Τις ΗΠΑ επέκρινε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ, για την κίνηση να πουλήσει ευρώ και να στηρίξει το γιεν χωρίς να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Φυσικά, θα ήταν επιθυμητό — και αυτή ήταν και η συνήθης πρακτική στο παρελθόν — να υπάρξει συντονισμός και διαβούλευση εκ των προτέρων σχετικά με τέτοιες παρεμβάσεις» τόνισε ο Νάγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας, όπου συμμετέχει σε συνάντηση των επικεφαλής των οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της G20.
Η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος στα τέλη Ιουλίου και ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ επιβεβαίωσε στις αρχές Αυγούστου ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν στην καταπολέμηση των «αταξικών» κινήσεων του γIεν. Αργότερα δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι χρησιμοποίησαν ευρώ αντί για δολάρια, σε μια άνευ προηγουμένου παραβίαση μακροχρόνιων συμβάσεων.
Η συζήτηση στην G20
«Αυτό το ζήτημα τέθηκε και συζητήθηκε ανοιχτά εδώ» είπε ο Νάγκελ. «Νομίζω ότι άγγιξε μια χορδή – με θετική έννοια – στο ότι οι άνθρωποι κατάλαβαν γιατί εμείς στην Ευρώπη, στο Ευρωσύστημα, δεν ήμασταν ακριβώς ενθουσιασμένοι που δεν υπήρχε προηγούμενος συντονισμός εδώ».
Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία παρενέβησαν για το γιεν ήταν το 2011, όταν η Ομάδα των Επτά χωρών βοήθησαν στην αποδυνάμωση του υπερβολικά ισχυρού νομίσματος.
«Αυτό που έχει σημασία τώρα, κοιτάζοντας μπροστά, είναι ότι εάν ληφθούν ποτέ ξανά τέτοια μέτρα, απλώς αναμένω ότι αυτά τα ζητήματα θα συντονιστούν μεταξύ τους εκ των προτέρων», είπε ο Νάγκελ.




































