Να διακόψει τους δεσμούς της με έναν από τους πιο επιτυχημένους αλλά και αμφιλεγόμενους εργολάβους ακινήτων στην Ευρώπη αποφάσισε πρόσφατα η Deutsche Bank, λόγω ανησυχιών από την εμπλοκή του ονόματός του σε μια εκτεταμένη έρευνα διαφθοράς.

Αυστρία: Αθώος ο μεγιστάνας τον ακινήτων Ρενέ Μπένκο για υπόθεση δωροδοκίας

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αποφάσισε στα τέλη του 2022 να τερματίσει τις επιχειρηματικές της σχέσεις με τον Ρενέ Μπένκο, τον Αυστριακό δισεκατομμυριούχο των ακινήτων, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι συνιδιοκτήτης του υποκαταστήματος της αλυσίδας Selfridges στο Λονδίνο, του κτιρίου Chrysler στη Νέα Υόρκη και του γερμανικού πολυκαταστήματος KaDeWe.

Σύμφωνα με πηγές των FT, η μόνη τραπεζική σχέση που έχει διατηρήσει η Deutsche Bank με την αυτοκρατορία ακινήτων αξίας 24 δισ. ευρώ του Μπένκο είναι με το γερμανικό πολυκατάστημα Galeria Kaufhof, το οποίο υπέβαλε αίτηση για προστασία από πτώχευση τον Οκτώβριο.

Η έρευνα σε βάρος του Μπένκο

Τον Οκτώβριο, ο Μπένκο κατονομάστηκε από τους εισαγγελείς ως ύποπτος σε μια μακροχρόνια έρευνα για διαφθορά στην Αυστρία, στην οποία εμπλέκονται επιφανείς επιχειρηματίες και πολιτικοί. Η έρευνα οδήγησε στην παραίτηση του καγκελάριου της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς, βασικού συμμάχου του Μπένκο, το 2021.

Η εμπλοκή του Μπένκο στην υπόθεση έγινε γνωστή μετά την έφοδο της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της Signa, της εταιρείας του Μπένκο, στο Ίνσμπρουκ. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά του ομίλου Signa ή του Μπένκο, και αμφότεροι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραξία σε σχέση με την έρευνα.

Ορισμένα από τα άτομα που κατονομάζονται στην έρευνα έχουν κατηγορήσει τους εισαγγελείς ότι στοχοποιούν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στο κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας για πολιτικούς λόγους. Σε μια άλλη έρευνα για δωροδοκία, ο Μπένκο απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες τον προηγούμενο μήνα.

Δικηγόρος της Signa Group δήλωσε, σύμφωνα με τους FT, ότι η εταιρεία δεν έχει «κανένα υφιστάμενο δάνειο, καμία πιστωτική δραστηριότητα ή επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα με την Deutsche Bank και δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με την Deutsche Bank για το θέμα αυτό», προσθέτοντας ότι ο γερμανικός κολοσσός δεν αποτελεί την κύρια τράπεζα του ομίλου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, η Deutsche Bank έχει παράσχει εμπορικές υπηρεσίες σε οντότητες της Signa στο παρελθόν και έχει διαδραματίσει ρόλο στη συμβουλευτική και τη χρηματοδότηση του ομίλου. Για παράδειγμα, η Deutsche ήταν ο κοινός ανάδοχος για ένα πράσινο ομόλογο ύψους 300 εκατ. δολαρίων που εξέδωσε η Signa το 2021 και παρείχε τραπεζικές υπηρεσίες στον Benko προσωπικά.

Η Deutsche Bank προστατεύει το brand της

Η τράπεζα πιστεύεται ότι διατήρησε την Galeria Kaufhof ως πελάτη επειδή έκρινε ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο να διακόψει τους δεσμούς της με τη μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων της Γερμανίας εν μέσω αναδιάρθρωσης, ανέφεραν άνθρωποι που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες.

Η διακοπή των δεσμών με τον Μπένκο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Deutsche Bank να μειώσει την έκθεσή της σε πελάτες που ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο φήμης.

Πέρυσι, εγκατέλειψε τον αθλητικό σύλλογο Hertha Berlin λόγω των δεσμών του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Bundesliga με τον επιχειρηματία Lars Windhorst, μετά από δημοσίευμα των FT που ήθελε τον Windhorst να βρίσκεται υπό έρευνα για πιθανές παραβιάσεις του τραπεζικού νόμου της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]