Στη μετατροπή του θρυλικού ξενοδοχείου «Σαλάντι», του πρώτου που λειτούργησε για γυμνιστές στην Πελοπόννησο τη δεκαετία του ’80, σε πολυτελές τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων, προχωρά η εταιρεία «Saladi Beach Resort Μονοπρόσωπη Α.Ε.», με σύμβουλο διαχείρισης τον Πέτρο Πολίτη, επικεφαλής της επενδυτικής Gnosis Investments.
Η επένδυση, που ξεπερνά τα 266 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, η οποία τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό.
Πλήρης αναβάθμιση του «Σαλάντι»
Στο πρώτο στάδιο προβλέπεται η πλήρης αναβάθμιση του ξενοδοχείου, με στόχο τη δημιουργία μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 203 δωματίων. Σε δεύτερη φάση, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία Τουριστικού Καταλύματος Συνιδιοκτησίας (Condo Hotel), το οποίο θα απαρτίζεται από 167 bungalows και 170 κατοικίες, με τη χρήση του θεσμού ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης).
Το φιλόδοξο project αναμένεται να δημιουργήσει 415 νέες θέσεις εργασίας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εστιατόρια, συνεδριακό κέντρο 600 ατόμων, SPA, πολυχώρους και κατοικίες, προσφέροντας έναν ολοκληρωμένο προορισμό για τουρισμό και αναψυχή.
Το επενδυτικό σχέδιο τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η εταιρεία αιτήθηκε την υπαγωγή του έργου στις διατάξεις του νόμου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (ν. 4864/2021), επιδιώκοντας την ταχεία αδειοδότηση και τα αντίστοιχα κίνητρα πολεοδομικών και χωροταξικών διευκολύνσεων.
Η συνολική έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε 316.653 τ.μ., με συνολική δόμηση 74.705 τ.μ., εκ των οποίων 41.998 τ.μ. αφορούν το ξενοδοχειακό μέρος και 32.707 τ.μ. το οικιστικό σκέλος.
Το Σαλάντι και η ιστορία του
Το ξενοδοχείο Σαλάντι, που βρίσκεται στην περιοχή «Σαλάντι» της τοπικής κοινότητας Διδύμων, στον δήμο Ερμιονίδας Αργολίδας, έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Υπήρξε το πρώτο ξενοδοχείο στην Πελοπόννησο που λειτούργησε αποκλειστικά για γυμνιστές τη δεκαετία του ’80, ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα.
Παρά την πρωτοπορία του, το ξενοδοχείο πολεμήθηκε έντονα από την τοπική κοινωνία και την Εκκλησία, με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά. Αργότερα λειτούργησε ως συμβατικό ξενοδοχείο, ωστόσο τελικά οδηγήθηκε σε οριστικό λουκέτο.
Η εμπλοκή της αλύσιδας Radisson
Στην εποχή της ακμής του, το ξενοδοχείο διέθετε 924 κλίνες, χώρο στάθμευσης 100 θέσεων, μίνι γκολφ, γήπεδα τένις και βόλεϊ, παιδική χαρά, πισίνες και αμφιθέατρο. Σήμερα ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Gnosis Investments, ισραηλινών συμφερόντων, η οποία ήδη έχει στην κατοχή της σημαντικά ακίνητα, όπως το πρώην εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Κεράνης στον Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της εταιρείας είναι να φέρει στο project διεθνές ξενοδοχειακό brand, με τον όμιλο Radisson να φέρεται ως το επικρατέστερο σενάριο, καθώς υπάρχει ήδη συνεργασία σε άλλα projects στην Αθήνα.