«Πάγωσε» η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα προς την αμερικανική αγορά, ενόψει των καταληκτικών διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επανεκκινήθηκαν μετά από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ –το περασμένο Σάββατο– να επιβάλει επιπλέον δασμούς 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την αγορά των ΗΠΑ δεν στέλνουν προϊόντα διότι αν φτάσουν μετά από την 1η Αυγούστου δεν γνωρίζουν τι δασμούς θα πληρώσουν. Η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτές τις ημέρες στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Μιλώντας προς τον ΟΤ ο κ. Συμεών Διαμαντίδης, πρόεδρος του ΣΕΒΕ, των εξαγωγέων της Βορείου Ελλάδος, εξήγησε πως η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να επιβάλλει επιπλέον δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ήταν αντίδραση στη στάση των ευρωπαίων παραγόντων, οι οποίοι ζητούσαν από τους αμερικανούς ομολόγους τους «0+0».
Τα ευρωπαϊκά προϊόντα και οι δασμοί Τραμπ
Δηλαδή να αποσύρουν οι ΗΠΑ τους δασμούς 10% που έχουν επιβάλει στα ευρωπαϊκά προϊόντα προ μηνών και από την πλευρά τους οι ευρωπαίοι δεν θα επιβάλλουν δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Η αιφνίδια όμως απόφαση του Προέδρου Τραμπ προκάλεσε σοκ στις Βρυξέλλες και οι συζητήσεις με τους αμερικανούς έχουν επαναληφθεί. Ο κ. Διαμαντίδης εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη. Η οποία, κατά τον ίδιο, είναι η αποδοχή του 10% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οπως είπε χαρακτηριστικά οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 580 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το όφελος των ΗΠΑ σε ετήσια βάση ανέρχεται – με την επιβολή του 10% – στα περίπου 60 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά οι απώλειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την μη ανταπόδοση αντίστοιχου ποσοστού δασμών, είναι 6 δισ. ευρώ. Ο κ. Διαμαντίδης το θεωρεί «αμελητέο ποσό» ενόψει του μεγαλύτερου κινδύνου που είναι να χαθεί η αμερικανική αγορά για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Εφόσον οι ευρωπαίοι αποδεχθούν το 10% που ήδη «τρέχει» ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εκτιμά ότι το επιπλέον 30% που ανακοινώθηκε θα ακυρωθεί. Παράλληλα ο ίδιος, εφόσον οι διαπραγματεύσεις ευδοκιμήσουν, θεωρεί πως είναι δυνατό – συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες – σε δεύτερο χρόνο να εξαιρεθούν τα ελληνικά προιόντα ακόμη κι από τους δασμούς του 10%. Επ΄ αυτού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΟΤ έχει ήδη συναντηθεί και συζητήσει το θέμα με διάφορους παράγοντες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Η ελληνική ομογένεια και το δώρο στην Ελλάδα
Κατ΄αρχήν με τον κορυφαίο ομογενειακό παράγοντες που έχει στενή σχέση προσωπικά με τον Πρόεδρο Τραμπ, τον κ. Τζον Κατσιματίδη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, αλλά και με την – εν αναμονή – νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα την κυρία Κίμπερλι Γκιλφόιλ. Κι όπως είπε έχει λάβει θετικές διαβεβαιώσεις στο συγκεκριμένο αίτημα. Μάλιστα πρόσθεσε πως οι διαβεβαιώσεις που έλαβε βασίζονται στην ενημέρωση που έχει ο Πρόεδρος Τραμπ και στην κατανόηση που έχει εκφράσει. Βεβαίως όμως όπως είπε για να συμβούν όλα αυτά πρέπει προηγουμένως να υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οπως εξήγησε χαρακτηριστικά σε διαφορετική περίπτωση πολλές επιχειρήσεις θα μετρήσουν σοβαρές απώλειες. Οπως πχ οι εξαγωγές ροδάκινου οι οποίες επιβαρύνονται ήδη με δασμούς 17% κι αν προστεθεί και το 30%, τότε θα δασμοί θα ανέλθουν στο 47%, άρα η αγορά των ΗΠΑ για την συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων έχει χαθεί.