array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(17) "News and Politics"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(18) "International News"
    [1]=>
    string(17) "War and Conflicts"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(8) "negative"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(28) "Law Gov & Politics: Politics"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(20) "Human-made Disasters"
}

Στενά του Ορμούζ: «Θα πάρουμε τον έλεγχο και θα πληρωθούμε ακριβά», λέει ο Τραμπ

Τι δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην εκπομπή «Fox & Friends» του Fox News

Στενά του Ορμούζ: «Θα πάρουμε τον έλεγχο και θα πληρωθούμε ακριβά», λέει ο Τραμπ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν πιθανότατα τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ εξέφρασε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η χώρα του θα πρέπει να αποζημιωθεί οικονομικά για τη φύλαξη της ζωτικής σημασίας θαλάσσιας διόδου.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται εν μέσω κατακόρυφης κλιμάκωσης της έντασης, με τις αμερικανικές και ιρανικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα με πυραύλους

«Θα κρατήσουμε το στενό και πιθανότατα θα το διοικούμε εμείς. Θα γίνουμε ο φύλακας του στενού. Ίσως το ονομάσουμε ο φύλακας άγγελος του στενού. Και θα πρέπει να αποζημιωθούμε για αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην εκπομπή «Fox & Friends» του Fox News. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν «πολλά χρήματα» από άλλα, πολύ πλούσια έθνη που βρίσκονται στο πλευρό τους, καθώς «δεν μπορεί να αναμένεται από εμάς να το κάνουμε αυτό δωρεάν».

Στενά του Ορμούζ

Στις φλόγες ξανά τα Στενά του Ορμούζ

Σύμφωνα με το Reuters, η τοποθέτηση αυτή έρχεται εν μέσω κατακόρυφης κλιμάκωσης της έντασης, με τις αμερικανικές και ιρανικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα με πυραύλους και drones κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μέχρι τη Δευτέρα. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έπληξε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο και ότι διατηρεί κλειστά τα Στενά του Ορμούζ, γεγονός που οδηγεί τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου στα ύψη, τροφοδοτώντας παγκόσμιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει το κλείσιμο του περάσματος το Σάββατο, κάνοντας λόγο για «μη εξουσιοδοτημένη διέλευση», ενώ την Κυριακή ξεκαθάρισε ότι η ναυσιπλοΐα παραμένει σε αναστολή και ότι άδειες θα εκδοθούν μόνο όταν αποκατασταθούν η «σταθερότητα και η ηρεμία».

«Είχαμε μια συμφωνία. Ήταν μια τελειωμένη συμφωνία και μετά την αθέτησαν. Πάντα τις αθετούν. Είχαμε 10 συμφωνίες με αυτούς τους ανθρώπους, οπότε απλώς θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά», σχολίασε ο Τραμπ.

Στενά του Ορμούζ

Τι λένε οι Φρουροί της Επανάστασης

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ξεκαθάρισαν τη Δευτέρα ότι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη ναυσιπλοΐα είναι ο τερματισμός των αμερικανικών στρατιωτικών παρεμβάσεων στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι η συνεχιζόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα περιστατικά στον παγκόσμιο τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι τελευταίες πολεμικές συγκρούσεις αποτελούν μια απότομη γεωγραφική και στρατιωτική κλιμάκωση της τελευταίας εβδομάδας, θέτοντας πλέον σε πλήρη αμφισβήτηση την ενδιάμεση συμφωνία που είχαν υπογράψει Ουασινγκτον και Τεχεράνη τον προηγούμενο μήνα, η οποία προέβλεπε το άνοιγμα των στενών και την παύση των εχθροπραξιών για διάστημα 60 ημερών, όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies