Η απορρόφηση της Credit Suisse από τη UBS σε μια συμφωνία που διέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας προκάλεσε αναταράξεις στον ήδη δεχόμενο πιέσεις τραπεζικό κλάδο σε όλο τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη ήρθε από την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών της Ελβετίας να διαγράψουν το χρέος της Credit Suisse στα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (ΑΤ 1, Contingent Convertibles ή Cocos) αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων.

Credit Suisse: Οι κάτοχοι ομολόγων ΑΤ1 ετοιμάζουν αγωγές για τις τεράστιες απώλειες

Η απόφαση αυτή ήταν ενάντια στα συνήθεις πρακτικές που θέλουν σε περίπτωση χρεοκοπίας πρώτα να αποζημιώνονται οι ομολογιούχοι και ύστερα οι μέτοχοι (στο πλαίσιο της συμφωνίας η UBS θα καταβάλει το ποσό των 3 δισ. ελβετικών φράγκων σε μετοχές ενώ θα αναλάβει και ζημίες ύψους 5 δισ. ελβετικών φράγκων).

Ωστόσο υπάρχει το «παραθυράκι» του νόμου που λέει ότι σε περίπτωση έκτακτης κρατικής στήριξης (έως 260 δισ. ελβετικά φράγκα μπορεί να ανέλθει), οι αρχές μπορούν να προχωρήσουν στην ολοσχερή διαγραφή του χρέους σε ΑΤ 1 ομόλογα (αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που θεωρούνται τόσο επισφαλή περιουσιακά στοιχεία).

Οι επενδυτές τρομάζουν

Όπως ήταν φυσικό η απόφαση των ελβετικών αρχών σκόρπισε πανικό μεταξύ των επενδυτών που διακρατούσαν ομόλογα ΑΤ 1, μια  κατηγορία ομολόγων τα οποία εκδίδουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να εναρμονίζονται με τα ποσοστά για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τόσο οι μετοχές όσο και τα ΑΤ 1 ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα, καθώς οι φόβοι για μια τραπεζική κρίση πυροδότησε ένα κύμα ρευστοποιήσεων.

Η «κερδισμένη» Ασία

Ενώ όμως στην Ευρώπη ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο για τον λάθος λόγο, στην Ασία η κατάσταση αναφορικά με τις τράπεζες είναι εντελώς διαφορετική.

Μετά το καταλάγιασμα του θορύβου τόσο από την κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, όσο και από την περίπτωση της Credit Suisse ήρθε κατά πώς φαίνεται η «νηνεμία».

Για του λόγου το αληθές, την περασμένη εβδομάδα τα ΑΤ 1 ομόλογα που έχουν εκδώσει οι τράπεζες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού όχι μόνο δεν δέχθηκαν πιέσεις, αλλά αντιθέτως στις περισσότερες περιπτώσεις κινήθηκαν ανοδικά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την περασμένη Τετάρτη από τα 38 ΑΤ 1 ομόλογα διατιμημένα σε αμερικανικό δολάριο των τραπεζών, τα 31 ανέκαμψαν ελαφρώς, με μόλις 7 να υποχωρούν.

Για παράδειγμα το ομόλογο της κινεζικής κρατικής Bank of Communications αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020 (μόλις είχε κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στη χώρα) σημειώνοντας άνοδο 1,4 σεντς στα 95,5 σεντς.

Ωστόσο, η συνολική αξία των υπό διαπραγμάτευση ΑΤ των τραπαζών στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού ανέρχεται σε 46 δισ. δολάρια, όταν στην Ευρώπη είναι σχεδόν τριπλάσια στα 144,8 δισ. δολάρια.

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω περιοχή οι καταθέτες είναι λιγότεροι εξασφαλισμένοι σε σχέση με τους ομολόγους τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Για παράδειγμα το σύστημα ασφάλειας των καταθέσεων στην Αυστραλία προβλέπει αποζημίωση 250.000 δολαρίων Αυστραλίας τα οποία είναι μόλις 167.0000 αμερικανικά δολάρια. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα σε Ιαπωνία και Κίνα, καθώς σε περίπτωση χρεοκοπίας οι καταθέτες λαμβάνουν 76.000 και 73.000 αμερικανικά δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές