«Η διαφάνεια για εμάς είναι κρίσιμης σημασίας, ήρεμη αλλά αποφασιστική διαφάνεια, ενημέρωσα κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον τι θα πω σήμερα στις Βρυξέλλες», είπε ο αντιπρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων μετά την παρουσία του στο Atlantic Council, την οποία παρακολούθησε κατ’ αποκλειστικότητα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.
«Ο κόσμος παντού ανησυχεί μήπως μια μέρα μια κυβέρνηση “κλείσει” συγκεκριμένες τεχνολογίες, πιστεύω και ελπίζω ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις θα αποτελέσουν τη γέφυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», επανέλαβε.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες ρύθμισης των ψηφιακών αγορών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μπραντ Σμιθ τόνισε ότι νομοθεσίες όπως ο DMA (Digital Markets Act) στην Ευρώπη είναι παράγοντες που προσφέρουν διαφάνεια στην αγορά. «Φυσικά, κάποιοι κανόνες δεν είναι αρεστοί σε όλους, αλλά η διαφάνεια είναι απαραίτητη για τον καθορισμό των κανόνων λειτουργίας μίας αγοράς», κατέληξε.
«Θεμελιωδώς πιστεύω ότι αυτή η διαφάνεια είναι καλή και για τις επιχειρήσεις ώστε να επικεντρωθούμε στην καινοτομία και όχι στο να ορίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας», είπε ο αντιπρόεδρος της Microsoft. «Σεβόμαστε το ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν τις αποφάσεις τους, οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις αυτές για το πώς θα λειτουργούν τα πράγματα».
Τα λάθη της Microsoft να μην τα κάνει η Ευρώπη
Σχολιάζοντας το ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι αμερικανικές και όχι ευρωπαϊκές, ο Μπραντ Σμιθ έφερε το ίδιο το παράδειγμα της Microsoft.
«Περίπου το 2010, 2011, 2012 άπαντες στη Microsoft σκεφτόμασταν ότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα καλό smartphone. Η Apple το έχει κάνει, η Samsung το έχει κάνει… Μέχρι που το 2014 ανέλαβε τα καθήκοντά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα, και είπε κάτι καινούργιο: Μπορούμε να είμαστε επιτυχημένοι και χωρίς να έχουμε το δικό μας κινητό τηλέφωνο, μπορούμε να φτιάξουμε λογισμικό που θα τρέχει σε όλες τις συσκευές».
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει τα λάθη που κάναμε εμείς προηγουμένως, υπάρχουν σε συγκεκριμένους κλάδους πολύ μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις να παραμείνουν παγκόσμιες», κατέληξε ο Μπραντ Σμιθ.
Σε σχέση με τις οικονομικές και πολιτικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, επισήμανε ότι αυτές έρχονται κάθε 70-80 χρόνια. «Δηλαδή όταν αρχίζουν να μην υπάρχουν άνθρωποι που θα θυμούνται την αμέσως προηγούμενη οικονομική κρίση, άρα και τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτή», είπε. «Επιπλέον, καμιά φορά η αδύναμη ανθρώπινη μνήμη μας κάνει να ξεχνάμε και τις δυνάμεις μας: Πριν από 70-80 χρόνια σχηματίστηκαν οι μεγάλες συμμαχίες (NATO κλπ), ας μην ξεχνάμε τι μας έκανε να συστήσουμε αυτές τις συμμαχίες, τι μας έφερε να συνταχθούμε όλοι μαζί»κατέληξε.
«Πρέπει να μιλήσουμε τόσο στο μυαλό, όσο και στις καρδιές των ανθρώπων, πρέπει να πάμε την ανθρωπότητα ένα βήμα παραπέρα», τόνισε.

Για την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ
Αναφερόμενος στην πολιτική αλλαγή στην Ουάσιγκτον, ο Μπραντ Σμιθ ήταν γενικά εξαιρετικά προσεκτικός στις τοποθετήσεις του. «Παρά την πρόοδο των τελευταίων 80 ετών υπήρξαν και άνθρωποι στις ΗΠΑ που έμειναν πίσω, υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν», είπε για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να βρεθούν δημιουργικοί τρόποι να λυθούν τα προβλήματα των ανθρώπων». «Από την πλευρά μας, σαν Microsoft, έχουμε σαν δύναμή μας την τεχνολογική εξέλιξη, π.χ. με την AI και όχι μόνο, ώστε αυτή η τεχνολογική εξέλιξη να απευθύνεται σε περισσότερο κόσμο», κατέληξε.
Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση που του ζητήθηκε η γνώμη του για τη δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ, με τον κ. Σμιθ να χαμογελά και να απαντά «κάνετε τη δουλειά σας, κάνω τη δουλειά μου – ουδέν σχόλιο».
«Εγώ δεν ήρθα να μεταφέρω στο Atlantic Council πολιτικές θέσεις, δεν είναι αυτή η θέση μου, οι θέσεις μας είναι ότι χρειαζόμαστε ψηφιακή σταθερότητα που σχετίζεται με την παγκόσμια πολιτική και οικονομική σταθερότητα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Microsoft.
