Συνέρχεται αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο, το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community), με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυσή της.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου και Νίκος Τσάφος, αντίστοιχα, θα υποδεχθούν στο Ζάππειο Μέγαρο τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια και τη Στέγαση, κ. Dan Jørgensen, τον Γενικό Διευθυντή της Ενεργειακής Κοινότητας, κ. Artur Lorkowski, καθώς και τους Υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος των Συμβαλλόμενων Μερών της Ενεργειακής Κοινότητας.
Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει τις πρωινές εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου, ενώ το απόγευμα θα διεξαχθεί επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια της Ενεργειακής Κοινότητας.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα λάβει χώρα σειρά συναντήσεων εργασίας με ορισμένη θεματική την «Επιταχυνόμενη ολοκλήρωση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας -Πέρα από τις ομιλίες για τη μεταφορά», με ομιλίες των κ. κ. Dan Jørgensen, Ευρωπαίου Επίτροπου για την Ενέργεια και τη Στέγαση, Christian Zinglersen, Γενικού Διευθυντή του ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators), Andre Estermann & Ondrej Maca, Market Coupling Steering Committee cochairs (Υπεύθυνων της Συντονιστικής Επιτροπής Σύνδεσης της Αγοράς), Tahir Kapetanović, Aντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity).
Στην ίδια συενδρία θα διεξαχθεί και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Πιθανά εμπόδια και δυνατότητες επιτάχυνσης της διαδικασίας μετά τη μεταφορά» («Possible obstacles and potential for accelerating the post-transposition process»).
Σε άλλη συνεδρία με αντικείμενο «Αποανθρακοποίηση και τιμολόγηση του άνθρακα» («Decarbonisation and Carbon Pricing»), με ομιλίες των κ. κ. Mechthild Wörsdörfer, Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας DG ENER της Ε.Ε. και Artur Lorkowski, Γενικού Διευθυντή της Ενεργειακής Κοινότητας, ενώ θα διεξαχθεί και συζήτηση με θέμα «Towards the coordination of carbon pricing schemes in Contracting Parties».
Παράλληλα, θα διεξαχθεί και συνάντηση χωρών της CESEC (Central & South-Eastern European Connectivity), με ομιλία της κυρίας Mechthild Wörsdörfer και συζήτηση roundtable με θέμα «Προτεραιότητες και έργα των συμβαλλομένων μερών» («Contracting Parties priorities and projects»).
Το απόγευμα στην επετειακή εκδήλωση, θα υπάρξουν χαιρετισμοί του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια, κ. Dan Jørgensen, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρου Παπασταύρου και του Πρέσβη της Δανίας σε Ελλάδα και Κύπρο, κ. Fabricius Andersen, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Προεδρία της Ε.Ε.
Ενεργειακή Κοινότητα – 20 χρόνια
Η «Ενεργειακή Κοινότητα» ήταν μια οραματική πρωτοβουλία με την Ελλάδα στο επίκεντρο και η Συνθήκη για την ίδρυσή της υπογράφηκε στην Αθήνα το 2005, με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς, την προσέλκυση επενδύσεων και την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, μέσα από την ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και της Ανταγωνιστικότητας.
Σκοπός της Ενεργειακής Κοινότητας ήταν να οικοδομήσει μια νέα περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, και να άρει τους τοπικούς ενεργειακούς αποκλεισμούς. Σήμερα, 20 χρόνια μετά η πρωτοβουλία παραμένει επίκαιρη και αποκτά νέο περιεχόμενο, με την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας να δίνει νέα δυναμική στην ενεργειακή διασύνδεση της Ελλάδας, των Δυτικών Βαλκανίων έως και την βορειο-ανατολική Ευρώπη.
Η Ενεργειακή Κοινότητα οργανώνει τις σχέσεις μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών και με στόχο να δημιουργήσει ένα νομικό και οικονομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα Δίκτυα Ενέργειας.
Κύριοι στόχοι είναι να δημιουργήσει ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο αγοράς, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει έναν ενιαίο ρυθμιστικό χώρο για το εμπόριο, να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, να βελτιώσει την περιβαλλοντική κατάσταση και να αναπτύξει τον ανταγωνισμό στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε μια ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα. Εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι Mόνιμος Αντιπρόεδρος του Oργανισμού.
Οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποκτήσει το καθεστώς του Συμμετέχοντος στις συνεδριάσεις της.
Η Ενεργειακή Κοινότητα έχει 9 συμβαλλόμενα μέρη και συγκεκριμένα την Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την Ουκρανία, το Κόσσοβο, (το οποίο όμως δεν αναγνωριζεται απο την Ελλάδα) και -από το 2017- Γεωργία), ενώ καθεστώς παρατηρητή έχουν η Νορβηγία, η Αρμενία και η Τουρκία.
Η Ελλάδα συμμετέχει αδιαλείπτως στα όργανα της Ενεργειακής Κοινότητας με το καθεστώς της «συμμετέχουσας χώρας» με δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου, καθώς καλύπτεται από την διαμορφωμένη κοινή θέση της Ε.Ε.