Το 2019, το 99% των εισαγωγικών επιχειρήσεων στο σύνολο του εμπορίου (εντός ΕΕ και εκτός ΕΕ) ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( ΜΜΕ ), ενώ αυτό το μερίδιο ήταν ελαφρώς χαμηλότερο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις (98%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τόσο για τις επιχειρήσεις εισαγωγών όσο και αυτές των εξαγωγών, το ποσοστό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο μεταξύ 2015 και 2019.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν το υψηλότερο μερίδιο των εισαγωγικών επιχειρήσεων (77%), σημαντικά υψηλότερο από τις μικρές (17%) και τις μεσαίες επιχειρήσεις (4%).

Όσον αφορά την αξία του εμπορίου, το μερίδιο των ΜΜΕ είναι μικρότερο από ό, τι σε αριθμό επιχειρήσεων. Οι ΜΜΕ είχαν μερίδιο 46% στις εισαγωγές αγαθών της ΕΕ και μερίδιο 37% στις εξαγωγές αγαθών. Για τις μεσαίες (50-249 απασχολούμενους) επιχειρήσεις, τα μερίδια στις εισαγωγές (21%) και στις εξαγωγές (20%) ήταν πολύ κοντά. Οι πολύ μικρές (0-9 απασχολούμενοι) επιχειρήσεις είχαν ελαφρώς υψηλότερο μερίδιο στις εισαγωγές από ό, τι στις εξαγωγές, ενώ το αντίστροφο ίσχυε για τις μικρές (10-49 απασχολούμενους) επιχειρήσεις.

Παρόλο που οι μεγάλοι εισαγωγείς και εξαγωγείς (επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζόμενους) αντιπροσώπευαν μικρότερο μερίδιο του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων τόσο στο εσωτερικό (1% και 2%) όσο και στο εξωτερικό εμπόριο (3% και 4%), το βάρος τους σε όρους αξίας ήταν αδιαμφισβήτητο.

Οι μεγάλοι εισαγωγείς και εξαγωγείς αντιπροσώπευαν το 51% της αξίας των εισαγωγών και το 58% της αξίας των εξαγωγών στο ενδοκοινοτικό εμπόριο. Όσον αφορά το εμπόριο εκτός ΕΕ, αντιπροσώπευαν το 58% της αξίας των εισαγωγών και το 68% της αξίας των εξαγωγών, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]