Σε ερώτηση να σχολιάσει την κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις «εκβιασμό» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μπραντ Σμιθ απάντησε ότι «προφανώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σε ένα θέμα, οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν τις δικές τους πολιτικές, η Microsoft βρίσκεται στην Ευρώπη πριν τον DMA και πριν τη διαφάνεια που έφερε, θεωρούμε ότι η διαφάνεια είναι σημαντική και επιπλέον ότι υπάρχει χώρος για συνεννόηση».
Επενδύουμε περισσότερα σε τεχνολογικές υποδομές
Παρά το γεγονός ότι ο Μπραντ Σμιθ ανακοίνωσε από το βήμα του Atlantic Council σημαντική αναβάθμιση των data centers της Microsoft στην Ευρώπη, εντούτοις δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσά. Αρκέστηκε ωστόσο να επισημάνει ότι «δεν υπάρχει εταιρεία που να επενδύει περισσότερα από εμάς σε τεχνολογικές υποδομές στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην AI Act, την προτεινόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει στην εισαγωγή ενός κοινού ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Μπραντ Σμιθ τόνισε ότι είναι μια κρίσιμη κίνηση για να δημιουργήσει ένα επίπεδο προστασίας για το κοινό. «Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε η AI να μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού στον κόσμο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σημαντικότητα του θέματος, αναμένουμε να δούμε περισσότερα και περισσότερο διάλογο».
Σε ερώτημα για το γεγονός ότι η αγορά των data centers, άρα και της Microsoft, κυριαρχείται από συγκεκριμένη εταιρεία ημιαγωγών η απάντηση του κ. Σμιθ ήταν και πάλι διπλωματική: «Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με την Nvidia και την AMD ενώ παράγουμε και δικά μας μικροτσίπ».
Για τις πολιτικές ρύθμισης της Ευρώπης
Σχετικά με την άλλη νομοθετική κίνηση της ΕΕ, τον DMA, είπε ότι «αντανακλά σε συγκεκριμένες ανάγκες και ορίζει κάποιες εταιρείες σαν θεματοφύλακες, ωστόσο δεν απαντά στο ερώτημα, απλά το διατυπώνει». «Εμείς από την πλευρά μας, για παράδειγμα, έχουμε marketplace αλλά δεν απαιτούμε από το κοινό να το χρησιμοποιεί, όπως συμβαίνει με άλλες εταιρείες. Ενθαρρύνουμε τη συζήτηση στο θέμα καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά που στην πραγματικότητα κυριαρχείται από κάποιες εταιρείες στην Ευρώπη, αλλά δεν ισχύει η ίδια κατάσταση σε άλλες αγορές του πλανήτη όπου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται είναι πολύ περισσότερες», κατέληξε.
Όπως είπε, «η Ευρώπη έχει αυτή τη στιγμή δύο οπτικές πάνω στο θέμα: η μία θέλει τη δημιουργία ευρωπαϊκής τεχνολογίας και ευρωπαϊκές εταιρείες, η άλλη θέλει ρύθμιση και έλεγχο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Εγώ προτιμώ τη δεύτερη επιλογή». «Θα πρέπει να υπάρχουν κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες που εξασφαλίζουν την πρόσβαση του κοινού στα προϊόντα μας και τον δικό μας τρόπο λειτουργίας», είπε.
Ο Μπραντ Σμιθ τόνισε εκ νέου την πρωτοβουλία της Microsoft ώστε οι υπηρεσίες cloud computing να είναι κάτω από τον έλεγχο ευρωπαϊκών θυγατρικών. «Θεωρούμε ότι εξυπηρετούμε καλύτερα το κοινό με συνεργασίες με τοπικές εταιρείες και κάτω από τους τοπικούς νόμους. Αλλά η καινοτομία δεν εξυπηρετείται ανάλογα με το αν υπάρχουν περιορισμοί και έλεγχοι για τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, δεν θέτουμε τους όρους, τους ακολουθούμε», σημείωσε.
«Εξυπηρετούμε καλύτερα τα συμφέροντά μας όταν κινούμαστε με βάση τους εκάστοτε κανόνες, έτσι βρίσκεις τρόπο να ξεπερνάς τις διαφωνίες», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει η πιθανότητα να επιβληθεί από την αμερικανική κυβέρνηση διακοπή δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, ο Μπραντ Σμιθ ήταν ξεκάθαρος: «Η διακοπή παροχής υπηρεσιών δεν είναι στο μυαλό κανενός στην Ουάσιγκτον, βρίσκεται μόνο στο μυαλό κάποιων στην Ευρώπη περισσότερο σαν φόβος. Στις ΗΠΑ δεν το σκέφτονται καν αυτό, προσωπικά δεν βλέπω καν κάποια ένδειξη ότι κάτι τέτοιο υπάρχει στον ορίζοντα, άλλωστε μία απαγόρευση παροχής υπηρεσιών θα μείωνε την εμπορική δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουν στην αμερικανική κυβέρνηση», κατέληξε.