: Θα πληρώσουν διπλά το πλήγμα οι ξένες εταιρείες στην Κίνα

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple και η Tesla, καθώς και πολλοί μικρότεροι παραγωγοί, βασίζονται στην Κίνα ως βάση παραγωγής. Αυτές οι εταιρείες συχνά εισάγουν πρώτες ύλες ή εξαρτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για συναρμολόγηση σε προϊόντα που στη συνέχεια εξάγονται.

Αυτό τις αφήνει εκτεθειμένες στον κίνδυνο να πληρώσουν τόσο αμερικανικούς όσο και κινεζικούς δασμούς για τα ίδια προϊόντα, δήλωσαν οικονομολόγοι, μετά την απότομη αύξηση των αμερικανικών δασμών σε όλες τις κινεζικές εξαγωγές στο 145%, γεγονός που οδήγησε το Πεκίνο να ανταποδώσει.

«Οι ξένες εταιρείες πιέζονται πραγματικά στην κινεζική αγορά», δήλωσε στους FT ο Χεϊγουάι Τανγκ, διευθυντής του Asia Global Institute στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Όταν εισάγουν, πληρώνουν κινεζικούς δασμούς. Όταν εξάγουν ξανά στις ΗΠΑ, πληρώνουν αμερικανικούς δασμούς. Δέχονται διπλό πλήγμα».

«Όταν εισάγουν, πληρώνουν κινεζικούς δασμούς. Όταν εξάγουν ξανά στις ΗΠΑ, πληρώνουν αμερικανικούς δασμούς. Δέχονται διπλό πλήγμα»

Εταιρείες που ανήκουν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε ξένους επενδυτές είχαν πέρυσι εξαγωγές αξίας 980 δισ. δολαρίων (περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών της Κίνας) , καθώς και εισαγωγές αξίας 820 δισ. δολαρίων (περισσότερο από το ένα τρίτο), σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας και υπολογισμούς των Financial Times. Η Κίνα κατέγραψε πέρυσι ένα ιστορικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων.

Η εξαγωγική μηχανή της Κίνας χτίστηκε χάρη σε εταιρείες με πλήρη ή μερική ξένη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, οι οποίες επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη και χαμηλού κόστους αγορά εργασίας της χώρας για την παραγωγή αγαθών.

Οι λεγόμενες εταιρείες με ξένες επενδύσεις στην Κίνα αντιπροσώπευαν το 55% του συνολικού εμπορίου της χώρας το 2008.

Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών, καθώς η Κίνα ανέπτυξε μια πιο επιθετική πολιτική βιομηχανικής αυτάρκειας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις με ξένες επενδύσεις εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν το 29,6% της εμπορικής αξίας, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Παρ’ όλα αυτά, πέρυσι αντιπροσώπευαν μόλις το 16% του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας, καθώς η ποσότητα των εξαγωγών τους αντισταθμίστηκε από το μεγαλύτερο μερίδιό τους στις συνολικές εισαγωγές.

«Υπάρχουν αρκετές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και δεν είναι αμερικανικές, αλλά βασίζονται σε αμερικανικά προϊόντα, και έτσι πλήττονται επίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάικλ Χαρτ. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξετάζει την πιθανότητα απαλλαγών από τους δασμούς για ορισμένους τομείς, πρόσθεσε ο Χαρτ.

Επεξεργαστικό εμπόριο

Η Κίνα παρέχει ορισμένες απαλλαγές από τους τελωνειακούς δασμούς σε εταιρείες που εισάγουν εξαρτήματα και πρώτες ύλες για αγαθά τα οποία πρόκειται να επανεξαχθούν, κάτι που είναι γνωστό ως «επεξεργαστικό εμπόριο».

Ορισμένοι μεγαλύτεροι αμερικανοί κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών κατασκευής smartphone και  ηλεκτρονικών ειδών, έχουν επίσης κερδίσει προσωρινές απαλλαγές από τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ.

Αλλά με τον εμπορικό πόλεμο, πολλές ξένες εταιρείες ενδέχεται να βρουν απαγορευτικό το να εξάγουν από την Κίνα, ιδιαίτερα οι μικρότεροι παραγωγοί.

Ο Τζέικομπ Ρόθμαν,  διευθύνων σύμβουλος της Velong Enterprises, μιας εταιρείας με έδρα την Κίνα που κατασκευάζει είδη κουζίνας και οικιακά προϊόντα τα οποία πωλούνται από αμερικανικούς λιανοπωλητές όπως η Walmart, δήλωσε ότι εισάγει Tritan, ένα είδος πλαστικού, από την αμερικανική εταιρεία Eastman.

«Μας επιβάλλονται διπλοί δασμοί για προϊόντα με αυτό το υλικό», δήλωσε ο Ρόθμαν. «Μία φορά κατά την εισαγωγή του υλικού και ξανά κατά την εξαγωγή των τελικών προϊόντων».

OT Originals

Περισσότερα από Διεθνή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο