Κυρώσεις σε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας η αξία των οποίων ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που η Μόσχα αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Τα νέα αυτά στοιχεία για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την εφαρμογή του δέκατου κατά σειρά πακέτου κυρώσεων των Βρυξελλών προς τη Ρωσία. Ένα πακέτο στο πλαίσιο του οποίου οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να δημοσιοποιήσουν στοιχεία αναφορικά με τα assets της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν στα βιβλία τους.

Τέλος τα γυαλιά και οι…μασέλες made in USA στη Ρωσία – Τι προβλέπουν οι νέες κυρώσεις

Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων έρχεται επίσης σε μια περίοδο κατά την οποία οι συζητήσεις αναφορικά με τη χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

«Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Γουίγκαντ, ο οποίος επιβεβαίωσε τα νούμερα αυτά. Γι’ αυτό, όπως συμπλήρωσε, η Ε.Ε. «διερευνά τρόπους για χρήση των παγωμένων και ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων ρωσικής προέλευσης για αυτόν τον σκοπό».

Η Ε.Ε. έχει επίσης παγώσει ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία από φυσικά και νομικά πρόσωπα αξίας 24,1 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης υπόκεινται σε κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από περισσότερους από 14 μήνες. Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 πρόσωπα, έχουν περιορίσει τις εξαγωγές σε εκατοντάδες αγαθά και τεχνολογίες και έχουν βάλει στο στόχαστρο πολλές από τις βασικές πηγές εσόδων της Μόσχας. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δυσκολεύονται να βρουν και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων κροίσων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Από τη μεριά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., «για να προχωρήσουν οι συζητήσεις» σχετικά με τις προτεινόμενες επιλογές για τη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τον Γουίγκαντ.

Συνομιλίες για το θέμα αυτό διεξάγει επίσης η Ε.Ε. με τους συμμάχους της, «για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο συντονισμό σε διεθνές επίπεδο», όμως «αυτές οι σκέψεις είναι τόσο νομικά όσο και τεχνικά περίπλοκες», όπως σημείωσε. Παράλληλα προσέθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στην επόμενη συνάντησή τους η οποία είναι προγραμματισμένη για τα τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η υποχρέωση της υποβολής έκθεσης σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας έχει τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη την Ε.Ε. από τις 12 Μαΐου, παρέχοντας περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι διακρατείται.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η Ε.Ε. εξετάζει τον καταρτισμό κανόνων για την κατάσχεση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων που υπόκεινται σε κυρώσεις σε περίπτωση που εντοπίζονται ποινικά αδικήματα, επεκτείνοντας τον κατάλογο των αδικημάτων, όπως το ξέπλυμα χρήματος και τη διαφθορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]