Reuters Breakingviews
Ο εμπορικός πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στα ηλεκτρονικά, στα αυτοκίνητα και σε άλλα αγαθά. Αλλά ένα νέο μέτωπο μπορεί να αναδύεται: το ταλέντο. Η συμβασιούχος κατασκευάστρια εταιρεία Foxconn έχει πει σε εκατοντάδες Κινέζους μηχανικούς και τεχνικούς στα εργοστάσια iPhone της στην Ινδία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ανέφερε το Bloomberg την Πέμπτη, επικαλούμενη πηγές. Αυτό έρχεται καθώς το Πεκίνο σφίγγει τον έλεγχο των ειδικών της χώρας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τις σπάνιες γαίες, την κατασκευή και άλλα – ένα δυσοίωνο σημάδι ότι η ροή ανθρώπων και δεξιοτήτων μπορεί να είναι το επόμενο σημείο ανάφλεξης.
Δεν είναι σαφές τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κίνηση της Foxconn. Τον Ιανουάριο, το Bloomberg ανέφερε ότι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν «ενθαρρύνει προφορικά» τις τοπικές κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν τις μεταφορές τεχνολογίας και τις εξαγωγές εξοπλισμού προς την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου εταιρείες όπως η Apple και ακόμη και εγχώριες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD , ανοίγουν καταστήματα. Εκείνη την εποχή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα «αντιμετωπίζει όλες τις χώρες ισότιμα και είναι ανοιχτή σε επιχειρήσεις» από παντού.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό αποτελεί κακό οιωνό για τον γίγαντα του Κουπερτίνο και άλλους που μεταφέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού εκτός της Λαϊκής Δημοκρατίας για να αποφύγουν υψηλούς δασμούς ή γεωπολιτικούς κινδύνους – ή και τα δύο. Ο κατασκευαστής iPhone έχει σημειώσει γρήγορη πρόοδο. Ο επικεφαλής Tim Cook εκτιμά ότι «η πλειοψηφία» όλων των προϊόντων με προορισμό τις ΗΠΑ θα κατασκευάζεται στην Ινδία και το Βιετνάμ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Αυτή η μετεγκατάσταση θα είναι επώδυνη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Cook, η Apple υποστηρίζει 5 εκατομμύρια κινεζικές θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι μισές βρίσκονται στον τομέα της μεταποίησης. Η δυσκολία της μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού από κατασκευαστές όπως η Foxconn θα μπορούσε να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, αν και αυτό διακινδυνεύει μια αντίδραση από την Ινδία.
Μακροπρόθεσμα, οι μεταφορές τεχνολογίας αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή.
Πάρτε για παράδειγμα τον ασφυκτικό έλεγχο της Κίνας στις σπάνιες γαίες. Οι χώρες αγωνίζονται να αναπτύξουν τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της τεχνογνωσίας βρίσκεται στη Λαϊκή Δημοκρατία. Το Πεκίνο έχει ήδη απαγορεύσει την εξαγωγή ορισμένων τεχνολογιών επεξεργασίας και παραγωγής μαγνητών, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα: τον περασμένο μήνα, ανέφερε η Wall Street Journal, ότι οι αρχές συνέτασσαν έναν κατάλογο Κινέζων υπηκόων με εξειδίκευση και περιόρισαν τα ταξίδια τους.
Οι αξιωματούχοι ενδέχεται να ελέγχουν επίσης εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Σε ορισμένους υπαλλήλους της νεοσύστατης εταιρείας DeepSeek, για παράδειγμα, απαγορεύεται να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εξωτερικό, σύμφωνα με το The Information τον Μάρτιο. Δεν θα διαφύγει της προσοχής του Πεκίνου ότι μερικά από τα κορυφαία ταλέντα Τεχνητής Νοημοσύνης της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Meta, είναι Κινέζοι.
Η Κίνα παράγει το μεγαλύτερο μερίδιο παγκόσμιου ταλέντου Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Κίνα γνωρίζει τη δύναμη να προσελκύει εξειδικευμένους εργαζόμενους στις ακτές της. Η Ταϊβάν παραπονιέται εδώ και καιρό για εταιρείες της ηπειρωτικής χώρας που κλέβουν τους μηχανικούς της, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου μηχανικού τσιπ Liang Mong Song, ο οποίος έφυγε από την TSMC το 2017 για να γίνει συν-διευθύνων σύμβουλος της αντίπαλης εταιρείας SMIC, με έδρα τη Σαγκάη. Αυτό θα πρέπει να δώσει στο Πεκίνο επαρκή λόγο να σκάψει ένα βαθύ χαρακώμα στον παγκόσμιο πόλεμο για ταλέντα.