Βρετανία: Οι υψηλοί δασμοί Τραμπ στην ΕΕ θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις επιχειρήσεις που αποχώρησαν λόγω Brexit

Η Βρετανία βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση όσον αφορά το εμπόριο, δεδομένου ότι έχει συμφωνίες τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ

Βρετανία: Οι υψηλοί δασμοί Τραμπ στην ΕΕ θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις επιχειρήσεις που αποχώρησαν λόγω Brexit

Πολλές επιχειρήσεις μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα στην Βρετανία που σηματοδότησε την αποχώρηση από την ΕΕ, και μαζί τους πήραν επενδύσεις και προσωπικό.

Σήμερα, το φάσμα εμπορικών δασμών 30% του Τραμπ στην ΕΕ, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, εκτός εάν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία, θα μπορούσε να τις επαναφέρει.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι ένας μεγάλος έμμεσος νικητής» εάν οι απειλούμενοι δασμοί των ΗΠΑ στην ΕΕ γίνουν πραγματικότητα, είπε στο CNBCο Άλεξ Άλτμαν, συνεργάτη και επικεφαλής του γερμανικού γραφείου στην εταιρεία λογιστικής και επιχειρηματικής συμβουλευτικής Lubbock Fine με έδρα το Λονδίνο.

«Εάν ο δασμολογικός συντελεστής για την ΕΕ τελικά φτάσει κοντά σε αυτό το επίπεδο του 30%, τότε οι πολύ χαμηλότεροι δασμοί των ΗΠΑ του Ηνωμένου Βασιλείου θα προσφέρουν ένα σημαντικό κίνητρο για τις εταιρείες της ΕΕ να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μετά το Brexit. Ένα μεγάλο κενό μεταξύ των δασμών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα ήταν μια σημαντική ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει μέρος της χαμένης του θέσης ως βασικού ευρωπαϊκού κόμβου παραγωγής», πρόσθεσε ο Άλτμαν, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία.

Όπως έχουν τα πράγματα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που μειώνει τους δασμούς στα αυτοκίνητα στο 10% και τους παρέχει τον χαμηλότερο δασμό στις εισαγωγές χάλυβα. Το Λονδίνο έχει επίσης μια συμφωνία «επαναφοράς» με την ΕΕ, αφού η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Στάρμερ – ο οποίος ήταν αντίθετος στο Brexit – κατέληξε σε εμπορική συμφωνία μετά από χρόνια αντιπαράθεσης μετά το δημοψήφισμα.

Χρηματιστήριο Λονδίνου

Το εμπορικό τοπίο μετά το Brexit

Το ιδανικό σημείο στο οποίο βρίσκεται τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται μετά από αρκετά χρόνια αβεβαιότητας και αγωνίας για τις επιχειρήσεις, καθώς προσπαθούσαν να πλοηγηθούν σε έναν κόσμο μετά το Brexit με περισσότερη γραφειοκρατία και εμπόδια στις εξαγωγές.

Αυτό αποτελεί ένα συνεχές παράπονο για τους εξαγωγείς, δεδομένου ότι η ΕΕ των 27 χωρών παρέμεινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την τελική ψήφιση του Brexit το 2020. Η ΕΕ αντιπροσώπευε περισσότερο από το 50% του εξωτερικού εμπορίου αγαθών της Βρετανίας το 2024, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan, προσπάθησαν να αποφύγουν τις διακρατικές κανονιστικές πολυπλοκότητες του τοπίου μετά το Brexit, μεταφέροντας δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία σε άλλους οικονομικούς κόμβους στην ΕΕ, όπως το Δουβλίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και η Φρανκφούρτη. Η έξοδος τελικά δεν ήταν τόσο δραματική όσο αρχικά φοβόταν.

Οι υποστηρικτές και οι επικριτές διαφωνούν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Brexit , ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το Brexit έπληξε τις εξαγωγές, τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Γραφείο Προϋπολογιστικής Ευθύνης, ο ανεξάρτητος φορέας προβλέψεων του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμά ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές θα είναι περίπου 15% χαμηλότερες μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παραμείνει στην ΕΕ.

Αν και οι οικονομολόγοι διαφωνούν για τον αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία, είναι γενικά αποδεκτό ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περίπου 5% χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν, αν η Βρετανία δεν ψήφιζε να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Βρετανία

Απροσδόκητα κέρδη από δασμούς Τραμπ ; Όχι τόσο γρήγορα

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνει τη νεοαποκτηθείσα αρμονική συμβίωση με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους επιχειρηματικούς εταίρους του, η έκταση οποιουδήποτε απροσδόκητου κέρδους μένει να φανεί.

Παραμένει ασαφές εάν ο προγραμματισμένος δασμός 30% του Τραμπ θα προχωρήσει στην πραγματικότητα την 1η Αυγούστου. Η ευμετάβλητη φύση του προέδρου των ΗΠΑ σημαίνει ότι ο τελικός συντελεστής δασμών θα μπορούσε να αυξηθεί – προηγουμένως είχε απειλήσει με δασμό 50% – ή χαμηλότερα, προς το βασικό επίπεδο του 10% που επιδιώκει η ΕΕ.

Δεν συμφωνούν όλοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις εμπορικές ατυχίες που θα πλήξουν την ΕΕ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.

«Πρώτα απ ‘όλα, οι δασμοί 30% για την ΕΕ, δεν είναι δεδομένοι», δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ο Κάρστεν Νίκελ, διευθύνων σύμβουλος της Teneo, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε πιθανή μετατόπιση των επιχειρηματικών επενδύσεων από την Ευρώπη πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τους δασμούς θα ήταν απίθανο να συμβεί γρήγορα.

Επιπλέον, ο Νίκελ σημείωσε ότι η ισχύς του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες παρά στη μεταποίηση και στην κατασκευή υψηλής τεχνολογίας, η οποία παραμένει πιο διαδεδομένη σε χώρες με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο