Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την επιφυλακτικότητα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η αβεβαιότητα έχει επανέλθει στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής μετά και τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 2.292,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 5.790,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός απώλειες 0,02% στις 2.628,73 μονάδες.
Μείωση ρίσκου
Μετά από μια ισχυρή ανοδική εβδομάδα, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης ρίσκου και επιφυλακτικότητας. Ωστόσο, είναι πολύ κοντά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, τα οποία καλείται να υπερασπιστεί. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, το επίπεδο των 2.320 μονάδων αποτελεί κομβικό σημείο για την αγορά, καθώς στην ίδια περιοχή είχε ολοκληρωθεί και η ανοδική αντίδραση του περασμένου Απριλίου. Η κατοχύρωση αυτής της ζώνης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για νέα δοκιμασία των υψηλών της αγοράς.
Στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκονται και οι επικείμενες ανακοινώσεις του MSCI στις 12 του μήνα, οι οποίες, όπως σημειώνει και ο κ. Ζαχαράκης, επηρεάζουν ήδη επιλεκτικά τις μετοχές της αγοράς, ευνοώντας ορισμένους τίτλους και ασκώντας πιέσεις σε άλλους.
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και τη γεωπολιτική ένταση στον Περσικό Κόλπο, ο Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει ότι οι αγορές δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Όπως σημειώνει, το γεγονός ότι το πετρέλαιο δεν κατάφερε να κινηθεί σε νέα υψηλά μετά την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, ενώ αρκετά διεθνή χρηματιστήρια παραμένουν κοντά ή ακόμη και σε ιστορικά υψηλά, αποδεικνύει ότι δημιουργήθηκαν ευκαιρίες τοποθετήσεων για επενδυτές που διατήρησαν την ψυχραιμία τους.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Fast Finance, πέρα από τον τραπεζικό κλάδο, αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι μετοχές της ενέργειας και των κατασκευών, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης των συγκεκριμένων κλάδων παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές.
Την ίδια ώρα, η ανοδική τάση φαίνεται να διαχέεται πλέον και στη μεσαία αλλά και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αρκετές εταιρείες να καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις το τελευταίο διάστημα. Όπως αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης, οι μικροεπενδυτές επιστρέφουν ενεργά στην αγορά, αναζητώντας εταιρείες με υγιή θεμελιώδη μεγέθη και αναπτυξιακές προοπτικές.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Metlen, Aktor και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, με τις Eurobank, Τιτάν, Allwyn, Coca Cola, ΔΑΑ, ΕΛΧΑ, Cenergy, Alpha Bank, Λάμδα και Πειραιώς να κινούνται ήπια πτωτικά.
Στον αντίποδα, μικρά είναι τα κέρδη σε Βιοχάλκο, Aegean, Optima, Κύπρου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Σαράντη, Εθνική, Motor Oil και Jumbo, με τη ΔΕΗ να ενισχύεται κατά 1,94% και τη Helleniq Energy να είναι στο +2,28%.






































