Πόλεμος ταλέντων: Φουντώνει η μάχη για εργαζόμενους ταλέντα – Τι ζητά η αγορά

Σε τροχοπέδη έχει εξελιχθεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού – Η ανάγκη για κίνητρα και μεγαλύτερους μισθούς

Πόλεμος ταλέντων: Φουντώνει η μάχη για εργαζόμενους ταλέντα – Τι ζητά η αγορά

Ανοιχτή παραμένει η «πληγή» της έλλειψης προσωπικού, εξειδικευμένου και μη σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Από τις κατασκευές και τα logistics έως την εστίαση και την φιλοξενία εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια κενά, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων δεν σταματούν στιγμή να επισημαίνουν το πρόβλημα, επισημαίνοντας πως προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα επενδυτικά σχέδια που έχουν καταστρώσει.

Ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος αυτή τη στιγμή βιώνει… ημέρες 2004 με μια σειρά από εμβληματικά έργα υποδομών και αναπλάσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη έχει εξελιχθεί σε πραγματικό τροχοπέδη.

Φορολογικά κίνητρα

Ενδεικτικές ήταν οι πρόσφατες αναφορές του επικεφαλής της Lamda Development, ο οποίος ανέφερε την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το έργο του Ελληνικού.

Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και πως χρειάζεται να δοθούν κίνητρα και καλύτεροι μισθοί, ώστε αυτοί που είχαν φύγει στη διάρκεια της κρίσης να επαναπατριστούν.

Όπως τόνισε, ειδικά στις κατασκευές απαιτείται η αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των μεγάλων έργων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διοίκηση του ομίλου AVAX, με τους Χρήστο Ιωάννου και Αντώνη Μιτζάλη, πρόεδρο και εντεταλμένο αντίστοιχα να επισημαίνουν την ανάγκη παροχής φορολογικών κινήτρων για να επιστρέψουν οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό αλλά και να εισέλθουν νέοι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Η αχίλλειος πτέρνα

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις εργαζόμενων με τις κατάλληλες δεξιότητες και στον τομέα των logistics. Έναν εξίσου δυναμικό κλάδο, με νέα projects πολλών εκατομμυρίων ευρώ να βρίσκονται σε εξέλιξη. Με τον πλέον εμβληματικό να ακούει στο όνομα… Θριάσιο Ι.

Το πρόβλημα σύμφωνα με παράγοντες του χώρου είναι εντονότερο στον Ασπρόπυργο. Υπάρχει τεράστια δυσκολία να πεισθούν οι εργαζόμενοι να δουλέψουν στην περιοχή.

Ακόμη και απλοί εργάτες εμφανίζονται απρόθυμοι στην ιδέα να αναλάβουν θέσεις εργασίας εκεί λόγω των όχι και τόσο δελεαστικών μισθών, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

«Πόλεμος ταλέντων»

Υπάρχουν ωστόσο επιχειρήσεις που δεν φείδονται χρημάτων για να προσελκύσουν εργαζόμενους με δεξιότητες και ταλέντα, ποντάροντας στην υπεραξία που μπορούν να φέρουν στην επιχείρηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εστίασης, όπου προσφέρονται καλά μεροκάματα στους υποψήφιους συνεργάτες.

Οι μισθοί σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου έχουν αυξηθεί 60% με 70% μέσα σε μόλις τρία χρόνια! Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγωνιώδη προσπάθεια των εστιατόρων να καλύψουν τις κενές θέσεις. Και η πλειοδοσία συνεχίζεται…

«Το μεγαλύτερο ρίσκο σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε τόσα project μπροστά μας που χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους»

Το ρίσκο στη φαρμακοβιομηχανία

Πόλεμος για τη διατήρηση και προσέλκυση εργαζομένων έχει ξεσπάσει και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι ταλαντούχοι εργαζόμενοι είναι περιζήτητοι και όλες οι εταιρείες θέλουν να τους εντάξουν στο δυναμικό τους.

Και για αυτό δεν διστάζουν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω –πάντα με βάση τις δυνατότητές τους- για να τους πείσουν να υπογράψουν στην ομάδα τους. Αυτό ισχύει για όλες τις βαθμίδες και θέσεις, είτε πρόκειται για ειδικευμένο είτε ανειδίκευτο προσωπικό.

Βέβαια η μεγαλύτερη μάχη γίνεται για το επιστημονικό προσωπικό, το οποίο εργάζεται στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης. Έναν κομβικό τομέα για τις φαρμακοβιομηχανίες.

«Το μεγαλύτερο ρίσκο σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε τόσα project μπροστά μας που χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους», ανέφερε πρόσφατα ο CEO της Lavipharm, Βασίλης Μπαλούμης στο πλαίσιο παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Οκτώ στις 10 εταιρείες δεν μπορούν να βρουν προσωπικό

Την αδυναμία εύρεσης προσωπικού ανέδειξε πρόσφατη έρευνα του ομίλου ManpowerGroup. Με βάση τις απαντήσεις 525 Ελλήνων εργοδοτών, το 80% των επιχειρήσεων δήλωσε δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας, με μικρές διακυμάνσεις ανά περιοχή και μέγεθος επιχείρησης.

Με βάση την έρευνα, οι μικρές επιχειρήσεις εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία (84%), ενώ στις μεγάλες το ποσοστό μειώθηκε στο 77%. Οι επικοινωνίας (89%), ενέργειας (86%) και χρηματοοικονομικών (86%) αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις, ενώ στη βιομηχανία και στις κατασκευές η δυσκολία μειώθηκε στο 80%.

OT Originals

Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο