Η ποινικοποίηση του εναλλακτικού τουρισμού που εισάγει ο νόμος 5170/2025 έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στους λάτρεις των αυτοκινούμενων οχημάτων λόγω των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει.
Το άρθρο 27 απαγορεύει τη στάθμευση αυτοκινούμενων ή ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων σε κοινόχρηστους χώρους, όπως αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών ή γενικά δημόσιοι χώροι. Αυτό περιλαμβάνει ακόμα και σύντομη στάση, πέρα από τις 24 ώρες σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
Ο νέος νόμος αλλάζει το καθεστώς για τη στάθμευση αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων σε δημόσιο χώρο επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση απαγορεύεται πλέον η στάθμευση ακόμα και σε δημόσια ή δημοτικά πάρκινγκ ή θέσεις στάθμευσης σε δημόσιο δρόμο. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι υψηλά καθώς κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες και πρόστιμο 300 ευρώ ανά άτομο, το οποίο ενώπιον των δικαστικών αρχών μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 3.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα στην Ακράτα
Οι διατάξεις ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, μέσω του νομοσχεδίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τον Απρίλιο του 2025, τρία μέλη της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ) δέχθηκαν πρόστιμα από την αστυνομία στην Κάτω Ακράτα, επειδή είχαν σταθμεύσει τα τροχόσπιτά τους σε δημόσιο χώρο. Το περιστατικό έκανε γνωστό τον νόμο, που είχε περάσει «στα ψιλά» καθώς δεν είχε προηγηθεί δημόσια συζήτηση ή ενημέρωση.
Με τις αντιδράσεις να πληθαίνουν το υπουργείο Τουρισμού αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την πρόβλεψη ειδικών χώρων προσωρινής στάθμευσης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων (Camper Stop), σύμφωνα και με σχετική πρόταση της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ).
Επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινούμενων οχημάτων
Στη συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού με τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, την πρόεδρο της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ) Ελισάβετ Μιχαηλίδου, μέλη του Δ.Σ. και νομικούς συνεργάτες της ΕΛΑΤ, κατέστη σαφές ότι σύμφωνα με τη νέα διάταξη επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινούμενων οχημάτων όπου και όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ).
Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 2.500 αυτοκινούμενα ενώ κατά χιλιάδες έρχονται από χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Τσεχία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία και τα Βαλκάνια, βάζοντας σε κίνδυνο τον αυτοκινούμενο τουρισμό.
Λευτέρης Λαζάρου: Πιστεύω πως θα το πάρουν πίσω
Ο γνωστός σεφ, Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος διαθέτει αυτοκινούμενο όχημα εδώ και 11 χρόνια, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» τόνισε για τη συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού πως «είχαμε μία πολύ ωραία συνάντηση και καταφέραμε να δεσμεύσουμε τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού για να διορθωθεί αυτή η τροπολογία γιατί είναι ένας άδικος για εμάς νόμος. Πρέπει να διορθώσουμε μία στρέβλωση. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχουμε camper stop, ώστε να μπορούμε να σταματήσουμε. Να βάλουν πινακίδες όπου δεν επιτρέπεται. Πιστεύω πως θα το πάρουν πίσω».