Η Κίνα επέκρινε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποσπάσει κινεζικά προϊόντα από τις βρετανικές αλυσίδες εφοδιασμού, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του Λονδίνου να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με το Πεκίνο.
Η εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, η οποία περιλαμβάνει αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας για τις βρετανικές βιομηχανίες χάλυβα και φαρμάκων, ήταν η πρώτη της κυβέρνησης Τραμπ από τότε που ανακοίνωσε σαρωτικούς «αμοιβαίους δασμούς» τον περασμένο μήνα.
Σχετικά με τη συμφωνία, το Πεκίνο δήλωσε ότι αποτελεί «βασική αρχή» ότι οι συμφωνίες μεταξύ χωρών δεν πρέπει να στοχεύουν άλλα έθνη.
«Η συνεργασία μεταξύ κρατών δεν πρέπει να διεξάγεται εναντίον ή εις βάρος των συμφερόντων τρίτων», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας στους Financial Times.
Τα σχόλια αυτά φέρνουν το Λονδίνο σε μια δύσκολη θέση μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων και θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο δύσκολη για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την επαναφορά των σχέσεων με την Κίνα.

Προειδοποιήσεις από την Κίνα
Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει τις χώρες να μην υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ που απειλούν τα κινεζικά συμφέροντα, φοβούμενοι ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιήσει διμερείς διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής για να τις πιέσει να αποκόψουν την Κίνα από τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Κίνα έχει επίσης ανταποκριθεί επιταχύνοντας τις προσπάθειες για την απομάκρυνση εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στο εξωτερικό από τις δικές της αλυσίδες εφοδιασμού, προστατεύοντάς τες από τις διαταραχές του εμπορικού πολέμου.
Η εμπορική συμφωνία της περασμένης εβδομάδας περιλάμβανε μειώσεις στους δασμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές αυτοκινήτων και χάλυβα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δεν αφαίρεσε έναν βασικό δασμό 10% στα βρετανικά προϊόντα.
Η δασμολογική ελάφρυνση ανά τομέα για τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα χορηγήθηκε επίσης μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εργάζεται για να ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτήσεις των ΗΠΑ» σχετικά με την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού και την «ιδιοκτησία των σχετικών εγκαταστάσεων παραγωγής».
Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δηλώσει ότι ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι η Κίνα είναι ο επιδιωκόμενος στόχος αυτού του όρου. Η συμφωνία καθορίζει ότι η δασμολογική ελάφρυνση για τα βρετανικά προϊόντα θα εξαρτηθεί από τις λεγόμενες έρευνες του Άρθρου 232, οι οποίες καθορίζουν εάν και πώς συγκεκριμένες εισαγωγές επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η αποδοχή από το Λονδίνο των ρητρών ασφαλείας της Ουάσινγκτον προκάλεσε έκπληξη και ανησυχία στο Πεκίνο, ειδικά καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ εργαζόταν για τη βελτίωση των δεσμών με την Κίνα, σύμφωνα με κυβερνητικούς συμβούλους που επικεντρώνονται στο εμπόριο.
«Η Κίνα θα πρέπει να απαντήσει — το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έπρεπε να βιαστεί να συμφωνήσει στη συμφωνία», δήλωσε στους FT ένας σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης.

Το πρόβλημα για το Πεκίνο είναι οι ΗΠΑ
Ο Ζανγκ Γιανσένγκ, ανώτερος ερευνητής στην Ακαδημία Μακροοικονομικής Έρευνας της Κίνας, δήλωσε στους FT ότι ήταν σαφές ότι η Ουάσινγκτον θα ανάγκαζε άλλες κυβερνήσεις να αποδεχτούν παρόμοιες διατάξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις για να απομονώσουν την Κίνα.
«Το να το κάνει αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι δίκαιο για την Κίνα», είπε. «Αυτό το είδος ρήτρας δηλητηριώδους χαπιού είναι στην πραγματικότητα χειρότερο από τους δασμούς».
Ο Ζανγκ είπε ότι η Κίνα θα πρέπει «να θέσει απερίφραστα το ζήτημα στις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο», αλλά θα πρέπει να απέχει από άμεσα αντίποινα.
«Το υποκείμενο πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ, οι άλλες χώρες είναι δευτερεύοντες παράγοντες», πρόσθεσε. «Πρέπει να συζητηθεί στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ».
Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν τη Δευτέρα σε 90ήμερη εκεχειρία στον εμπορικό τους πόλεμο, με την Ουάσιγκτον να μειώνει προσωρινά τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές σε περίπου 40%, από το 145%.
Αυτοί οι δασμοί θα μπορούσαν να μειωθούν ξανά έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία για να σταματήσουν τη ροή προδρόμων φαιντανύλης από Κινέζους παραγωγούς προς τις ΗΠΑ. Αυτό θα μείωνε το επίπεδο των δασμών του Τραμπ στην Κίνα ώστε να πλησιάσει εκείνο των συμμάχων των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Κίνα συμφώνησε τη Δευτέρα να μειώσει το επίπεδο των αντιποίνων στις αμερικανικές εισαγωγές, όπως τα ενεργειακά προϊόντα και τα γεωργικά προϊόντα, από 125% σε 10%.
Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η Βρετανία υπέγραψε την εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ «για να εξασφαλίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε βασικούς τομείς, να προστατεύσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερο εμπόριο στο μέλλον».
Πρόσθεσε ότι «το εμπόριο και οι επενδύσεις με την Κίνα παραμένουν σημαντικές για το Ηνωμένο Βασίλειο» και ότι η Βρετανία «συνεχίζει να συμμετέχει ρεαλιστικά σε τομείς που έχουν τις ρίζες τους στα βρετανικά και παγκόσμια συμφέροντα».